Balıkesir'in en çok neyi meşhur? Balıkesir'in en ünlü yemek tarifi

"Türkiye'yi doyuran şehir" olarak bilinen Balıkesir, gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Bereketli toprakları, sütünden etine kadar ürettiği gıdaları ve vazgeçilmez yemekleri ile Balıkesir, Türkiye'ye yemek konusunda açılan bir penceredir. Hadi sizinle birlikte "Balıkesir'in en çok neyi meşhur?" , "Balıkesir'in en ünlü yemek tarifi" neler birlikte göz gezdirelim.

Balıkesir'in görülmeye değer tarihi, doğası ve yemekleriyle Türkiye'nin gözde şehirlerindendir. Oldukça bereketli topraklar üzerinde olan Balıkesir, yöresel yemekleriyle de meşhurdur. Birbirinden çeşit mutfak gelenekleri ile adını duyurmayı başaran Balıkesir, hayvansal, süt, deniz mahsulleri ve bitkisel ürünlerle geçmişten günümüze uzanan bir serüveni kapsar. Ayvalık tostu, Susurluk ayranı, keşkek, höşmerim tatlısı ve peynirli patlıcan gibi birçok çeşit yemeği bulunmaktadır. 

BoluİLİŞKİLİ HABERBolu'da en güzel ne yenir? Bolu'nun en meşhur 3 yemek tarifi

BALIKESİR'İN EN ÇOK NEYİ MEŞHURDUR?

Coğrafi konumuyla bereketli topraklara sahip olan Balıkesir, ünlü yemekleri arasında; höşmerim tatlısı yer almaktadır. Bunun yanında susurluk Ayranı Ve Tostu, Rabisa, Düğün Çorbası, Şevketi Bostan, Kabak Çiçeği Dolması, Ayvalık Tostu, Sakızlı Dondurma, Saçaklı Mantı, Keşküllü Kemalpaşa, Edremit Köftesi, Sarımsaklı Bulgur Pilav, Tirit, Bigadiç Güveci, Sura, Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı) yer almaktadır.

BALIKESİRİN EN ÜNLÜ YEMEK TARİFLERİ

BALIKESİR HÖŞMERİM TATLISI TARİFİ

Yedikçe yediren ve lezzetiyle damaklarda unutulmaz tat bırakan höşmerim tatlısı, Balıkesir'in yöresel tatları arasında yer alıyor. Özel bir peynirle yapılan höşmerim tatlısının tarifini sizler için bırakıyoruz. Şimdiden Afiyet olsun...

Höşmerim tatlı tarifi

Höşmerim tatlı tarifi

MALZEMELER

1 kilo çiğ süt
1 çay kaşığı peynir mayası
1 su bardağı irmik
3,5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı 

YAPILIŞI

Çiğ sütü parmağınızı hafif ısırır sıcaklığında ayarlayın ve içine peynir mayasını katın.

5 dakika bekleyin içine irmik ve şekeri bir katıp karıştırın.

Yumurta sarısını koyduktan sonra ateşe koyun ve sürekli karıştırın.

Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha bekleyin ve kapatın.

Soğuduktan sonra üzerine Hindistan cevizi serpip servis edebilirsiniz.

BALIKESİR TİRİT TARİFİ:

Türkiye'nin bölgelerinde farklı farklı yapılan tirit özellikle Balıkesir yöresi ile meşhurdur. Bugün sizlere Balıkesir'e gitmeden yapabileceğiniz yöresel tirit tarifi vereceğiz. İşte mutfağınızda Balıkesir rüzgarları estireceğiniz tirit tarifi:

MALZEMELER

2 adet tırnak pide
2 kilo dana gerdan
5 adet ilikli kemik
2 tatlı kaşığı tuz
2 litre su
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sade yağ

Sosu için;
1 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2 su bardağı su

Nohut için;
Yarım tatlı kaşığı domates salçası 
4 kepçe et suyu
1 su bardağı nohut

Üzeri için;
Süzme yoğurt
 

YAPILIŞI

Eti orta büyüklüklerde keserek düdüklü tencereye alın. 

İçerisine ilkleri de ekleyin. Etlerin üzerini geçecek kadar su ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Pişmeye bırakın. 1/ 1,5 saat pişirmeye bırakın.

Pideleri kuş başı doğrayın. Tavanın içerisine bir kaşık sıvıyağ ekleyin ve pideleri kavurun.

Ardından sos tavasını ocağın üzerine alın ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ve domates salçasını ekleyin. Yarım çay kaşığı tuz ekleyin. 2 su bardağı su koyun ve orta ateşte 15 dakika kaynatın.

Etleriniz ocaktan alın ve et suyunu başka bir tavaya alın. Bu sürede etlerinizi soğumaya bırakın.

Ayrı bir sos tavasında yarım salça 3/4 kepçe et suyunu koyun salçayı iyice dağıttıktan sonra 1 su bardağı nohudu ekleyin.

Ardından etleri tiftikleyin.

Kaynayan et suyunun içerisine ekmekleri atın. 5/10 saniye bekleyen ekmekleri alıp tepsiye koyun.

Ekmeğin üstüne yoğurt serpin. Ardından tiftiklediğiniz etleri üzerine serpiştirin. Ardından üzerine nohudu ve sosunu ve yağını serpiştirin.

Afiyet olsun...

PEYNİRLİ PATLICAN TARİFİ:

Yaz aylarının en popüler yemeği olan patlıcanı farklı tarifle denemek isterseniz Balıkesir'in peynirli patlıcan yemeği sizler için biçilmiş birer kaftan oluyor. Oldukça lezzetli olan ve yaz ayına farklı bir soluk getiren peynirli patlıcan yemeği için tarifi aşağıya bırakıyoruz. 

Peynirli patlıcan tarifi: Peynirli patlıcan nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERPeynirli patlıcan tarifi: Peynirli patlıcan nasıl yapılır?

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0