Bayburt'un geleneksel lezzeti damak çatlatıyor! Karın yağmasını dört gözle bekliyorlar

Bayburt yöresinin geleneksel lezzetleri içerisinde yer alan tel helvası için havaların soğumasını dört gözle bekliyorlar. Karın yağmasının ardından yapılan tel helvası Bayburt halkı tarafından hızlı bir şekilde tüketiliyor.

Bayburt'un Başçımağıl köyünde asırlık bir gelenek yapılıyor. Bu geleneği gerçekleştirmek için toplanan halk, dondurucu soğuğun gelmesini dört gözle bekliyor.  Yıllardır tel helvası için köyde organizasyon yapan köy sakinlerinden Tunay Mutlu, geleneği unutturmamak için elinden geleni yapıyor. Aynı zamanda halk yöresel lezzetin tescillenmesi içinde yetkililere seslendi.

"ORTAYA SANAT ESERİ ÇIKARDIK"

Tel helvasının yöresel lezzet olarak tescillenmesi için çağrıda bulunan Tunay Mutlu, "Bugün öğlenden bu yana köyümüzde büyük emekle komşularımızın, büyüklerimizin destekleriyle ortaya sanat eseri çıkardık. Yöresel tel helvamız, soğuk kış akşamlarımızın vazgeçilmez bir lezzetidir. Toplulukla yapıldığında daha güzel oluyor. Büyüklerimizden bir ricam olacak, bu yöresel lezzetimizin yöresel ürün olarak tescillenmesi istiyorum. Hepsini elimizden alıyorlar, geriye kala kala bir tel helvamız kaldı." ifadelerini kullandı.

"BAŞÇIMAĞIL KÖYÜ İÇİN BASİT"

Köy muhtarı Selami Kaban, keyifli vakit geçirdiklerini söyleyerek, "Burada bir toplantı yaptık, ortalama 20 kişi varız. Kış günü bu insanlar bir araya geldiler, çok güzel oldu. Sobamız yanıyor, patatesimiz fırında pişiyor, helvamızı çektik. Bu helvayı çekmek basit bir iş değil ama Başçımağıl köyü için basit" ifadelerini kullandı.

"YEMEYİ ÇOK İYİ YAPIYORUM"

Kışın köy odalarında toplanarak, tel helvası çekme geleneğini yaşattıklarını belirten köy sakinlerinden Selami Alak, "Kışın köy odalarında toplanıyoruz, tel helvası çekiyoruz. Yemesi bana, yapması komşulara ait. Yemeyi çok iyi yapıyorum. Kışın arkadaşlarla birlikte tel helvası çekiyoruz, patates közlüyoruz, börek yapıyoruz. Kışı güzel sohbetle, muhabbetle bir şekilde geçiriyoruz" diyerek konuştu.

"SAYGI SEVGİ ÇERÇEVESİNDE SOHBET EDERİZ"

Soğuk kış günlerinde tel helvası çekmenin Başçımağıl köyünde adet olduğunu söyleyen bir diğer köy sakini Fikri Telli ise, "Köyümüzde adettir, her kış tel helvası çekeriz. Kış gecelerimizin vazgeçilmez eğlencesidir. Gece yarılarına kadar otururuz. Önce namazımızı kılarız, Kur'an okuruz sonrasında da bu işlerimize bakarız. Oturur helvamızı yapar, saygı sevgi çerçevesinde sohbetimizi ederiz" sözlerini kullandı.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Arif 2 ay önce

Maşaallah ne güzel adetler Allah daim etsin