Depreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır? Depreme hazırlık nasıl yapılır?

Ev dekorasyonu oluşturulurken bazı güvenlik önlemlerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Özellikle ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını düşünürsek dekorasyonda daha hassas davranmalıyız. Peki, depreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır? Evler depreme uygun nasıl dizayn edilir? Depremden korunmak için eşyalar nasıl yerleştirilmeli? İşte yanıtlar...

Evimizi dekore ederken boyut, şekil, renk ve doku gibi pek çok unsura dikkat ederiz. Kişisel zevklerimizin birer yansıması olan yaşam alanlarımızda tercih ettiğimiz stil ve konfor kadar güvenli olması da oldukça önemli. Ülkemizin yüzde 95'inin deprem kuşağında yer aldığını düşünürsek oldukça riski bir bölgede hayatımızı sürdürüyoruz. Bundan dolayı depremin zararını en aza indirecek dekorasyon önerilerine evimizde yer açabiliriz. Gelin, evlerimizi depreme karşı korumak için alabileceğimiz önlemlere birlikte göz atalım.

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında olması gerekenlerİLİŞKİLİ HABERDeprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında olması gerekenler

DEPREME UYGUN EV DEKORASYONU NASIL YAPILIR?

Aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde depreme karşı hassas olmalı ve gerekli önlemleri almalıyız. Bunun için belli başlı adımları uygulamaya özen göstermeliyiz. Öte yandan; depremden kaynaklı evlerimizde oluşabilecek hasarı en aza indirmek için bazı düzenlemeler yapabiliriz.

Ev dekorasyonu

Ev dekorasyonu

Öncelikle hareketsiz mobilyalarınızı sabitleyerek işe başlayabilirsiniz. Vitrin, beyaz eşyalar, konsol, gardırop, kitaplık, vestiyer, televizyon ünitesi  gibi eşyalar çok sık yeri değiştirilmeyen evlerin temel mobilyalarıdır. Olası bir kazaya karşı bu eşyaları vida yardımıyla duvara monte edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta çivi yerine vida ve dübel kullanmaya özen göstermelisiniz.

Depreme uygun ev dekorasyonu

Depreme uygun ev dekorasyonu

Sehpa, komodin, sandalye, masa, koltuk gibi hareketli eşyalarda ise kullanılan malzemenin sağlamlığı ve ana malzemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle deprem anında koltuklarınızın sağlam ve dayanıklı olması oldukça önemli. Kaçış durumlarında size engel olmayacak eşyalar satın almaya özen göstermelisiniz.

Depreme uygun ev dekorasyonu

Depreme uygun ev dekorasyonu

EVLER DEPREME UYGUN NASIL DİZAYN EDİLİR?

Vitrin ve konsol gibi mobilyaların içerisine eşya yerleştirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da ağır eşyaların doğru bir şekilde konumlandırılmasıdır.

Depreme uygun ev dizaynı

Depreme uygun ev dizaynı

Ağır olan objeleri en alt raflara yerleştirerek sallanma durumunda üzerinize düşmesine engel olabilirsiniz. Aynı zamanda içinde düşebilecek objelerin yer aldığı dolaplarda kilitli kulplar kullanarak güvenli bir ortam inşa edebilirsiniz.

Depreme Uygun tasarım

Depreme Uygun tasarım

Bir diğer önemli konu da tavan aydınlatmalarıdır. Ev dekorasyonunun olmazsa olmazlarından biri olan avizelerin şıklığı kadar hafif yapıda olması da oldukça önemlidir.

Salon dekorasyonu

Salon dekorasyonu

Deprem esnasında ağır yapılı bir avizenin üzerinize düşmesine karşın önleminizi baştan almanız gerekiyor. Ayrıca avizelerin yatak odalarında yatağın üzerinde; salonlarda ise koltukların tam üzerinde olmamasına mutlaka özen gösterin.

Yatak odası dekorasyonu

Yatak odası dekorasyonu

Pencere ve balkonların dış kısmında ağır çiçekler yerleştirmemeniz de bir diğer dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Deprem anında balkondan aşağı düşebilecek olan ağır bir saksı birinin yaralanmasına sebep olabilir. 

Balkon dekorasyonu

Balkon dekorasyonu

UNUTMAYIN GÜVENLİ BİR EV HUZURLU BİR YAŞAMIN ANAHTARIDIR!

Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? Bunlarla nasıl başa çıkılır?

İLİŞKİLİ HABER

Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? Bunlarla nasıl başa çıkılır?
İstanbul'da deprem için en riskli ilçeler hangileri? İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeler

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da deprem için en riskli ilçeler hangileri? İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeler
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Besam 1 yıl önce

Besam

UĞUR 1 yıl önce

elin japonu mimar sinandan örnek alıp sismik izalator yapar , bizimkiler başka başka işler peşinde

Toplam 3 beğeni