Parmesan peyniri nedir ve nasıl yapılır? Parmesan peynirini hangi yemekler kullanılır?

Çeşitli peynir türleri bulunmaktadır. Parmesan peyniri de bunların arasında yer almaktadır. Parmesan peyniri nedir? Parmesan peyniri nasıl yapılır ve hangi yemeklerde kullanılır? Sizler için parmesan peynirine dair tüm detaylar.

Kas ve kemik gelişimine destek olması amacıyla tüketilen süt ürünlerinden peynir, protein ve kalsiyum içerdiği için oldukça besleyici bir besindir. Peynir türleri epey geniş bir yelpazeye sahip olduğu için bugün sizlere parmesan peynirini tanıtıyoruz. Yemeklere son dokunuşu veren parmesan peyniri, İtalya’nın kuzeyinde bulunan Parma şehri, bu peynirin üretildiği yerdir. Parma’dan başlayan peynir üretimi yıllar içinde tüm dünyaya yayılmıştır ve hemen hemen birçok yemekte parmesan peyniri ile dokunuşlar sağlanmıştır.  Parmesan peyniri yaklaşık 700 yıllık geçmişi olan, adını İtalya’daki üretim bölgelerinden Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna ve Mantova’dan alan en ünlü İtalyan peyniridir.  Parmesan peyniri granüllü bir yapıya sahip karmaşık, keskin, cevizimsi bir tadı olan doğal sert bir peynirdir. Açık sarı rengiyle, sert dokusuyla, inek sütünden gelen lezzeti ile kendini sevdirmektedir.

Hellim peyniri nedir ve Hellim peyniri nasıl yapılır? En kolay hellim peyniri kızartma tarifiİLİŞKİLİ HABERHellim peyniri nedir ve Hellim peyniri nasıl yapılır? En kolay hellim peyniri kızartma tarifi



PEKİ PARMESAN PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle 1 kilo parmesan peyniri için 16 kilo taze inek sütüne ihtiyaç duyulur.
  • Parmesan peynirinin mayalanması için peynirin kendi suyu gereklidir.
  • Yağ oranı da bu peynirin hazırlanmasında etkilidir. Yaklaşık % 5 kadar yağlı bir inek sütü istenir.
  • Sağılan sütler özel olarak hazırlanan soğutma tepsilerine dökülür ve burada sütlerin soğuması sağlanır.
  • Dinlenen süt, ısıtma ve mayalanma işleminden de geçtiğinde sıradaki adım sütün pıhtı haline gelmesi ve yeniden karışması olur.
  • İkinci karıştırma ve ısıtma işleminden sonra sütün içinde hamur kıvamında bir parça oluşur.
  • Özel bohça ve bezler içine alınan bu parça, suyunun süzmesi için bir yere asılır.
  • Şu ana kadar anlatılan işlemler sadece peynirin ilk aşamasıydı. Bundan sonra da yine zahmetli bir süreç başlar.
  • Suyunu süzen parmesan bezden çıkarılır ve ikiye kesilir. Ardından kelepçeli özel bir kalıba alınır ve 12 saat boyunca bu işlem son suyu bırakana kadar tekrarlanır.
  • Salamuraya yatırılan parmesan parçaları, 21 gün boyunca salamura havuzunda bekler.
  • Geçen 21 gün sonunda havuzdan çıkar ve karanlık bir odada peynir bekletilir.
  • Son işlem ise uzun bir süre beklemesi için ahşap rafların olduğu yere aktarılmasıdır.
  • 1 yıl boyunca ahşap depoda her gün temizlenir ve kontrol edilir.
  • 1 yılın sonunda peynir ustaları parmesanları kontrol eder ve tüketiciye sunar.

Ezine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifiİLİŞKİLİ HABEREzine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifi

PARMESAN PEYNİRİ NERELERDE KULLANILIR?

Genellikle rendelenmiş peynir olarak kullanılır, ancak birçok farklı  kullanıma da sahiptir. Parmesan Peyniri rendelenerek çorbalara serpilebilir, yeşil salataya kıyılmış, pesto ya da Alfredo sosunda ve dana eti ve tavuk gibi etlerle birlikte servis edilebilir. Tabii ki, Parmesan Peyniri, makarna veya risottoların vazgeçilmezidir. Özellikle roka salatası üzerine serpilmiş bir tutam parmesan rendesi inanılmaz bir lezzet ortaya çıkarmaktadır. Parmesan Peynirini sofra peyniri olarak da deneyebilirsiniz; zengin ve lezzet dolu olduğunu keşfedeceksiniz.

Tulum peyniri nedir ve tulum peyniri nasıl yapılır? Evde tulum peyniri yapımıİLİŞKİLİ HABERTulum peyniri nedir ve tulum peyniri nasıl yapılır? Evde tulum peyniri yapımı

Eğer damak zevkinize güveniyorsanız; parmesan ile lezzetlendirebilecğeiniz birçok yemeği bir an önce tatmalısınız. Rende halinde yemeklerin üzerine servisten önce eklenen parmesan peyniri, bakalım hangi yemeklere leziz uyum sağlayacak?

En kolay labne peyniri nasıl yapılır? Tam kıvamında labne peynirinin içindekilerİLİŞKİLİ HABEREn kolay labne peyniri nasıl yapılır? Tam kıvamında labne peynirinin içindekiler

Fettuccine gibi makarna çeşitleri 

Fırında karnabahar

Tavuk ızgara

Fırın patates

Mevsim salataları

Tavuklu salata

Kızarmış - Sarımsaklı ekmek

Köfte

Domates çorbası

Risotto

Ravioli

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0