Piyaziye nasıl yapılır? Osmanlı mutfağının soğan dolması piyaziye tarifi!

Yöresel bir lezzet olmakla bilinen ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen piyaziye son dönemlerin favori yemekleri arasında yerini alıyor. Piyaziye özellikle Edirne mutfaklarında karşımıza çıkıyor. Peki bu yöresel yemek piyaziye nasıl yapılır? Osmanlı mutfağının soğan dolması olarak adlandırdığı piyaziyenin yapımına gelin birlikte bakalım

Soğan dolması olarak bilinen fakat Edirne mutfağında karşımıza piyaziye adıyla çıkmaktadır. Adını ana maddesi olan soğandan alan piyaziye yemeği, bir tenceri yemeği değil fırın yemeği olarak hazırlanmaktadır. Bilinenin aksine piyaziyenin içine; nar ekşisi, salçalı soslar gibi malzemeler kullanılmaz. Piyaziyenin iç harcında kıyma kullanılırken, kuşbaşı et olarak kullanılır. Bu yemekte tavuk eti tercih edenlerde bulunmaktadır. Hadi gelin bugün sofralarımızı lezzetlendirecek olan piyaziye nasıl yapılır ona bakalım.

Yeşil mercimekli yumurta piyazı tarifi, nasıl yapılır? Sofranızı şenlendirecek piyaz tarifiİLİŞKİLİ HABERYeşil mercimekli yumurta piyazı tarifi, nasıl yapılır? Sofranızı şenlendirecek piyaz tarifi

PİYAZİYE TARİFİ

MALZEMELER;

İstediğiniz adette orta boy soğan
300 gram kuşbaşı koyun veya kuzu eti
300 gram kıyma
1/2 su bardağı pirinç
2 limonun suyu
Karabiber / Tuz
Sıvıyağ

YAPILIŞI:

İlk olarak soğanları ılık bir suda bekletin 

Daha sonra içerisindekileri çıkarın ve bir kese haline getirin

Soğanın içini iç harcında kullanacağınız baharatları da göz önüne alarak parmaklarınızla iç kısımlarına bir parça karabiber sürüp, hafifçe tuzlayın.

İçlerinden çıkan soğan dilimlerini yemeklik olacak şekilde ince ince kıyın.

Pirincinizi tuzlu sıcak suda 10-12 dakika bekletip nişastasını uzaklaştırın. Süzüp kenara alın.

Tercihe göre seçtiğiniz eti küçük küçük doğrayın, Bir kaç sıvı yağ ile  7-8 dakika yüksek ateşte tavlayın.

Ateşin altını kısıp bir çay bardağı sıcak su ilave ederek yumuşayacak nispette pişmeye alın. Kurumadan pişmesi için tencerenizin kapağını kapatmayı ihmal etmeyin.

Bir yandan da ince kıydığınız soğanı, kıyma, pirinç, baharat ve limon suyu ile güzelce harmanlayarak bir harç elde edin.

Kese haline getirdiğiniz soğanlarınızın içini bu harç ile çok sıkı olmayacak şekilde doldurun.

Daha sonra bir tepsi alın ve doldurduğunuz soğanları tepsiye dizin. Devrilmemesi için köşede kalan çiğ soğan halkalarını dolmanın köşelerine koyabilirsiniz.

Kavurup haşladığınız eti ve artan soğanlarınızı soğan dolmalarınızın üzerine ve aralarına serpiştirin.

Tepsinin kenarından bir bardak sıcak su ilave edip fırına verin.

Arada kontrol ederek pişme seviyelerine bakın.

Piştikten sonra ılınmaya aldığınız soğan dolmalarınızı servis ederken bir parça daha limon gezdirerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0