Yaşam Üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Evlerinizi depreme uygun nasıl dekore edebilirsiniz?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, evlerin depreme karşı ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğu sorusunu yeniden akıllara getirdi. Deprem söz konusu olduğunda yalnızca binaların dayanıklılığını değil evin dekorasyonunda tercih edilen detayları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Depremin sarsıcı etkisini minimuma düşürecek ev dekorasyon önerilerini sizler için derledik.

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde sabaha doğru saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından çok sayıda büyük artçı sarsıntı gerçekleşirken saat 13.24'te yaşanan 7.6 şiddetindeki artçı deprem Elbistan merkezli olarak kaydedildi. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremlerin ardından birçok kişi depremden korunma yöntemleri ve binaların dayanıklılığı hakkında araştırma yapmaya başladı. Ev sınırları içerisindeyken deprem olması halinde yaşam üçgeni oluşturabileceğimiz alanları doğru bir şekilde belirlemeli ve planlı bir şekilde hareket etmeliyiz. Peki depreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır? İşte evlerde depreme karşı korunaklı bir alan oluşturmanın en basit yolları...

Depreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır? Depreme hazırlık nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERDepreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır? Depreme hazırlık nasıl yapılır?

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

DEPREME UYGUN EV DEKORASYONU

Evinizi dekore ederken, temel olan kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Mühim olan, mobilyalarınızın sabit olmasıdır. Yaşam üçgeni sayesinde geçtiğimiz yıllarda İzmir depreminde Elif'in annesi ve ikiz ablaları ile 4 yaşındaki Ayla/Ayda'nın enkazdan sağ çıktıklarını biliyoruz. Ayla/Ayda, çamaşır ve bulaşık makinelerinden oluşan bir yaşam üçgeninde kalmıştı.

Peki evlerinizde depreme uygun doğru dekorasyonu nasıl yapabilirsiniz?

  • Koltuk ve yataklarınızı, duvara sabitlemelisiniz. Pencerelerden ve tablo, çerçeve gibi düşüp kırılabilecek eşyalardan, devrilebilecek dolaplardan uzak tutmalısınız.
  • Bir vitrin veya konsol yerleştiriyorsanız, ağır eşyalarınızı en alt rafa koymalısınız. Ancak bu, vida veya dübel ile yapılmalıdır.
  • Avizeler konusunda hafif modelleri tercih etmelisiniz.
  • Vitrin, konsol, dolap vb. birimlerinize kilitli kulp takmalısınız.

duvara monteli yatak odası

duvara monteli yatak odası

Güvenli eşya kullanımı sayesinde evinizi dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bunlardan biri, avize yerine spot ışık kullanmaktır. Bununla beraber beyaz eşya, televizyon ünitesi ve gardıroplarınız gibi düşme tehlikesi bulunan eşyalarınızı, kullanıldığı duvara sabitleyebilirsiniz. 

Deprem esnasında korunma yöntemleri

Deprem esnasında korunma yöntemleri

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Yaşam Üçgeni oluşturmak için deprem anında sırasıyla şu adımları takip etmeniz gerekir:

Öncelikle kesinlikle panik yapmamalısınız. Sabitlenmemiş olan dolap, raf, eşyalardan uzak durmalısınız. Kanepe, içi dolu sandık gibi bölgelerin yanına çömelerek Yaşam Üçgenini oluşturmalısınız.

Bu sırada başınızı iki elinizin arasına alın. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyin. Düşmemek için sabit bir yere tutunun. Merdivenlere doğru koşmayın.

Balkon, pencere ve asansörlerden uzak durun. Eğer tekerlekli sandalye kullanıyorsanız sandalyenizi kilitleyin. Baş ve boyun bölgenizi korumaya alın.

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

BİR YORUM YAPIN 1

Emir 1 yıl önce

Çok iyi

Toplam 3 beğeni