Normal doğum nasıl yapılır? Doğum sonrası regl ne zaman düzene girer? Normal doğum sancısı...

Bebeğine kavuşmayı iple çeken ama doğum süreciyle ilgili birazda kaygılı olan anne adaylarının işine yarayacak bilgiler sizler için derledik. Hamilelik döneminde temel olarak bilinmesi gereken bazı başlıklara detaylardan ulaşabilirsiniz! Doğum zamanının geldiği nasıl anlaşılır? Normal doğum nasıl gerçekleşir? Hamilelikte suyun gelmesi nedir? Yalancı doğum sancıları nasıl başlar? Doğum sonrası adet ne zaman düzene girer? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde...

Anne adaylarında doğumun yaklaşmasıyla artış gösteren stres ve kaygı hem anneyi hem de bebeği doğrudan etkilemektedir. Hamileliğin son aylarında değişim gösteren psikolojik etkiler ile anne adayı en ufak bir belirti de bile büyük bir heyecanla doğumun başladığını zannedebilir. Halbuki doğumun başlayacağının ilk sinyalleri sancı, kanama (lekelenme) ve su gelmesidir. Hamileliğin sonlarına doğru daha sık görülen karında sertleşme ve ağrılar doğum belirtisi olarak karıştırılmamalıdır. Bu gibi belirtiler 'yalancı doğum sancıları' olarak nitelendirilir. Peki doğuma yaklaştığını belli eden belirtiler neler? Normal doğum nasıl gerçekleşir? Doğum sonrasında adet dönemi ne zaman düzene girer? Doğumu zorlaştıran etmenler neler? Hamilelik döneminde bilinmesi gereken genel bazı bilgiler...

TIKLA OKU: NORMAL DOĞUM NEDİR? SEZARYEN Mİ NORMAL DOĞUM MU?

Doğum sancısı

Doğum sancısı

Doğumun başladığını gösteren sancılar 2-3 saatte bir olanlar değil, 10-20 dakika arasında kendini gösteren şiddetli ağrılar olarak bilinmektedir. Doğum başladığı zaman bu sancılara kanama ve lekelenmeler eşlik edebilir. En ufak bir kanama geldiği zaman bile mutlaka doktora gidilmelidir.

Sancıyla gelen su, bazı durumlarda normal gelen akıntıyla karıştırılabilmektedir. Ancak akıntı genellikle anne adaylarında koyu yapışkan ve az miktarda sıvı olarak gelir. Suyun gelmesi de akıntıya göre daha akışkan ve daha fazla gelmesidir. Hatta bazen bacaktan aşağıya akacak kadar bile yoğun gelebilmektedir.

DOĞUMU KİMLER ZOR YAPAR? İLK DOĞUM ZOR MUDUR?

Zor doğum

Zor doğum

TIKLA OKU: A'DAN Z'YE SEZARYEN DOĞUM REHBERİ

Hamilelik dönemi boyunca gelen aşırı tatlı yeme isteği, anne adaylarının diğer sağlıklı besinleri tüketmesini engeller. Aşırı ve hızlı kilo alımına neden olan şekerler, hem anne adayında hem de bebekte birtakım sorunlar görülmesine neden olabilir.

- Aşırı şeker ne gibi sorunlara neden olur?

Gereğinden fazla tüketildiğinde kan şekerini arttırmasının yanı sıra insülin hormonunun salgılanmasını da arttırır.

Bu da kısa vakitte daha çabuk acıkmanıza sebep olur. Gestasyonel diyabet ya da kalıcı şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları tetikleyerek, doğumu zorlaştırdığı, enfeksiyon riskini arttırdığı, tansiyonu yükselttiği ve düşük riskini arttırdığı da bilinmektedir.

TIKLA OKU: KULAĞA HOŞ GELEN BEBEK İSİMLERİ

- Hamilelikte ne sıklıkla tatlı tüketilebilir?

Haftada iki kez küçük boy kase sütlü tatlı, iki top büyüklüğünde dondurma ya da dört küçük kare kadar çikolata tüketilebilir iken haftada bir kez tulumba, baklava vb. tatlılardan iki küçük dilim yenilebilir.

ANNE ADAYLARINDAN BAZILARI DOĞUMDA NEDEN ACI DUYAR?

zor doğum

zor doğum

Doğum uzun süren ve oldukça zor geçen bir süreçtir. İnsan beyninin günden güne daha çok büyümesi, leğen kemiğinin biçiminin değişmesi ve doğum kanalının daralması doğumu daha acı ve tehlikeli hale getirir. Doğum üzerine araştırma yapan Washburn'un teorisine göre; bebeğin gelişimini tamamlamadan doğması hamilelik sürecini azaltacağından dolayı doğumdaki güçlük de azalmış oluyordu. Ancak Rhode Island Üniversitesi'nden Holly Dunsworth’a göre bu görüş yanlış.

Vücut büyüklüğüne bakıldığında bile insanda hamilelik 37 gün daha uzundur ve daha büyük beyinli yavru doğurur. Bu bulgular Washburn'ün teorisinin doğru olmadığını gösteriyor. Dunsworth'a göre, doğumun 39 haftada gerçekleşmesinin nedeni bebeğin beyni çok fazla büyümeden doğum kanalından kolayca çıkmasını sağlamak için değil, kadının enerji sınırına gelmiş olmasındandır. 

TIKLA OKU: DOĞUMA GİRMEDEN ÖNCE OKUNACAK DUALAR

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESLENME...

Wells, tarımın getirdiği bazı değişikliklerin doğumu zorlaştırdığı görüşünde. İnsanların yerleşik hayata geçilen ilk dönemlerdeki iskeletlerinin kısa olduğu, bunun protein ağırlıklı diyetten karbonhidrat ağırlıklı diyete geçişin sonucu olabileceği bağlanıyor. Yerleşik hayatla birlikte değişen beslenme biçiminin, dünyaya gelişi de değiştirdiği görüşünü savunan Wells, "Uzun boylu olmayan kadınlarda leğen kemiği de daha dar ve doğum daha zordur." şeklinde tanımlıyor.

İDEAL DOĞUM ZAMANI NE ZAMAN?

doğum ne zaman olur

doğum ne zaman olur

Anne adaylarındaki bazı riskli durumlar veya çeşitli sebepler, pek çok bebeğin normalden daha erken dünyaya gelmesi ile sonuçlanıyor. Halbuki bebeklerin doğmasında normal kabul edilen en ideal zaman 38-41 hafta aralığıdır.

Çünkü sağlıklı bir bebeğin gelişimi tam olarak bu aralıkta tamamlanır. Bu nedenle ABD Kadın Doğum Uzmanları Derneği mümkün olduğunca bebeklerin 39 haftaya kadar anne karnından alınmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü bebeklerin akciğerleri 39’uncu haftada doğuma hazır oluyor.

Bu nedenle bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için akciğer gelişimini tamamlanıp tamamlanmadığına bakıldıktan sonra doğuma karar verilmesi gerektiği belirtiliyor.

TIKLA OKU: AĞRISIZ DOĞUM İÇİN MERYAM ANA OTU

DOĞUM SONRASI REGL/ ADET NE ZAMAN DÜZENE GİRER?

Doğum sonrası adet düzeni

Doğum sonrası adet düzeni

Yeni doğum yapan kadınlarda regl kanamasının görülmesi annenin emzirmesiyle bağlantılıdır. Eğer anne bebeğini ek gıdaya başlatmadan yalnızca anne sütü ile besliyorsa yaklaşık 3,5-4 ay sonra ilk regl kanamasını görecektir.

Doğumdan sonra anne bebeğini düzenli olarak emzirmezse bu süreç daha erken zamanlarda ilk iki hafta içerisinde görülebilir. Doğum gerçekleştikten sonra 10 ay kadar bir süre içinde regl görülmediyse mutlaka doktora gidilmelidir.

Regl’ın tekrardan başlaması ve görülme sıklığının düzene oturması, bebeğin emme süresi ve sıklığı ile ilgilidir. Sebebi ise prolaktin isimli süt hormonunun salgılanmasından dolayıdır. Emzirmenin seyrekleşmesiyle yumurtlamada ki baskı kalkar ve regl kanamaları düzene girer.

TIKLA OKU: EN RAHAT DOĞUM POZİSYONU HANGİSİ?

Tüp bebek tedavisi olmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Tüp bebek sonrası...

İLİŞKİLİ HABER

Tüp bebek tedavisi olmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Tüp bebek sonrası...

BİR YORUM YAPIN 0