İspir fasulyesi nedir ve nasıl pişirilir? İspir fasulyesinden yapılacak yemekler

Gurmelerin "damak çatlatan lezzet" diye nitelendirdiği kuru fasulye çeşidi olan ispir fasulyesi tane tane dökülen pilavın yıllardır en kadim dostudur. Şimdilerde gündeme gelen ispir fasulyesi nasıl pişirilir? İspir fasulyesinden yapılacak yemekler nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde.

Adını Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından alan İspir fasulyesi, ‘Şeker Fasulyesi’ olarak da biliniyor.  Yiyenlerin bir tabak daha istemesini sağlayacak lezzetiyle öne çıkan ispir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır. İspir fasulyesiyle hazırlanmış bir kuru fasulye yemeği, misafirleriniz için hazırlayacağınız sofraların da gözdesi olur. Erzurum İspir Fasulyesi, normal fasulyelere göre lignin, kalsiyum ve magnezyum açısından düşük değerlere sahiptir. Bu sayede sindirimi kolaydır ve tüketildiğinde rahatsız etmez. Bağışıklık sistemini destekler. Bol kimyonla pişirildiği takdirde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Oldukça önemli bir lif kaynağıdır. Besin değeri açısından oldukça yüksek ve doyurucudur. Bunların yanında içerisinde protein, vitamin ve mineral de bulunur.

Toplaması oldukça yoğun bir çaba gerektiren gerçek İspir fasulyeleri 35 TL’ye alıcı bulabilmektedir. Başka fasulyelerde bulunmayan özgün aroması ve damakta kalan tadı, ürünü özel bir konuma getirir. Bu nedenle İspir’de üretildiğinden emin olunan ürünler alınmalıdır. 

Tonka fasulyesi nedir ve Tonka fasulyesi yenir mi? Tonka fasulyesinin zararıİLİŞKİLİ HABERTonka fasulyesi nedir ve Tonka fasulyesi yenir mi? Tonka fasulyesinin zararı

PEKİ İSPİR FASULYESİ NASIL PİŞİRİLİR?

  • Kuru fasulye zor pişen bir bakliyat olsa da İspir kuru fasulyesi kendine has yapısıyla daha kısa sürede pişmektedir. Yine de kuru fasulye yapılırken düdüklü tencerenin tercih edilmesi önerilir. Kullanılan yağın tereyağı olması da yemeğin lezzetini oldukça arttırır. 

  • Bazı İspir kuru fasulyesi tariflerinde bekletme suyuna süt de ilave edilebilmektedir. Yemekten önce haşlama işlemi için de düdüklü tencere kullanılabilir. Soğan, biber, salça ve domates gibi malzemeleri kavururken, dilerseniz et de ekleyebilirsiniz. 

ETLİ İSPİR FASULYESİ TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilo ispir fasulye
5 tane kemikli et
Yarım su bardağı su
1 tane kuru soğan
2 tane yeşil sivri biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI

1 kilo ispir fasulyeyi kabuklarından barbunya gibi ayıklayın. 

Bir tencereye alıp üzerini üç parmak geçecek şekilde su koyup haşlayın.

Haşlarken üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla temizleyin.

5 tane kemikli eti yıkayın ve tencereye alın.

Üzerine yarım su bardağı su ilave edin. Kısık ateşte kemikli etimiz suyunu çekene kadar pişirin.

Suyunu çektikten sonra etin üzerine 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan ve 2 tane yemeklik doğranmış yeşil sivri biberi ilave edin.

Yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavurun.  1 yemek kaşığı domates salçası ekleyerek onu da biraz çevirdikten sonra hazırladığınız ispir fasulyeleri de üzerine atın.

Üzerine çıkana kadar kaynamış su ilave edin.

1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber serpin.

Kaynayınca ocağın altını kısın, pişince servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0