Balıkesir'in "Kirli Hanım" peyniri Dünya Peynir Ödüllerinde bronz madalya aldı!

Dünya Peynir Ödüllerinde Türkiye'yi temsilen ilk kez yarışan Balıkesir, Kirli Hanım peyniriyle bronz madalyayla döndü. Bir peynir ülkesi olan ülkemiz, nihayetinde Norveç'ten bir ödülle döndü. İşte detaylar...

Ülkemizde hâlâ her yörede geleneksel yöntemlerle yöreye has birçok farklı çeşit peynir üretiliyor. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu düşünüldüğünde Türkiye, önemli bir peynir ülkesi. Sadece Balıkesir'e ait 50 farklı çeşit peynir türü bulunan ülkemizin birçok yerinde coğrafi işaretli çok sayıda peynir türü olduğu biliniyor. Ancak ne yazık ki peynirlerimiz dünya tarafından yeterince tanınmıyordu. Geçtiğimiz günlerde Norveç'te gerçekleşen Dünya Peynir Ödüllerinde ülkemizi temsilen katılan Balıkesir, "Kirli Hanım" peyniriyle evine bronz madalyayla döndü. Kirli Hanım peynirinin ülkemize yaşattığı bu gurur, ülkemize has diğer tüm lezzetlerimiz açısından da umut verdi.

kirli hanım peyniri

kirli hanım peyniri

Elazığ usulü peynirli şekerli pide nasıl yapılır? Bu pideyi yiyen çok şaşırıyor!İLİŞKİLİ HABERElazığ usulü peynirli şekerli pide nasıl yapılır? Bu pideyi yiyen çok şaşırıyor!

KİRLİ HANIM PEYNİRİNDEN GURURLANDIRAN ÖDÜL

Her yıl dünyanın birçok yerinden çeşitli peynirlerin yarıştığı Dünya Peynir Ödülleri, bu yıl Norveç'te gerçekleşti. 43 ülkeden 4 bin 502 farklı peynir türünün katıldığı yarışmada Balıkesir'in "Kirli Hanım" peyniri bronz madalyanın sahibi oldu.

kirli hanım peyniri

kirli hanım peyniri

"Süper altın", "altın", "gümüş" ve "bronz" madalya kategorilerinde değerlendirilen peynirlerin yarıştığı yarışmanı temel amacı hikâyesi olan ve özenli üretilmiş karakterli peynirlerin ismini duyurmak, üretimlerinin devamlılığını sağlamak ve pazarlanmasına desteklemek. 35 yıldır ilk kez ülkemize bir madalya getiren Kirli Hanım peynirinin başarısının arkasında "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un katkısı oldukça büyük.

DÜNYA GASTRONOMİSİNDE ÖNEMLİ BİR KAPI AÇILMIŞ OLDU

Ülkemizin kazandığı bu başarı hakkında konuşan Neşe Aksoy Biber, "İlk kez Türkiye’nin geleneksel ve yerel peynirleri uluslararası bir ortamda kendini duyurma şansına sahip oldu. Dünya gastronomisinin önemli paydaşlarının yer aldığı etkinlikte Türkiye’nin peynirleri oldukça ilgi gördü. Dünyanın en önemli ve en kapsamlı peynir yarışmasında hem stant açarak hem de ürünlerin yarışma masasında olması sağlanarak önemli bir kapı açıldı." şeklinde konuştu.

Kirli Hanım peynirinin bu başarıyı kazanmasında coğrafi işaretli uluslararası bir çalışma çerçevesinde reçetesinin kayıt altına alınmasının önemli bir faktör olduğunu belirten Berrin Bal Onur, sözlerine şöyle devam etti: "Yok olmaya yüz tutan bir peynirin kayıt altına alma çalışmalarıyla hafızalarımıza geri taşınması, bu bilgi ile tüketiciler tarafından talep edilmesi, üreticilerin üretim motivasyonu kazanması, korunan reçetelerin günümüz koşulları ile anlatılması ve uluslararası listelere kaydedilerek, coğrafi işaret tescil çalışmalarının yürütülmesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyoner etkin bir yerel yönetim olması önemli faktörler oldu. Türkiye’ye ve dünyaya baktığımızda bu şekilde bütünlük içinde yapılan çalışmaların başarıya ulaştığını görüyoruz. Kirli Hanım da bu yolda iyi bir örnek."

neşe aksoy biber ve berrin bal onur

neşe aksoy biber ve berrin bal onur

Gül Böreği nasıl yapılır? Yedikçe yedirten yumuşacık gül böreği tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Gül Böreği nasıl yapılır? Yedikçe yedirten yumuşacık gül böreği tarifi
Yavuz Bingöl gelen yorumla çileden çıktı! Soluğu savcılıkta aldı

İLİŞKİLİ HABER

Yavuz Bingöl gelen yorumla çileden çıktı! Soluğu savcılıkta aldı
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0