
Eskişehir'de bulunan Küllüoba Höyüğünde yapılan kazılarda 5 bin yıl öncesine ait ekmek bulundu. Yapılan analizler sonucu ekmeğin yapısı ve malzemeleri tespit edildi.
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğünde 1996 yılından beri kazı çalışmaları yapılıyor. Kazılarda 5 bin yıllık ekmeğe rastlandı. Küllüoba ekmeği, orijinal içeriği ve yapısıyla binlerce yıl boyunca hayatta kalmayı başardı.
ETİ Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen "Uluslararası Müzeler Günü" açılış programında Küllüoba ekmeği tanıtıldı.
Küllüoba Kazı Başkanı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki çalışmalar sırasında, höyükte gömülü bir evin arka odasını kazdıklarını söyledi. Evin eşik kısmında kazılarda nadiren bulunmuş bir ekmekle karşılaştıklarını vurgulayan Türkteki, şöyle devam etti:
"Bu ekmek üzerinde çalışmalarımıza devam ettik. Gömülü haldeki evin eşik kısmına çok yakın bir yere konulmuş. 2,5 santimetre kalınlığında, 12,5 santimetre genişliği mevcut. Tüp halde bulunmuş. Formunu bildiğimiz, mayalanmış, pişirilmiş bu ilk örnek. Bunun başka bir örneği yok. Bu ekmek fırınlandıktan, pişirildikten sonra buraya özellikle konulmuş. Ekmeğin özellikle arka kısmındaki beyaz kalıntılara biz 'fitolit' diyoruz. Fitolitler, bitki kalıntıları. Aslında yaprak kalıntıları. Ekmek mayalanırken mayalanma sürecinde zaman zaman yaprak üzerine bırakılıyor. Bunlara ait izler yer alıyor. Bunu da çalışacağız. Ekmeğin diğer analizlerini de yaptık."
KÜLLÜOBA EKMEĞİNİN ANALİZLERİ TAMAMLANDI
Evin kapı eşiğinde bulunan ekmek, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. 12,5 santimetre genişliği olan bu ekmek, mayalanmış ve pişirilmiş.
Bu ekmeğin bu kadar uzun süre dayanmasını sağlayan şey ise yanmış olması. Ekmeğin 150 derece ve üzerinde piştiğini belirlediklerini dile getiren Türkteki, "Ekmeğin yandığını da söylememiz gerekiyor. Ekmek yakılmasaydı, belki bize ulaşmayacaktı. Önce pişirilmiş, daha sonra oradan bir parça kopartılmış ki biz ekmeği olduğu yerinde bulduk. Bir parça kopartıldıktan sonra da yakılmış. Evin eşik kısmına gömülmüş gibi görünüyor." dedi.
EKMEĞİN ANA MALZEMESİ "GERNİK BUĞDAYI"
Bu ekmeğin hızlı piştiğini, yandığını ve bir taraftan da mayalandığını gösteren mikroskop incelemelerinin olduğunu anlatan Türkteki, "Buradan buğdayın türünü saptadık. 'Gernik buğdayı' dediğimiz, hâlâ var olan ancak üretimi oldukça az bir tür buğdayla karşılaştık. Gernik buğdayı, ekmeğin neredeyse yüzde 90'ını içeriyor. Ancak iri parçalar halinde. Tabii ki öğütme işlemi zor bir işlem bu dönem için. Bir bazalt taş üzerinde öğütülüyor. Bu nedenle oldukça iri parçalar halinde karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu.
Ekmekte gernik buğdayı dışında mercimek de tespit edildi.
Küllüoba ekmeği, ETİ Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
ESKİŞEHİR'DE SATIŞA SUNULACAK
Benzer malzemelerle yeniden üretilecek olan Küllüoba ekmeği, Eskişehir’de satışa sunulacak.
BİR YORUM YAPIN 0