Bebeklerde damak düşmesi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi...

Günümüzde pek çok yeni doğan bebek arasında görülebilen damak düşmesi, bebeğin beslenme esnasında ortaya çıkan bir durumdur. Tıpta hastalık olarak geçmeyen ancak anne ve babaların endişeye kapılmasına neden olan bu durum için ortaya çıkış sebebi oldukça önemlidir. Bebeklerde damak düşmesi nedir, neden olur? Damak düşmesinin tedavisi nedir? Bebeklerde damak düşmesi belirtileri ve hakkında merak edilenler...

Halk arasında ciddi bir sağlık problemiymiş gibi anlaşılan ama aslında hastalık olmayan damak düşmesi, bebeğin annesinin memesini kavrarken yaşadığı bir zorluğun sonucudur. Yeni doğan bebeklerin emme esnasında memeyi ağzında tutamaması ve kuvvetli bir şekilde ememeleriyle ağız kenarından sütü sızdırması gibi durumları bir başlık altında toplayan durumdur. Bu durum bebeğin emerken çıkardığı sesler ile anneler tarafından kolaylıkla fark edilebilir. Bebekler damaklarıyla annesinden süt emmeye çalışırken zorlanabilir bu da damağın düşmesine sebebiyet verebilir. Peki bebeklerde damak düşmesine karşı ne yapılmalı? Damak düşmesinin çaresi var mı? İşte bilmeniz gerekenler...

bebeklerde damak düşmesi

bebeklerde damak düşmesi

BEBEKLERDE DAMAK DÜŞMESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER...

Özellikle de yeni doğan bebeklerde görülen damak düşmesi, bebeğin almak istediği sütü alamamasının sonucunda huzursuzlanıp ağlamasına neden olabilir. Bu gibi durumların görülmemesi için önlem olarak emzirme danışmanı olan bir hemşirenin yardımıyla bebeğin rahat emmesi sağlanabilir.

Tıpta tedavi olarak geçmese de geçmiş dönemlerde halk arasında uygulanan çözümlerden bir tanesi de damağı düşen bebeklerde banyo esnasında annenin baş parmağıyla bebeğinin damak kısmında yukarı doğru hafif basınç uygulamasıdır. Damak düşmesini önlemek için cerrahi işlem ya da ilaç yöntemini tercih etmek işe yaramayacağından dolayı doktorlar tarafından önerilmez. 

bebeklerde damak düşmesi neden olur

bebeklerde damak düşmesi neden olur

BEBEKLERDE DAMAK DÜŞMESİ NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ NELER?

Sezaryen ya da normal doğum ile dünyaya gelen her bebeğin annesiyle ilk karşılaşması tarif edilemez bir duygudur. Hem anne hem de bebek için oldukça özel bir an olan bı esnada güven bağının gelişmesi için bebek doğar doğmaz annenin kucağına verilir ve ten tene temas sağlanır. Bu temas halinde emzirilecek olan bebek ilk seferde annesinin memesini tutmada zorlanır. Her ne kadar emme refleksine sahip olsalar da damak yapısı epey hassastır.

Bebeğin annesini rahat ememesinden dolayı oluşan damak düşmesi durumu korkulacak bir şey değildir. Damağın yeniden yerine oturtulması basit bir hareketten ibarettir. O da biraz önce dediğimiz gibi damakta yukarı basınç uygulamadır.

bebeklerde damak düşmesi belirtileri ve tedavisi

bebeklerde damak düşmesi belirtileri ve tedavisi

Bebeklerde damak düşmesine neden olan bir diğer etken de sütü geç gelen annelerde bebek aç olduğundan emmede ısrarcıdır ve bu esnada damağı zorlar. 6-7 ay arasında kadar bebeklik döneminde görülebilen bir durumdur. Emme sorunlarının yanı sıra bebekteki çene bozukluğu da bu duruma neden olabilir.

Karar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Karar yorgunluğu nasıl tedavi edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Karar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Karar yorgunluğu nasıl tedavi edilir?
En etkili iltihap kurutucu antibiyotik kremler 2023

İLİŞKİLİ HABER

En etkili iltihap kurutucu antibiyotik kremler 2023

BİR YORUM YAPIN 1

Dontdothat! 4 yıl önce

damağını çekeriz