Lor peyniri nedir ve evde lor peyniri nasıl yapılır? Lor peynirinin püf noktaları

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan lor peyniri evde kendiniz yapmayı denediniz mi? Ev yapımı lor peyniri tarifi ile enfes lor peynirleri yapabilir ve daha sağlıklı beslenmenizi sağlayabilirsiniz. Kendi lor peynirini evde yapmak isteyenler evde lor peynir nasıl yapılır merak ediyor. Gelin birlikte lor peyniri yapımını öğrenelim:

Lor peyniri lor ve peynir türlerinden biridir. Lor peyniri, peynir oluşturma sürecinde taze pastörize sütten yapılır. Sütün pıhtılaşması için bakteri kültürü ve peynir mayası eklenir. Süt pıhtılaştıktan sonra küpler halinde kesilir. Bu sonuç peynir altı suyu ve lor karışımıdır. Genellikle inek sütünden elde edilen lor, peynir üretilirken ortaya çıkan peynir altı suyunun kazanda ısıtılarak pıhtılaştırılması ile imal edilmektedir. Ardından oluşan pıhtılar, bez yardımı ile süzülmektedir. Lor peyniri, özellikle kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suyundan üretilmektedir. Sebebi ise kaşar yaparken haşlama sırasında peynir altı suyuna bir miktar süt yağı da geçmektedir. Lor peyniri ürünlerinin tuzlu veya tuzsuz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olan lor peyniri, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır.

En kolay labne peyniri nasıl yapılır? Tam kıvamında labne peynirinin içindekilerİLİŞKİLİ HABEREn kolay labne peyniri nasıl yapılır? Tam kıvamında labne peynirinin içindekiler

  • - İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
  •  
  • - Diğer süt ürünleri gibi kalsiyum deposu olan lor, kemik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda lor peyniri, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek çeşitli kemik hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.
  •  
  • - Lor peyniri, inek sütünün suyundan elde edilmesine rağmen antijenik proteinleri barındırmamaktadır.

LOR PEYNİRİ TARİFİ:

MALZEMELER

1,5 kg çiğ süt
1 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz

Kolot peyniri nedir? Kolot peyniri nasıl yapılır? Kolot peyniri yemeklerde nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERKolot peyniri nedir? Kolot peyniri nasıl yapılır? Kolot peyniri yemeklerde nasıl kullanılır?

YAPILIŞI

Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar.

Kesilen sütü birkaç dakika daha kaynatıp içinde oluşmaya başlayan topakları kevgirle toplayın. Tüm süt kesilip peynir olana kadar bu işlemi sürdürün.

Topladığınız peynirleri temiz bir tülbent ve süzgeç yardımıyla suyu iyice akana kadar süzün. Tuzunu da eklediniz mi lorunuz hazırdır.

Bu buzdolabında peynir 2-3 gün dayanabilir. Tencerede kalan su bir dahaki sefere peynir yaparken peynir altı suyu olarak kullanılabilir veya çorbalara ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

LOR PEYNİRİ NASIL TÜKETİLİR?

İnsan vücudu için birçok fayda sağlamasının yanı sıra lor peyniri, sofralara sunduğu lezzet ile ülkemizden sık tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Sütün en saf hali lor peynirini tuzlu, az tuzlu ve tuzsuz olarak kahvaltılarınızda servis edebilirsiniz. Çiğ olarak tüketebileceğiniz lor peynirini tavada kızartarak da afiyetle tüketebilirsiniz.

Çeşitli baharatlarla karıştırılarak, tüketebileceğiniz eşsiz lezzete sahip bu peynir; börek, poğaça gibi hamur işlerine de lezzet kazandırmaktadır. Mevsim yeşillikleri ile hazırlanan salatalara ekleyerek de salataların lezzetini arttırabilirsiniz. Lezzeti ile pizzaları tamamlayan lor peyniri, besin içeriği sebebiyle gözlemeleri de protein açısından zenginleştiren peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0