Helva-i Hakani nasıl yapılır? MasterChef Helva-i Hakani tarifi nedir?

Türk mutfağının ilk Türkçe yemek kitabı Melceü’t Tabbahin’de (Aşçıların Sığınağı) de yer alan tariflerden biri olan helva-i hakani’yi ünlü yemek araştırmacısı Şef Ömür Akkor’un paylaştığı şekilde aktarıyoruz. İşte helva-i hakani tarifi…

Hakan helvası anlamına gelen ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. Tepsi içerisinde sunulan bu tatlı, Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği tatlılar arasındadır ve helva sohbetleri adı verilen toplantılara ön ayak olmasıyla bilinir. Genellikle Ramazan aylarında sık sık tüketilir. Ana malzemesi bal, süt ve pirinç unudur. Türk helva geleneğinde üç temel malzeme vardır; Un, nişasta ve irmik. Günümüzde helva yapımında şeker kullanılsa da, eski zamanlarda tatlandırmak için bal ve pekmez kullanılırdı. Balın kalitesi, helvanın lezzetini etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca eski zamanlarda hazırlanan helvaların en önemli püf noktası helvanın ağır ateşte pişirilmesinden geçer. Helva-i hakani'yi diğer helvalardan ayıran en önemli özellik ise dönemin hakanlarına, yani padişahlara, ikram edilmesidir. Peki helva-i hakani nasıl yapılır? Gelin öğrenelim:

HELVA-İ HAKANİ TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta
Yarım su bardağı pirinç unu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz badem
3 yemek kaşığı kabuksuz badem
150 gram kaymak

Şerbeti için;

3 su bardağı süt
2 su bardağı şeker

YAPILIŞI

Süt ve şekeri tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra altını kısıp sıcak kalmasını sağlayın.

Un, nişasta ve pirinç ununu bir kasede karıştırın.

Un karışımını tavada tereyağı ile kavurmaya başlayın.

Birkaç dakika kavurduktan sonra toz bademi de ilave edin.

20 dakika kadar kavurduğunuz malzemeye sıcak şerbeti kepçe kepçe ekleyip karıştırmaya devam edin.

Tüm şerbeti ekledikten sonra altını kısıp birkaç dakika demlendirin.

Bu esnada ayrı bir tavada file bademleri kavurun.

Servis tabağına aldığınız helvayı kaymak ve kavrulmuş badem ile servis edin. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0