Bebek bezi nasıl bağlanır? Bebek bezi sızdırması neden olur? Bebek bezinde sızdırma nasıl önlenir?

İlk defa anne ya da baba oluyorsanız, bebeğinizin bakımı konusunda endişe duymanız normal. Her şeyde olduğu gibi bunda da ilkini getirdikten sonra devamı kolaylıkla gelecektir. Burada asıl önemli olan bebeğinizin pişik olmadan en sağlıklı bir şekilde altını nasıl temizleyeceğinizdir. Bizde bebek bezinin nasıl bağlanacağını ve bez değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik. Bebek bezi değiştirmenin püf noktaları neler? Bebek bezi sızdırmasına çözümler neler? Bez sızıntısının nedenleri neler? Sızdırmaya yapmayan bebek bezi var mı?

Anne ve baba olma duygusunu ilk defa yaşayacak olan çiftler için aileye yeni bir üyenin katılacağını öğrenmek çok başka bir duygudur. Bebeklerinin dünyaya gelmesini sabırsızlıkla bekleyen anne ve baba adayları, donanımlı ve iyi bir ebeveyn olabilmek için hazırlıklarını hamilelik sürecinde tamamlamalıdır. Bebeğin beslenmesinden bakım ihtiyaçlarına, bakım ihtiyaçlarından oyuncaklarına kadar her türlü detay alışveriş tamamladıktan sonra bilinçli bir anne-baba olabilmek için yeterli bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin karnını doyurabilmesi için emzirme teknikleri gibi ana konuların bilinmesi gerekir. Her anne ve babanın doğru bir şekilde bilmesi gereken önemli bir detay da bebeğin altını değiştirme işlemidir. Dışarıdan bakıldığı zaman basit bir şeymiş gibi göründüğü için pek önemsenmeyen ama yanlış şekilde bağlandığı zamanda sızıntı, tahriş ve pişik gibi problemlere yol açan bebek bezleri bebeklerin sağlığını direkt olarak olumsuz etkilemektedir. Bebeğin ebeveyni ile yakın temasta bulunmasını sağlayan alt değiştirme sırasında onunla konuşmak, ona dokunmak ve gerekirse şarkılar söylemek bebeğin gelişimi açısından son derece etkili olacaktır.

DOĞRU VE UYGUN BEBEK BEZİ NASIL SEÇİLMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

bebek bezi nasıl değiştirilmeli

bebek bezi nasıl değiştirilmeli

BEBEK BEZİ DEĞİŞTİRİRKEN YANINIZDA BULUNDURMANIZ GEREKENLER:

- Alt açma örtüsü

- Bebek bezi

- Temiz bir pamuk ve ılık su (Islak mendilde kimyasal olduğu için önerilmiyor)

- Pişik ya da yara varsa (merhem, krem vb.)

- Bebeğin rahat durması için oyuncak

bebek bezi nası bağlanmalı

bebek bezi nası bağlanmalı

İLK DEFA BEZ DEĞİŞTİRECEKLER DİKKAT! BEBEK BEZİ NASIL BAĞLANIR? 

Bebeğinizin alt değiştirme örtüsünü serdikten sonra sırtı zemine değecek şekilde yatırın. Kullanacağınız besin şeritlerini açın ve ayak bileklerinden nazikçe kavrayarak, popo kısmını bezin üzerinden kaldırın. Eğer altı çok pislenmişse kabasını almak için ilk olarak bez ile silin. Kız bebeklerde enfeksiyon riskine karşılık her zaman önden arkaya doğru silin. Pis olan bezi geri çekip, pamukla güzelce silin ve çöpünü kirli olan bezin üzerine atın.

Bebeğinizin altına bezi yerleştirin. Çoğu bebek bezinde bezin ön tarafını gösteren şekil ya da işaretler bulunur. Bezi koyduktan sonra doktorun uygun gördüğü kremi ya da merhemi kullanın. Bezin üst bölgesini göbeğe çekip şeritleri yanlara yapıştırın.

Kullandığınız bez yeni doğanlara özel değilse göbek bağının değip tahriş olmaması için  bezin üst tarafını aşağı doğru kıvırarak bağlayın. İşte bu kadar basit!

BEBEK BEZİNDEN PASTA NASIL YAPILIR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

bebek bezi pişik yapar mı

bebek bezi pişik yapar mı

BEBEĞİN POPOSUNDAKİ KIZARIKLAR PİŞİK Mİ ALERJİ Mİ?

Bebek ürünlerini satışa sunan piyasaların çıkardığı bazı bebek bezleri hoş koku versin diye kendiliğinden kokulu parfüm ya da boyalar kullanarak bez tasarlayabiliyor. İçeriğinde kullanılan bu maddeler, sıkı bir baskı yoluyla cilde temas edeceği için reaksiyonu arttırabilir ve özel bölgenin kaşınmasına sebep olabilir.

Eğer birden fazla bebek bezi denemeye kalktıysanız, bir öncekine göre kızarma ve tahriş gibi belirtilerle karşılaştıysanız eski bezine dönmesinde yarar var. Ancak bundan en net nasıl sonuç alırım derseniz de bunun için tabii ki doktora gitmenizi öneririz.

BEZ DEĞİŞTİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yaz mevsimlerinde gittikçe artan sıcaklardan en çok bebekler etkileniyor. Özellikle ilk 1 ay bebeğin cildi oldukça ince ve hassastır.Cildi korumak amaçlı sürülen her ilaç kana karışarak alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

Bu nedenle doktor onayı almadan olmadan hiçbir merhem veya krem bebeklere sürülmemelidir. 

Göbek bağı kendiliğinden düşene kadar temiz ve kuru tutulmalı, bebek bezinin dışında kalmalıdır. Göbeğe idrar ve dışkı bulaşması bebeğin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Bebeğinizin altını temizledikten sonra 2-3 dakika kadar popsunun hava alması sağlayın. Ardından pişik kremi, eğer yoksa zeytinyağı gibi deriyi yumuşatıcı bir yağ kullanabilirsiniz.

TIKLA OKU: ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLERDE NEDEN KABIZLIK OLUR? ÇÖZÜMLERİ

BEBEK BEZİ SIZDIRMASI NEDEN OLUR?

bebek bezi sızdırmasına çözümler

bebek bezi sızdırmasına çözümler

Bebek bezi kullanan birçok annenin en çok şikayetçi olduğu konu sızıntı problemidir. Bez üreticilerin yaptıkları çalışmaya göre bu duruma neden olan en büyük etken, bir boy daha büyük numaralı beze geçildiği vakitlerde görüldüğü gözlenmiştir. Bel bölgesinden gelen sızıntı durumunda büyük boy beze geçildiği zaman bacak arasından sızıntılar gelebilir. Her markanın ürettiği bezin sıvı emme yeterliliği ve bez büyüklüğü arasında farklar vardır. Bezin numarasını ve üstündeki ağırlığına uygun bezi seçtikten sonra sızdırmanın önüne geçmek için bu problemle en sık karşılaşılan gece uykusundan önce çişini mutlaka yaptırın.

TIKLA OKU: BEBEKLERDE PİŞİK NASIL GEÇER? PİŞİĞE DOĞAL YÖNTEMLER

BEBEK BEZİ SIZDIRMASINA ETKİLİ ÇÖZÜMLER! SIZDIRMA NASIL GEÇER?

Bebeğinizin bezinde sızdırma fark ettiğinizde bezi her zamanki gibi değil de daha farklı bir şekilde bağlamayı deneyin. Ön taraftan sızma olduysa bezin önü yukarıdan, sızma arkadansa yukarıdan bağlamak sızıntıların önüne geçme de etkili olabilir. Bezdeki büzgülü bölgeyi dış tarafa almak, bezin üstünü içe doğru katlamak nemin içeride olmasını sağlar.

 Bez değiştirme sıklığını çoğaltın. Bebek bezi sızdırmasındaki en etken temel neden bezin ememediği sıvının dışa geçmesidir. Bezde ıslaklık fark eder etmez değiştirmeniz daha uygun olacaktır.

Sızdırmayan bebek bezi

Sızdırmayan bebek bezi

SIZDIRMAYAN BEBEK BEZİ VAR MI? SIZINTI YAPMAYAN BEZ..

Çeşitli markalarda bebekler için üretilen bezlerin neredeyse tamamına yakını benzer tasarıma sahiptir. Lastikli bacak kenarlarıyla bebeğin vücuduna uygun ayarlanabilir olması  ne yazık ki sızdırmaların önüne geçmemektedir.

BEBEKLERE GECE UYKUDA BEZ BAĞLANMALI MI? 

Kimi anneler bebeklerinde bezi bırakmak birden bırakmaktansa gece uykusunda bez bağlamayı tercih edebiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Uzman Dr. Zermine Büyükkeçeci bebeklerde gece bez bağlama ile ilgili "Bez, gece ve gündüz aynı anda bırakılmalı. Çünkü 'gece bez bağlayayım, altına işemesin' diye düşünüldüğünde ve çocuk geceleri bezlendiğinde ebeveyn çocuğa 'gece yatağa işeyebilirsin' komutunu veriyor ve bu şartlı refleksle bazı çocuklar 8 yaşına kadar geceleri yatağını ıslatıyor." ifadesinde bulundu.

bebek bezi ne zaman bırakılmalı

bebek bezi ne zaman bırakılmalı

EN KOLAY BEZ BIRAKMA NASIL OLUR? BEZ BIRAKMA YÖNTEMLERİ

Çocuğunuzda artık bezi bırakmak istiyor ve onu tuvalet eğitimine hazırlamak istiyorsanız bezden kurtulmanın yollarını aramanız çok normal. Hem sizin için hem de çocuğunuz için biraz meşakkatli bir süreç olacak olan tuvalet eğitimine geçiş aşamasında çocuğunuzun da kendini hazır hissetmesi önemlidir. Genele bakacak olursak ilk iki yıldan sonra çocuğun kendi ruhsal hazırlığına göre yavaş yavaş bez bırakma süreci başlatılabilir. Ancak bu noktada çocuğun bezi bırakabilmesi için bazı işaretlerin görülmesi gerekir. Örneğin; çocuğun tek başına yürüyebilmesi, bezin 3 saat kadar bir aralıkta pislenmemesi, her gün aynı vakitlerde idrar ya da dışkı yapması, bacaklarını eğip bükmesi ya da bezine dokunması gibi hareketler çocuğun bezi bırakabileceği olgunluğu göstermektedir. Bu işaretlerden sonra çocuğunuzu bezden kesmek için dikkat edebileceğiniz püf noktalar şöyle:

Bez sızıntısı nasıl geçer?

Bez sızıntısı nasıl geçer?

1- Çocuğunuzun banyoya gitmek istediğini söylemesini beklemeyin. 

2- Tuvalet eğitimine alıştırma sürecinde lazımlık mı yoksa klozete çocuk oturağı mı hangisini tercih edeceğinize karar verin. Dışkı ve idrar saatleri az çok belli olduğunda o vakitlerde çocuğunuzu lazımlığa oturtabilirsiniz. Tuvaletini yaptıktan sonra bir övgüyü hak etti :)

3- Çocuğun kendi zevk ve istekleri doğrultusunda iç çamaşırını seçmesine izin verin. Ayrıca iç çamaşırının temiz kalmasının öneminden bahsedin.

4- Erkek çocukların tuvalet eğitiminde ilk olarak çiş yapma öğretilmelidir. Bu durum onun için çok daha rahat olacaktır.

ÇOCUKLARDA BEZ NE ZAMAN BIRAKILMALI? BEZ BIRAKMA YAŞI...

Bazı anne ve babalar çocuklarında bezi bırakmak için 2,5-3 yaşını beklemek isteyebilir. Bu noktada çocuktan gelen işaretlere göre hareket etmek en doğrusudur.Genel itibariyle çocuklarda sinirsel gelişimin tamamlanması yaklaşık ilk 2 yılı bulduğundan dolayı çocuklar bu dönemden itibaren kendi iradeleri ile çişlerini tutabilir. İlk 2 sene sinir sistemi gelişiminin tamamlanacağı için iki yaşından sonra tuvalet eğitimine geçilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz.

Ancak, bebek bezden kurtulmaya hazırsa ne kadar erken o kadar iyi! Dolayısıyla anne ve babalar bebeklerinde 1,5 yaşından sonra ufak ufak tuvalet eğitimine başlamalıdır.

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler
Bebekler kaç aylıkken bezden çıkabilir? Yeni doğan bebeklerde bezsiz tuvalet eğitimi

İLİŞKİLİ HABER

Bebekler kaç aylıkken bezden çıkabilir? Yeni doğan bebeklerde bezsiz tuvalet eğitimi

BİR YORUM YAPIN 1

Necip 2 yıl önce

Necip