Cırık tatlısı nedir ve en kolay cırık tatlısı nasıl yapılır? Kastamonu'nun meşhur cırık tatlısı

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan hindi bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Peki cırık tatlısı nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? Cırık tatlısını yaparken nelere dikkat edilir? İşte tüm soruların yanıtı:

Son yıllarda gastronomi alanında adından sıkça söz ettiren Kastamonu’nun yöresel lezzetlerine coğrafi işaret alınması süreci devam ediyor. Bu kapsamda coğrafi işaret alınması için yaklaşık 8 ay önce çalışmalarına başlanılan Devrekani’nin yöresel lezzeti cırık tatlısı da tescillendi. Devrekani’de ikamet eden yöre halkının bir diğer coğrafi işaretli ürünü olan Devrekani hindi bandumasından sonra misafirlerine ikram ettikleri Devrekani cırık tatlısı da geçtiğimiz ay itibariyle coğrafi işaretli ürünler arasına girdi.

  • 8 ay önce tesciline başvurdukları cırık tatlısının coğrafi işaret aldığını söyleyen Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “Coğrafi işaretli ürünümüz olan cırık tatlısını şu anda yapıyoruz. Devrekani Belediyesi olarak 8 ay önce coğrafi işaretli ürün olarak tesciline başladığımız cırık tatlımız, geçtiğimiz ay itibariyle Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilerek tescillendi. İlçemizde özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde tüketilen cırık tatlımız, mayalandırılmış hamurla hazırlanıyor. Kızdırılmış yağın içerisine atılarak kızarması sağlanıyor. Belli bir zaman sonrasında tekrar tatlandırılmak üzere pancar şekerinin eritilmiş halinin içerisine atılarak tatlandırılıyor. Cırık tatlısını ilçemizde yoğun bir şekilde tüketiyoruz” dedi.

CIRIK TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

Hamuru için;

5 su bardağı un
2 paket yaş maya
Aldığı kadar su

Kızartmak için;

3 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu

YAPILIŞI

Yaş mayayı suyla açın.

Unun ortasını açıp mayayı buraya boşaltın.

Yoğurmaya başlayıp azar azar suyunu ilave edin.

Yumuşak bir hamur elde edip mayalanması için 5-10 dakika dinlendirin.

Bu esnada şerbet işin şeker ve suyu karıştırıp kaynatmaya başlatın.

Limon suyunu da ilave edip bir taşım daha kaynatın ve altını kapatın ve soğumasını bekleyin.

Hamur mayalanınca kızartma yağını tavada kızdırın.

Hamurdan suya batırılmış bir kaşık yardımıyla ufak yuvarlak parçalar koparın ve kızgın yağa atın.

Yağdan aldığınız kızarmış hamurları soğuk şerbete atın.

Çok fazla bekletmeden servis yapın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0