Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi!

Sofralarımıza lezzet katan ve tam zamanı olan çipura balığı ile karşınızdayız. Oldukça sağlıklı olan ve mevsiminde tüketildiğinde tam verimi alabileceğiniz çipura balığı, Akdeniz’in en değerli deniz ürünlerinden biridir. Peki çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi hangisidir? sorusunun yanıtını araştırdık.

Halk arasında “Çipura” ya da “çupra” olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genellikle Akdenizde yaşayan bir balık türüdür. Çipura, Türkiye'de en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında sıklıkla yaşamaktadır.  Yüzyıllardır Anadolu halkının sofralarında yer alan balık, yüzlerce farklı tarifle pişirilebilir. Asma yaprağına sarılanlardan, balık dolmasında çipura kullanımına dek geniş bir tarif yelpazesine sahiptir. 

Çipura fırında pişirilerek var olan lezzetine lezzet katar. Fırında çipura baharatlı patates ile servis edilerek sunumda renk kazanır. Hem kokusuz pişmesi hem de suyunu koruması ile öne çıkan tarif, hem öğlen hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilir. Zeytinyağı ve kekik ile tatlanan balık, toplam 35 dakika içinde pratik bir şekilde yemeğe hazır olur.

ÇİPURA HANGİ AYLARDA TÜKETİLMELİDİR?

Çipuranın mevsimi sonbahar aylarıdır diyebiliriz. Sonbahar bittikten sonra çipuraların yumurtalama dönemi başlar. Bu nedenle, çipuranın en tazesini, balık sezonunun en canlı zamanlarından olan Eylül ve Ekim aylarında tüketebiliriz. Pişirme yöntemi olarak en çok fırında çipura tercih edilir.

Çipura balığı nasıl ayıklanır? Çupra balığını ayıklamanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERÇipura balığı nasıl ayıklanır? Çupra balığını ayıklamanın püf noktaları

ÇİPURA NASIL PİŞİRİLİR?

Çipurayı istediğimiz pişirme yöntemiyle hazırlayabiliriz. Ancak, çipuranın en çok ızgarası tercih edilir. Böylece lezzetinden bir şey kaybetmez. Çipurayı ızgara yapmak için şunları uygulayabiliriz;

  • Temizlediğiniz çipuranın her iki yanına da ikişer çizik atın.
  • İki yemek kaşığı zeytinyağına bulayın ve tuzlama işlemi yapın.
  • Balığınızı bir saat kadar buzdolabında dinlenmeye alın.
  • Sonrasında ızgarada pişmeye bırakın.
  • Her iki tarafını maksimum 15 dakika pişirdikten sonra servis yapabiliriz.

Tuzda çipura nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERTuzda çipura nasıl yapılır?

FIRINDA ÇİPURA BALIĞI TARİFİ:

MALZEMELER

3 adet çipura filetosu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2-3 dal taze biberiye
1 avuç deniz tuzu

Patateslerin terbiyesi için;

300 gram patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Çipura filetolarını güzelce temizleyip yıkadıktan sonra zeytinyağı, biberiye, karabiber, deniz tuzu kullanarak marine edin.

Bebek patatesleri güzel bir şekilde yıkadıktan sonra mayonez tenceresinin içerisine zeytinyağı, hardal, ketçap, yoğurt, kuru kekik, tuz gibi malzemeleri katarak karıştırın.

Barbunya balığı nedir? Barbunya balığının faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERBarbunya balığı nedir? Barbunya balığının faydaları nelerdir?



Patatesleri ilave ederek alttan üste doğru karıştırarak sosu iyice yedirin.

Daha sonra fırın tepsisine marine ettiğiniz balıkları koyun.

Patatesleri ilave edin. Fırını 200 dereceye getirip, pişirin. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0