Bebeklerde ilk hangi organ gelişir? Hafta hafta bebek gelişimi

Anne karnındaki bebeğin sırayla gelişen organlarına göre hangi haftalarda nasıl tepki verdiklerini sizler için derledik. Bebeğin organları ne zaman gelişir? Bebeklerde hafta hafta gelişimi! Anne karnındaki gelişim sürecinde embriyoda ilk oluşan organ hangisi? Bebek gelişimine dair bilinmesi gereken temel bilgiler...

Hamile olduğunu öğrenen bir anne adayını en çok heyecanlandıran ve meraklandıran şeylerin başında karnındaki bebeğinin gelişimi geliyor. Hamilelik döneminde her şeyin yolunda gidip gitmediğini, bebeğinin hangi aylarda nasıl gelişim gösterdiği hakkında fikir sahibi olmak isteyen anne adayları, belirli aralıklarla sağladığı sağlık kontrollerinde gerekli bilgileri doktorlarından edinirler. Bebeğinin kendisini hissedip hissetmediğini, karnına dokunduğunda algılayıp algılamadığını ya da sesini duyup duymadığını öğrenmek isteyen anne adayları, bebeklerinin duyularını tam anlamıyla anlamaları imkansız olduğu için gözlemlere göre gelişimiyle ilgili fikir sahibi olunabilir. Sağlıklı bir gelişim için bebeklerde hafta hafta gelişim nasıl olmalı? Bebeklerde ilk hangi organ gelişir?

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİ ETKİLEYEN BESİNLER İÇİN TIKLAYIN

DOKUNMA DUYUSU

Rahime yerleşen bebeğin gelişen ilk duyusunun dokunma ve 8. haftada olduğu düşünülür. İlk dokunma hissi ağız etrafında ve yanaklarda görülür. Bu haftada bebeğin yanağını oluşturacak olan kısmına tek bir saç teli dokunulduğunda bile bunu hissedebileceği kabul edilmektedir.

TAT ALMA DUYUSU

Hamileliğin 13-15. haftasından itibaren bebeğin değişik tatları ayırt edebildiği bilinir. Yapılan araştırmalara göre tatlı besinler tüketilince bebeğin yutma hareketlerinde artış, acı ve ekşi tükettiğinde  ise bu hareketlerde azalma olduğu görülmüştür.

KOKU ALMA DUYUSU

Tat ve koku gelişimi hemen hemen aynı aralıkta gelişim gösterir. Bebeğin burnu hamileliğin 11-15. haftaları arasında tamamlanır. Amniyon sıvısı bebeğin ağız, burun, geniz ve akciğerlerinde dolarak bebeğe farklı tat ve kokuya sahip maddeleri taşır. 

İŞİTME DUYUSU

8. haftada kulak oluşmaya başlar. 25. haftadan sonra bebek annesinin sesini duyabilir. 27. haftada ise annesinin haricinde çıkan sesleri duyup tepki verebilir.

GÖRME DUYUSU

Organlarının en son geliştiği duyu görme duyusudur. 26. haftadan itibaren bebek gözlerini açabilir ve göz kırpabilir. Doğumdan sonra ise bebek ortalama 30 santimetre uzaklığa kadar net bakabilir.

Anne karnındaki bebeği etkileyen besinler

İLİŞKİLİ HABER

Anne karnındaki bebeği etkileyen besinler
Anne sütünü hangi organ oluşturuyor? İşte şaşırtan sonuç...

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütünü hangi organ oluşturuyor? İşte şaşırtan sonuç...
Anne karnında geçen yolculuk! Anne karnında bebek nasıl oluşur?

İLİŞKİLİ HABER

Anne karnında geçen yolculuk! Anne karnında bebek nasıl oluşur?
Hangisi doğru: Estağfurullah mı, Estağfirullah mı? Tövbe için estağfurullah zikrinin fazileti

İLİŞKİLİ HABER

Hangisi doğru: Estağfurullah mı, Estağfirullah mı? Tövbe için estağfurullah zikrinin fazileti

BİR YORUM YAPIN 0