İkiz hamilelik için ne yapılmalı? Doğal yollarla ikiz bebek şansını arttırmanın yolları

İkiz bebeklere sahip olmak isteyen çiftlerin bu hayallerine kavuşma ihtimalini arttıracak bazı öneriler vardır. Her ne kadar bir ihtimalden söz etsek de çoğul gebelik oluşumu için dikkate almanız gereken tavsiyeleri sıraladık! Doğal yolla ikiz hamilelik isteyenleri ilgilendiren tüm detaylar haberde! İkiz hamilelik şansını arttıran yöntemler! İkiz gebelik geni kime bağlı, ikiz bebek doğurmak için ne yapılmalı?

Normal hamileliğe göre şartlarının daha zor olduğu görünen ikiz bebeklerin anne ve babalara yaşattığı tarifsiz bir mutluluk vardır. Herkese nasip olmayan ancak çeşitli yöntemlerin denenmesiyle ikiz bebek ihtimalini tutturmak mümkündür. İkiz bebek oluşumunda birincil etken genetik faktörler olsa da günümüzde uygulanan kısırlık tedavisi, anne adayı olamayan kimselerde yumurtalıkları uyararak yumurtlama imkanı sağlayan bir tedavi yöntemdir. Tedavi esnasında birden fazla yumurtlamanın gerçekleşmesi sonucunda sperm ile döllenme oluşur. Döllenen bu yumurtaya zigot adı verilir ve ikiz hamilelik meydana gelir. 

Prof. Dr. İbrahim SaraçoğluİLİŞKİLİ HABERProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan kolay hamile kalma kürleri

Yüksek riskli gebelikler grubunda yer alan çoğul hamileliklerin görülme sıklığı bazı faktörlere bağlı olarak daha yaygın görülür. Bu faktörlerin başında anne adayı olacak kişinin ikiz olması ya da eşlerin iki tarafında da ikizlerin olması, hamileliği ileri yaşa erteleme durumu ve birden fazla doğum yapmış kişiler gelir. Yine bu etkenlerin haricinde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurdukları tedavi yöntemleri olumlu sonuçlanacaksa genellikle ikiz gebelik olarak kendini gösterir. Uygulanan tedavi yöntemlerinde birden çok yumurta atılabileceği için ikiz gebelik daha sık oluşur. 

İkiz gebelik

İkiz gebelik

Tek ve çift yumurta olmak üzere iki gruba ayrılan ikiz gebeliklere detaylıca göz atalım:

  • Çift yumurta ikizleri: Kadınların her ay başında bir defa yumurtladığı nadirde olsa ikiz kez yumurtladığı durumlarda iki ayrı yumurtanın iki ayrı spermle döllenmesiyle çift yumurta ikizleri oluşur. Cinsiyetleri farklı olabilir. İki ayrı plasenta ve Amniyon sıvısı vardır.
  • Tek yumurta ikizleri: Döllenen tek bir yumurtanın bölünmesi ile iki ayrı embriyoya dönüşmesi sonucu tek yumurta ikizleri oluşur. Birbirlerinin tıpkısının aynısı denecek kadar benzer niteliktedirler. Kan grupları, cinsiyetleri, saç ve göz renkleri aynıdır.

Kulağa hoş gelen en güzel bebek isimleri! Kuranda geçen kız ve erkek bebek isimleri anlamlarıİLİŞKİLİ HABERKulağa hoş gelen en güzel bebek isimleri! Kuranda geçen kız ve erkek bebek isimleri anlamları

İKİZ HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELER? NE ZAMAN BELLİ OLUR?

İkiz hamilelik belirtileri neler?

İkiz hamilelik belirtileri neler?

Çok arzu ettiğiniz bir durum ise psikolojik olarak karnınızda birden fazla bebek taşıyormuş gibi hissediyorsanız, doktorunuzun durumu kesin olarak teşhis etmesi gerekir. İkiz hamileliğin ortaya çıkabilmesi için fetal bir ultrason gerekebilir. Ultrason sonucunda keseler ayrı ayrı görülüyorsa bu durum iki ayrı bebeğin oluşumunu gösterir. Normal hamilelik belirtileri ile ayrışmayan ikiz hamilelikte belirtiler ekstra yoğun ve erkenden kendini gösterebilir. En genel haliyle ikiz hamilelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. trimesterda erken ve aşırı mide bulantısı ile kusma
Fazladan kilo alımı
Sırt ağrısı
Göbekte büyüme
2. trimesterda ve sonrasında daha çok fetal hareket
Hamileliğin 3. trimesterına doğru görülebilecek olan diğer belirtiler:

- Varis
- Kabızlık
- Hemoroid
- Sırt ağrısı
- Solunum problemi
- Hazımsızlık
- Gestasyonel diyabet
- Preeklampsi
- Erken doğum.

İkiz gebelikte normal doğum yapılır mı? İkiz gebelikte doğumu etkileyen faktörlerİLİŞKİLİ HABERİkiz gebelikte normal doğum yapılır mı? İkiz gebelikte doğumu etkileyen faktörler

İKİZ GEBELİK KAÇINCI HAFTADA ANLAŞILIR?

Normal gebeliklere göre daha farklı bir şekilde oluşabilen çoğul gebelikte rahim içerisinde fetus sayısı tek olmayacağı için bunun tespit edilmesi biraz zaman alabilir. Hamileliğin 5. ve 6. haftalarında yapılacak olan ultrason kontrolünde 2 kese görülürse bu ikiz gebeliğin habercisidir. Bu durum karşısında mutluluktan havalara uçan çiftler ikiz bebeklere sahip olacak olmanın sevincini yaşayabilir.

Ancak bilinmesi gereken önemli bir şey var ki o da bunun sadece ikiz bebeklerin oluşum aşaması olduğudur. Fetuslere baktığımızda bunlardan birisi gelişimine devam ederken diğerinin gelişimi sonlanabilir.

Bu nedenle özellikle de ikiz hamilelik durumunda net bir tanının koyulabilmesi için 7. ve 8. haftaları beklemek gerekir. Bu haftalar aralığında bebeğin kalp atımları duyulabileceği için iki ayrı kalp atım sesinin olması her iki bebeğinde rahimde mevcut olduğunu gösterir.

Ailede ikiz varsa ikiz hamilelik şansı artar mı, nesil atlar mı? İkiz gebelik kime bağlı?İLİŞKİLİ HABERAilede ikiz varsa ikiz hamilelik şansı artar mı, nesil atlar mı? İkiz gebelik kime bağlı?

İKİZ GEBELİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Normal hamileliğe göre artmış komplikasyon oranı daha fazladır. Bu komplikasyonlar başta erken doğum olmak üzere, gebelik tansiyonu, gebelik diyabeti, ve rahim içinde büyümelerin sınırlanmasıdır. İkizlere gebe kalan kadınların yarısında erken doğumun görülmesiyle beraber bebeklerin erken doğum olacağı önceden fark edilirse önleyici tedavilerle doğum durdurulabilir veya bebeklerin akciğer gelişimi için iğne zamanı kazanılabilir.

İkiz bebekler birbiriyle aynı oranda büyümüyorsa bu durum uyumsuz ikizler olarak nitelendirilir. Ölüme kadar getirebilen bu durum tıp literatüründe ikiz-ikiz transfüzyonu sendromu olarak geçer. Tek yumurta ikizlerinde görülen bu sendrom, bebeklerin aynı plasentayı paylaşması halinde kan dağılımının eşit dağılmaması sonucu görülebilir.

Tek yumurta ve çift yumurta ikizlerinin farklarıİLİŞKİLİ HABERTek yumurta ve çift yumurta ikizlerinin farkları

İkiz bebek hayali kuran çiftlerin bu isteklerine kavuşabilmeleri için şanslarını arttıran diğer yöntemler ise şöyle...

İKİZ HAMİLELİK ŞANSINI ARTTIRAN FAKTÖRLER NELER?

  • GENLER SON DERECE ÖNEMLİ

Hamileliğin ikiz, üçüz ya da dördüz gibi çoğul olabilmesi için genetik özellikler önemli bir rol oynar. Babanın akrabalarında ikiz hamilelik görülmesine rağmen pek bir etkisi olduğu bilinmese de anne tarafında görülen çoğul hamilelikler ikiz bebeğe sahip olmayı kuvvetlendirir. 

  • YAŞ FAKTÖRÜNÜN ÖNEMİ

Uzmanlar, ileri yaşta hamile kalmanın anne adayının ve bebeğin kendisi için riskli bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle 40 yaşından sonrasında hamile olan anne  adaylarının bebeklerindeki sakatlık ihtimali artıyor. Ancak, bu bilgilerin dışında kadınların %17'si 40 yaş civarında ikizlere de hamile kalınabildiğini gösteriyor. Sebebi ise yaşlı kadınların gençlere göre daha fazla yumurta üretmesi.

En uyumlu ikiz bebek isim önerileriİLİŞKİLİ HABEREn uyumlu ikiz bebek isim önerileri

  • SAĞLIKLI KİLO ALMAYA DİKKAT!

Üreme hormonlarının salgılanmasında etkili olan kilo faktörü, ikizlere hamile kalma ihtimalini arttırabilir. Fast-food gibi yağlı yiyeceklerden uzak durmalı bunun yerine sağlıklı yöntemlerle kilo almak için uzmana başvurmalısınız.

  • FOLİK ASİT TÜKETİMİ

Hamilelikten üç ay önce başlanması gereken folik asit tüketiminin ikiz hamilelik ihtimalini arttırdığı görünmüştür. Doğal ve sağlıklı yollardan kilo almaya dikkat etmeli ve düzenli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz. Uzmanların anne adayları için önerdiği 400 mikrogram folik asit takviyesi, bebekte olası ihtimalle görülebilecek olan doğumsal kusurların da önüne geçecektir.

Saçkıran olan yere sarımsak sürülür mü? Yıllarca bilinen yanlışa uzmanlar 'dur' dedi

İLİŞKİLİ HABER

Saçkıran olan yere sarımsak sürülür mü? Yıllarca bilinen yanlışa uzmanlar 'dur' dedi

BİR YORUM YAPIN 1

Elif 2 yıl önce

İlk gebeliğim ikiz oldu ikinci tek oldu şimdi bir çocuk daha istiyoruz eşim ikiz olmasını çok istiyo açana tekrar ikiz olabilirmi