Dalak nasıl pişer? Kuzu dalak kanatmadan pişirmenin püf noktaları! Dalak dolması tarifi

Türkiye'de sık olarak tüketilen ve besin deposu olarak kabul edilen dalak, özellikle Kurban Bayramı'nda sofralardan eksik olmuyor. Sağlık sorunlarına da iyi gelmesiyle de sık tercih edilen dalak, sakatatlar arasında sevilerek tüketiliyor. İşte dalak pişirme teknikleri ve kavurması hakkında detaylı bilgiler:

Sakatatlar arasında kıymeti az bilinen dalak, kansızlık sorununa birebirdir. Dalağın yüzlerinden bir kısmı zarla kaplı olduğundan dalak pişirmeden önce bu zar kazınmalıdır. Dalaktaki zar kısmının temizlenmesi, dalağın daha kıvamında ve kolay bir şekilde pişmesini sağlamaktadır.  Küçük veya büyük baş hayvanlardan elde edilen dalak, bol protein içermektedir. Dalak fiyatlarının oldukça ekonomik olmasından dolayı ayda en az bir defa dalak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Dalak kavurması tercih edecek olanların dalağı kuşbaşı şeklinde doğraması gerekmektedir. Keskin bir bıçak yardımı ile dış zar kısmı kesinlikle temizlenmelidir.

  • Dalak kavurma yaparken içine soğan ve yeşilbiber atılabilmektedir. Soğan ve yeşilbiberin küçük bir şekilde doğranması ile görüntü bozulmamaktadır. Soğan ve yeşilbiberin pişme süreleri farklı olduğundan, dalaktan önce zeytinyağı veya tereyağı ile renk değiştirene kadar pişirilmelidir.
  • Dalak suyunu çekene kadar pişirildikten sonra kavurma işlemi uygulanmalıdır. Dalağın kırmızı etten farklı olduğu ve çabuk piştiği unutulmamalıdır.

Uykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifiİLİŞKİLİ HABERUykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifi

dalak şiş

dalak şiş

İyi yapılmış bir sakatat yemeğinin yerini az şey tutabilir. Manisa mutfağına ait dalak dolması da böyle nefis bir sakatat yemeği. Kuzu dalağının pirinçli harçla doldurulmasıyla elde edilen bu yemek, ilk bakışta biraz değişik ve zahmetli gelebilir ama tadıyla tanıştıktan sonra her şeyi unutacaksınız.

En kolay ve lezzetli dana yüreği nasıl pişirilir? Dana yüreği pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay ve lezzetli dana yüreği nasıl pişirilir? Dana yüreği pişirmenin püf noktaları

DALAK DOLMASI TARİFİ:

MALZEMELER

5 adet kuzu dalağı
1 su bardağı pirinç
100 gram kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan mısır özü yağı
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz

Tam kıvamında lokum gibi kurban eti kavurma nasıl yapılır? En kolay kurban kavurmasıİLİŞKİLİ HABERTam kıvamında lokum gibi kurban eti kavurma nasıl yapılır? En kolay kurban kavurması

dalak kızartması

dalak kızartması

YAPILIŞI

Pirinç ılık tuzlu suda 1 saat bekletin.

Tereyağını ve mısır özü yağını tencerede karıştırıp kıymayı kavurun.

Pirinci 1 su bardağı suda haşlayarak pilav gibi pişirin ve kavrulmuş kıymayla karıştırın.

Tuz, karabiber, kimyon, maydanoz, kuş üzümü, tarçın ve dolmalık fıstığı pilava ekleyin.

Pirinçleri ezmeden kırmadan iyice karıştırın.

Dalakların içini hazırladığınız harçla doldurup açık bölümlerini dikin.

1 su bardağı su koyulmuş fırın tepsisine dalak dolmalarını yerleştirin.

Üzerine tereyağı sürüp bir başka tepsi ile kapatın.

Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra dolmaları fırına verin.

40 dakika pişirdikten sonra kapağı alıp kızarmaları için bir süre daha fırında bekletin.

Ardından dolmaları fırından alıp dilimleyin ve bol kuru soğan, kimyon ve kırmızı biberle servis edin. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0