Kinoa nedir ve kinoa nasıl tüketilir? Kinoa pişirmenin püf noktaları! Kinoalı 2 tarif

Son zamanlarda lif oranının yüksek olması sebebiyle diyet programlarında sıkça kullanılan kinoanın birçok faydası bulunuyor. 7 bin yıllık geçmişe sahip Latin Amerika kökenli besinlerden biri olan kinoa nasıl pişirilir ve tariflere nasıl eklenir sorusunun yanıtını bugünkü yazımızda açıklıyoruz.

Kinoa ile yapılan lezzetler son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale geldi. Makarna ve pirincin ikamesi olarak görülen kinoa, omletten salataya, dolma içlerinden çorbalara, hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. 120'den fazla farklı çeşidi olan kinoa çok çeşitli renklerde ortaya çıkabilse de, en yaygın renkleri; beyaz (fildişi veya sarı kinoa olarak da bilinir), kırmızı ve siyahtır. Kırmızı kinoa pişirildikten sonra şeklini koruduğu için soğuk salatalarda tariflerde tercih edilirken siyah kinoa ise pişirildiğinde siyah rengini korur.

  • Lif oranının yüksek olmasından dolayı sindirimi kolaylaştıran kinoa zayıflamaya yardımcı olur.
  • Diyabet hastalarına tavsiye edilen kinoa aynı zamanda kan şekerini düşürür.
  • İçeriğinde bulunan süper oksit  dismutaz sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir, dokuları yeniler.
  • Yüksek miktarda mineral, vitamin ve lif içeren kinoa bağışıklığı kuvvetlendirerek hastalıklara karşı korur.
  • Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik gelişimi için de etkilidir.
  • Anemi hastalarının beslenme rutinlerine eklemesi önerilir.

Ruşeym nedir ve Ruşeym nasıl kullanılır? En kolay ruşeymli ekmek tarifi! Ruşeym faydaları nelerİLİŞKİLİ HABERRuşeym nedir ve Ruşeym nasıl kullanılır? En kolay ruşeymli ekmek tarifi! Ruşeym faydaları neler

En sağlıklı fırında patates kızartması nasıl yapılır? Yoğurtlu patates kızartması tarifiİLİŞKİLİ HABEREn sağlıklı fırında patates kızartması nasıl yapılır? Yoğurtlu patates kızartması tarifi

KİNOA NASIL PİŞİRİLİR?

Kinoayı pişirmeden ve haşlamadan önce soğuk suyla, mutlaka iyice yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz. Eğer yıkamazsanız tüketirken acı ve buruk bir tatla karşılaşabilirsiniz.Yaklaşık 1 bardak kinoa, 2 bardak suda haşlanmalıdır. Kinoa miktarını belirlemeden önce bilinmesi gereken en önemli nokta, pişen bakliyatın çiğ haline oranla üç kat daha büyük olmasıdır. Özetle 1 su bardağı kinoa, piştikten sonra üç su bardağı olacaktır.

Kinoayı haşlamaya başlamadan önce yeterli miktarda suyu kaynatın. Suyu kaynadıktan sonra yine yeterli miktardaki kinoayı sıcak suya atın. Fakat bundan önce suyun içine bir miktar tuz ilave etmelisiniz. Kinoayı ekledikten sonra suyun yeniden kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika sonra kinoa haşlanmış ve pişmiş olacaktır.

Ezine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifiİLİŞKİLİ HABEREzine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifi

KİONALI 2 TARİF ÖNERİSİ

KİNOA KISIR TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı kinoa
2 su bardağı su
4-5 taze soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1-2 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 domates
 Zeytinyağı
Limon suyu
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon

hem doyurucu hem lezzetli

hem doyurucu hem lezzetli

YAPILIŞI

Kinoayı bir kap içine koyup, üzerini su ile kaplayın. 20 dakika kadar o şekilde bırakın. Ardından en azından 3-4 kere yıkayın.

İyice yıkadığınız kinoaları, kaynamış su içine atarak, suyunu çekene kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelince, cam bir kaseye koyup, buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Bu şekilde pişirdiğiniz kinoalara salçaları ekleyip iyice karıştırın. Ardından biber, domates ve maydanozu da ekleyip karıştırın.

BRÜKSEL LAHANALI KİNOA SALATASI

MALZEMELER

500 gr brüksel lahanası
2 Su Bardağı kinoa
1  Su Bardağı kuru kızılcık
2/3  Su Bardağı ceviz
1/4 Su Bardağı portakal suyu
1/4 Su Bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Bürüksel lahanalarını ince ince doğrayın. Kinoları iyice yıkayıp, haşlayın.

Ceviz ve kızılcıkları minik minik doğrayın. Daha sonra bir kapta portakal suyu, zeytinyağı, sirke ve baharatları karıştırın.

Bütün malzemeleri bir araya getirip sosunu döküp servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0