Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum gibi pirzola pişirmenin püf noktaları

Türk mutfağına ait eski tariflere baktığınızda et olarak sık sık kuzunun kullanıldığını görebilirsiniz. Nitekim kuzu eti doğru pişirildiğinde çok lezzetli olabilir. Özellikle lokum gibi kuzu pirzolanın tadına doyum olmaz. Peki Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum gibi pirzola pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte tüm soruların yanıtı:

Pirzola, B vitaminlerini barındıran güçlü bir protein deposu et türüdür. Sağlıklı beslenme çizgisini koruyan kişilerin tüketmesi gerektiği kırmızı et, kansızlık problemi ile mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır. Beyaz etten alınan protein ve kırmızı etten gelen besin değerleri sağlıklı ve güçlü bir bedenin sırrı olmaktadır. Tavuk pirzola olarak bilinen pirzola et, kırmızı etten alınan pirzola ile aynı değildir. Tavuktan alınan pirzola buttan elde edilirken; dana ya da koyundan alınan pirzola kaburgalı kısımdan kesilir. Bir miktar yağlı bir ettir. Yağlar etin içinde iyi şekilde işlemiştir ve bu yağ yiyen kişiyi rahatsız etmemektedir. Genellikle döküm tavada ya ızgarada pişirilen pirzola, lezzetli öğünleri meydana getirir.

  • İyi pişmiş bir pirzola hazırlamak için öncelikle pirzolanın soslanması gerekir. Soslama işlemi marine etme olarak ifade edilir.
     
  • Pirzola etlerin arzu edilen baharatlar ile marine edilmesinden sonra pişireceğiniz tavanın kalitesi de önemlidir.
     
  • Çelik ya da döküm tava kullanarak pirzolanın çok iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Saatler öncesinden marine edilen pirzolayı dolaptan çıkararak tavanızı kızdırmaya başlayabilirsiniz.
     
  • Tavanın yüksek ateşte ve ortalama 5 dakika kadar kızması, muhakkak uygulanması gereken bir adımdır. Kızdırdığınız tavaya pirzola etleri düzenli şekilde yerleştirin ve tavaya değen etten “cızz” sesini duymaya çalışın. Eğer ses gelmiyorsa eti alın ve tavanın bir miktar daha ısınmasını sağlayın.
     
  • Çatal ve metal eşya kullanmadan etin bir yüzünün güzelce pişmesini sağlayın. Mühürleme işlemi bittikten sonra diğer yüzü pişirmeye devam edin.
     
  • Pişirme sırasında ete bastırmayın böylece etin içindeki suyun dışarı çıkmasını engellersiniz.
     
  • Damak zevkinize göre mühürleyip pişirdiğiniz pirzolayı ilave lezzetler ile sunabilirsiniz.

Antrikot nasıl pişirilir? Püf noktaları nelerdir? Antrikot kaç kaloridir?İLİŞKİLİ HABERAntrikot nasıl pişirilir? Püf noktaları nelerdir? Antrikot kaç kaloridir?

soslu pirzola

soslu pirzola

Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadan, kemiklerin tercihe göre 3 ile 5 cm arasında düzgünce kesilmesi ile pirzola halini alır. Dana etinin en yumuşak kısmıdır. Dana Pirzolayı pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz. Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme işlemine geçilmesi önerilir. Sonrasında etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz.

domatesli pirzola

domatesli pirzola

Pastırma nasıl yenir? Pastırma çiğ yenir mi, pastırma nasıl pişirilir?İLİŞKİLİ HABERPastırma nasıl yenir? Pastırma çiğ yenir mi, pastırma nasıl pişirilir?

KUZU PİRZOLA TARİFİ:

MALZEMELER

9-10 kalem kuzu pirzola
Tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kekik
Karabiber
Pul biber

patatesli pirzola

patatesli pirzola

Yabani tavşan nasıl pişirilir? Tavşan etini pişirmenin püf noktaları neler? En iyi tavşan eti..İLİŞKİLİ HABERYabani tavşan nasıl pişirilir? Tavşan etini pişirmenin püf noktaları neler? En iyi tavşan eti..

YAPILIŞI

Soğanları ve sarımsakları rendeleyin.

Derin bir kasede rendelediğiniz soğan, sarımsak, zeytinyağı, biber salçası ve baharatları karıştırın.

Pirzolaları hazırladığınız bu marine sosunun içine ekleyip elinizle masaj yaparak güzelce yedirin.

Üzerini streç filmle kapattığınız kaseyi birkaç saat buzdolabında dinlendirin.

Fırın tepsisinin yabanına fırın kağıdını yayın.

Etleri kağıdın üzerine yerleştirip kasenin dibinde kalan sosu etlerin üzerine gezdirin.

Üzerini yeniden fırın kağıdıyla kapatıp güzelce paket yapın.

Fırını 200 dereceye ayarlayıp etleri fırına verin.

1 saat pişirdikten sonra etlerin üzerini örten fırın kağıdını alıp tepsiyi yeniden fırına verin.

5 dakika boyunca üzeri kızarsın diye fırında tuttuğunuz etleri soğumadan servis yapın.

  • IZGARADA VEYA TAVADA PİRZOLA NASIL PİŞER?

Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1’er dakika kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, orta derecede pişmiş pirzola için ortalama 5 da. Bu süreyi pişme derecesi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.

  • FIRINDA PİRZOLA NASIL PİŞER?

Fırında pişireceğiniz pirzolayı da öncesinde tavada mühürleyerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyarak 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıldıktan 4 dakika kadar dinlendirdikten sonra tüketin.

kolay pirzola pişirme

kolay pirzola pişirme

PİRZOLA MARİNASI NASIL YAPILIR?

Derin bir kase içine pirzola etleri ekleyin. Etlerin üzerine tavsiye edilen baharatlardan taze kekik, biberiye, pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan birer çay kaşığı ölçüde serpiştirin. Etlerin miktarına göre 3 ya da 4 kaşık yoğurt eklemeyi de unutmayın. Yoğurt etin yumuşak olmasını sağlar. 1 fincan sıvı yağ da eklediğiniz etleri güzelce harmanlayın ve üzerini streç film ile kapatın. En az 3 saat olacak şekilde buzdolabında beklettiğiniz pirzola etleri dilediğiniz şekilde pişirebilirsiniz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0