Bozbaş nedir ve bozbaş yemeği nasıl yapılır? Evde bozbaş pişirmenin püf noktaları

Yöresel lezzetlerden hoşlananların son dönemdeki favorisi Kars-Iğdır çevrelerinde çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bozbaş. Pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaş, kemikli et ve nohutla yapılıyor. Peki bozbaş nedir ve bozbaş yemeği nasıl yapılır? Evde bozbaş pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte soruların yanıtı:

Kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağı ile yapılan bozbaş, Kars-Iğdır çevresinde çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bir yemek. Geçmişi asırlar öncesine dayanan bozbaş yemeğini yapmanın meşakkatli olduğunu söyleyen bozbaş ustası Mehmet Ferit Taşkın, pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaşın nasıl yapıldığını tüm detaylarıyla anlattı. Bozbaş yemeğinin yapımının da meşakkatli olduğunu anlatan Mehmet Ferit Usta, "Yemeğin yapılışı dört aşamadan oluşuyor. Porsiyonuna göre maşrapaya kuzu incik eti, kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. Daha sonra maşrapayı fırına atıp hazırlıyorum. Bozbaş yemeğinde kullanılan et genç olmalıdır. Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi lazım. Koyunun incik kısmı olması da önemlidir. Bozbaş yemeğimizin pişirilmesi yaklaşık 6 saat sürüyor" diye konuştu.

Iğdır'da 80 yıldan beri bozbaş yemeği ürettiklerini belirten işletmeci Mustafa Dede, "Bozbaş bizim milli yemeğimizdir. Biz üçüncü kuşağız. Bu işi dededen babaya ve torun olarak biz işi yapıyoruz. Bu yemek Türklerin asırlardır yediği özbeöz Türk yemeğidir. Iğdır ile Kars'ta bozbaş-piti; Azerbaycan'da piti, bozbaş abguş; İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerde abguş veya bozbaş olarak anılır. Koyun ve kuzudan yararlanan atalarımızın geleneği olan bozbaşı biz maşrapada yapıyoruz. Bozbaş turistlerin tercih ettiği bir yemek çeşididir. Uluslararası alanda bunu tanıtmak istiyoruz. Bozbaşı maşrapanın içerisinde müşteriye sunuyoruz, müşteri servis tabağına kendisi ayarlayıp yiyor. Genelde servis tabağına ekmek doğrayıp önce suyunun tadına bakıyor, sonra asıl yemeği yiyorlar. Eti, nohudu özel bir aparatla ezerek yiyorlar" dedi.

BOZBAŞ TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram kemikli kuşbaşı et
1 su bardağı nohut
1 tane soğan
3 tane patates
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Sıcak suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.

Nohutları bu suda bir gece önceden ıslatın.

Pişireceğiniz zaman suyu döküp nohutları durulayın ve çok yumuşamayacak şekilde haşlayın.

Etleri de düdüklü tencerede üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kadar haşlayın.

Tencerede yağı kızdırın.

Yemeklik doğradığınız soğanları yağda kavurun.

Salça, pul biber ve zerdeçal ekleyip kavurmaya devam edin.

İrice doğradığınız patatesleri, haşladığınız et ve nohutları ilave edin.

Etin haşlama suyundan da ekleyip kaynamaya başlayınca altını kısın.

Tüm malzemeler iyice pişene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Pişen yemeği servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Çizilmiş yemek tabaklarını ilk günkü hale getirmenin en kolay yolu!

İLİŞKİLİ HABER

Çizilmiş yemek tabaklarını ilk günkü hale getirmenin en kolay yolu!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0