İkiz gebelikte normal doğum yapılır mı? İkiz gebelikte doğumu etkileyen faktörler

Çoğul gebelik yaşayan anne adayları, bebeklerini dünyaya getirir iken normal doğum tercih etmek istese de bu duruma engel olan bazı durumlar vardır. İkiz gebelikte normal doğumun yapılıp yapılamayacağını merak eden anne adaylarının bilmesi gereken unsurlar haberin detayında! İkiz gebelikte normal doğum mu yoksa sezaryen mi sağlıklı? İşte ikiz hamilelikte doğum tercihiyle ilgili bilinmesi gerekenler...

Son yıllarda yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre çoğul gebelikler, tekil gebeliklere oranla ciddi artış göstermektedir. İkiz gebelik oranlarının yukarı çıkmasında etkili olan tüp bebek tedavisi ve (infertilite) kısırlık tedavisi, günümüzde çok sayıda çiftin yüzünü güldürmektedir. Çocuk sahibi olamayanlar için büyük bir umut kaynağı olan bu gibi uygulamalarda hamilelik sonucu pozitif çıkabilmekte üstelik çift yumurta atılımı ile gerçekleşen ikiz gebelik ortaya çıkmaktadır. İkiz gebeliklerin doğumunun ortalama dörtte biri normal doğum ile dünyaya gelir iken, diğer yarısı da yardımcı tedavi uygulamalarına ilişkili olarak, diğer kalan dörtte biri de aşılama ve ovulasyon indüksiyonu gibi tedavilerden oluşmaktadır. Bu verileri rakama dökecek olursak; ikiz gebeliklerin %25’ inin doğal yani kendiliğinden, %25’ inin aşılama ve ovulasyon indüksiyonu yöntemi ile kalan %50’ sinin ise tüp bebek tedavi ile geliştiği söylenilebilir. Çoğul gebelik durumu ile ilgili anne adaylarının en çok merak ettiği durumlardan birisi de bebeğin hangi şekilde doğacağıdır. Tekil gebeliklerde normal doğum, sezaryen, suda doğum, evde doğum ya da vakumla doğum gibi çeşitli yollar tercih edilmektedir. Peki aynı durum çoğul gebelikler için de geçerli mi?

TIKLA OKU: AİLEDE İKİZ VARSA İKİZ GEBELİK ŞANSI ARTAR MI?

İKİZ GEBELİKTE NORMAL DOĞUM YAPILIR MI? İKİZ GEBELİKTE DOĞUM NASIL GERÇEKLEŞİR? İKİZ GEBELİKTE NORMAL DOĞUM MU SEZARYEN Mİ?

İkiz gebelik doğumu nasıl olur?

İkiz gebelik doğumu nasıl olur?

İkiz bebeklere hamile olan anne adayları, birtakım sebeplerden dolayı normal doğum gerçekleştirebilir. Fakat, ikiz gebelikte normal doğum yöntemini tercih etmek anne adayının kendisini ve bebekleri riske atabilmektedir. Buradaki en önemli nokta ise bebeğin duruş pozisyonudur. Sırayla doğum kanalına giren ikiz kardeşlerden önde olanın baş kısmıyla kanala girmesi, normal doğum ihtimalini yükseltir. Fakat normal doğumun gerçekleşmesi için her iki bebeğin de başının önde olması gerekir. Bebekler, doğum kanalına makat geliş yönüyle giriyorsa, doğumda sezaryen tercih edilir.

Tüm bunların dışında ilk bebek normal doğum ile doğarken, ikinci bebek sezaryen ile doğabiliyor.

TIKLA OKU: İKİZ HAMİLELİK ŞANSINI ARTTIRAN YÖNTEMLER

İKİZ GEBELİK DOĞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?

İkiz gebelikte doğumu etkileyen faktörler

İkiz gebelikte doğumu etkileyen faktörler

İkizlere hamile kalan anne adayının doğum şekli son dakika bile değişebilir. Bebeğin duruş pozisyonuna bağlı değişebilen doğum olayında şu etkenler göz önünde bulundurulur:

-İkizlerin doğum kanalına giriş pozisyonu,
- Hamileliğin kaç haftalık olduğu (erken doğum riski varsa sadece sezaryen uygulanır),
- Kilosu çok düşük ikiz bebeklerde sezaryen uygulanır,
- Anne adayının ileri yaşta olması,
-Hamile kadında şeker veya tansiyon gibi sıkıntıların bulunması halinde sezaryen olunur,
- Amniyon suyunun gelmesi halinde sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. 
-İkiz hamileliklerde, çoğu zaman doğum erken meydana gelir. Normal hamileliklerde 37. Haftadan sonra doğum eylemi tamamlanırken, ikizlerde 35.  haftada doğum gerçekleşmektedir.

Hamilelikte çilek yemek leke yapar mı? Hamilelikte çilek cinsiyeti belli eder mi?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte çilek yemek leke yapar mı? Hamilelikte çilek cinsiyeti belli eder mi?

BİR YORUM YAPIN 0