Lekeli kahve Macchiato nasıl hazırlanır? Macchiato evde yapmanın püf noktaları

Macchiato kahvesi espresso kahveden elde edilen bir kahvedir. Espresso kahve, süt köpüğüyle süslenir ve içimi daha yumuşak hale gelir. Dışarıda çok severek parayla aldığımız macchiato nasıl yapıldığı da merak ediyor. Peki macchiato tam olarak nedir, nasıl hazırlanır? İşte sorunun yanıtı:

Diğer adıyla espresso macchiato, az miktarda genellikle köpürtülen süt içeren espresso kahve türüdür. İtalyanca'da macchiato "lekeli, "benek benek" anlamına gelir. Bol köpüklü yumuşak içimli olan macchiato espresso kahvesi, kahvesiz uyanamayanların çok sevdiği lezzetlerden. Ders çalışırken, yolculuk esnasında, keyifli sohbetlerde fincanlarınızdan eksik etmeyeceğiniz macchiato tüm özellikleriyle çok seveceksiniz. 

Eğer gerçek bir kahve bağımlısı ya da barista değilseniz latte, macchiato, cappuccino gibi isimler arasında kaybolmanız muhtemel. Espresso temelli sevilen içecek latte macchiato ise son dönemin adını en sık duyuran favori seçeneklerinden. Temel mantık olarak bildiğimiz cafe latte’ye oldukça yakın, ancak hazırlanışında ve bardakta sıralanışında küçük farklılıklar bulunuyor. Latte macchiato hazırlanırken diğer pek çok kahvenin aksine espresso köpürtülerek ısıtılan süte katılıyor.

Evde latte nasıl yapılır? En kolay latte yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde latte nasıl yapılır? En kolay latte yapmanın püf noktaları

MACCHIATO NASIL YAPILIR?

  • Macchiato, İtalyanca'da 'benek, leke' anlamlarına gelmektedir. Espresso macchiato hazırlanırken, espresso fincanına 30 ml. espresso alınır. Üstüne 10 ml. kadar sıcak bir süt ilave edilir. Üstüne de buharda oluşturulan kremadan bir kaşık konulur.

Pumpkin Spice Latte nasıl yapılır?  Pumpkin Spice Latte içinde ne var?İLİŞKİLİ HABERPumpkin Spice Latte nasıl yapılır? Pumpkin Spice Latte içinde ne var?

Latte macchiato, genellikle İtalya'da kulpsuz bardaklarda hazırlanır. Bardağın boyunun biraz büyük olması gerekmektedir. Buhar çubuğunda krema haline getirilen süt dökülür, sonra da espresso sütün üzerine bir benek bırakacak şekilde dökülür. Katman katman oluşan bir kahve elde edilir, buna da latte macchiato adı verilmektedir.

MACCHIATO ADI NEREDEN GELİYOR?

  • 'Macchiato' isminin kökeni, espresso shot ile içinde biraz süt bulunan espresso arasındaki farkı göstermeye ihtiyaç duyan baristalardan kaynaklanmaktadır.
     
  • Hazırlanırken sütün üzerine espresso döküldüğü (lekelendiği) için bu adı almıştır.

Macchiato, ister süt ister süt köpüğü ile yapılmış olsun, espressonun hakim olduğu bir içecektir.

Geleneksel espresso macchiato, bir espresso kadar güçlü olmadığı, ancak latte kadar seyreltilmemiş olduğu için birçok ülkede popülerdir.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0