Keledoş nedir ve Keledoş nasıl yapılır? Evde Keledoş tarifi

Keledoş, Van mutfağından geleneksel bir lezzet. Fakat Ağrı'da da severek tüketilen bir lezzet. Siz de evinizde bu yöresel tarifi deneyebilirsiniz. Özellikle kalabalık ailelerde pişirilen "keledoş" için yörede beslenen, henüz yaşını doldurmamış erkek veya hiç doğum yapmamış dişi koyunun kuşbaşı haline getirilmiş eti tercih ediliyor. Peki keledoş nasıl yapılır? Evde keledoş yapımı için pratik tarifi...

Keledoş, Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin yöresel adıyla Serhed-Behdînan Bölgelerine ait yöresel bir Kürt yemeğidir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Acılı veya acısız olarak yapılan yemeğin ana ürünü buğdaydır. İpek Yolu güzergahında olması dolayısıyla tarih boyunca yolcuların konakladığı mekanlara ev sahipliği yapan Van, zengin mutfağıyla da ziyaretçileri cezbediyor. Kentin yemek kültürünü oluşturan en önemli değerlerden olan ve dağlarda toplanan otların kurutulmasıyla hazırlanan tescilli lezzet "keledoş", yörede yapımı en zahmetli yemek olmasına rağmen özel günlerde sofralardan eksik olmuyor. Bunların yanında yemeğin yapımında krem renginde "koçbaşı" diye tabir edilen nohut, aşurelik buğday, çökeleğin güneşte kurutulmasıyla elde edilen kurut, dağlarda yetişen ak pancar, kuru soğan, sarımsak, yeşil mercimek, tereyağı, pul biber, yenibahar, karabiber ve kaya tuzu malzemeleri kullanılıyor.

  • Baklagillerin ayrı ayrı tencerelerde pişirildikten sonra kazanda karıştırılmasıyla yaklaşık bir saatte hazırlanan "keledoş", sofraları süslüyor.
     
  • Kentin yemek kültürünü gelecek nesillere aktarmak için bir arayan gelen ve Mavi Fularlılar olarak bilinen kadınlar tarafından yapılan "keledoş"u tadanlar, bu lezzetten vazgeçemiyor.

KELEDOŞ TARİFİ:

MALZEMELER

Kavurma eti
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı yeşil mercimek
2 avuç akpancar
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı kurut

YAPILIŞI

Nohut ve buğdayı bir tencerede haşlayın. Pişmeye yakın üzerine yeşil mercimeği ekleyin.

Hepsi piştikten sonra akpancar ve eti ilave edin. 10-15 dakika kaynattıktan sonra ezdiğiniz kurutu da ilave edin.

Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın ve pişince ocaktan alın.

Üzerine de tereyağını ekleyin. Yemeğin sıcağı ile tereyağı eriyince sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0