Zeytin nasıl seçilir? Kaliteli zeytin nasıl anlaşılır?

Ülkemizde bir çok zeytin çeşidi üretilmekte ve satılmaktadır. Tuzlu, tuzsuz, etli ve etsiz olmak üzere bir çok zeytin çeşidi bulunmaktadır. Renklerine göre ayrı bir damak tadı açığa çıkaran zeytinler, kimi zaman seçim aşamasında kararsız kalma sorununa yol açabiliyor. Peki, zeytin nasıl seçilir? Kaliteli zeytin nasıl anlaşılır? İşte, yanıtlar...

Zeytin, kan basıncını kontrol eder. A, D, E ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Zeytinin kaliteli olması ise bu vitaminlerin açığa çıkmasında fayda sağlar. Zeytin, kalp ve damar hastalıklarını engelleyen, kemikleri güçlendiren özelliğe sahip bir vitamin kaynağıdır. Zeytin her yerden alınmayacağı gibi her tüketilen zeytinin sağlığı olumlu etkilediği de söylenemez. Peki kaliteli zeytin nasıl anlaşılır? Zeytin seçme aşamasında nelere dikkat edilir? İşte, damak zevkinize göre zeytin satın alırken dikkat edilmesi gerekenler...

ZEYTİN NASIL SEÇİLİR? KALİTELİ ZEYTİN NASIL ANLAŞILIR?

- Zeytinin diri olup olmadığına dikkat ediniz. Etinin diri olması zeytinin kaliteli ve dolgun olduğuna işaret eder.

- Rengi mat zeytinleri değil parlak ve canlı olanları tercih ediniz. Canlı olan zeytinler hem kaliteli hem de taze olduğunu gösterir.

Zeytin seçimi nasıl olmalıdır

Zeytin seçimi nasıl olmalıdır

- Zeytinin tadına baktığınızda acı bir tat geliyorsa tam olgunlaşmadığına işaret olduğu gibi zeytinin doğal olduğuna da işarettir. Acı olmayan zeytinler genelde kimyası ile oynanmış içinde katkı maddesi olan çeşitler olabiliyor.

- Zeytinin etli olması çok önemli bir ayrıntı olduğu gibi, çekirdeği etinden kolay ayrılan zeytinin taze ve kaliteli olduğunu da anlayabilirsiniz.

- İnce kabuklu olan ve ağızda çabuk dağılan zeytinler ağızda taze bir tat bırakır. Ağızda tazelik hissi bırakan zeytinleri tercih ediniz. 

Zeytin nasıl seçilir?

Zeytin nasıl seçilir?

- Zeytin çekirdeğinin iri olmamasına dikkat ediniz. Çekirdeğinin küçük olması kalite olduğunu gösterir.

- Doğal zeytinlerin, işlenmiş zeytinlere göre besin değerinin daha yüksek olduğunu unutmayınız.

ZEYTİNİN ACISI NASIL GEÇİRİLİR?

- Zeytinin acısını almak için ılık suda yaklaşık bir saate yakın bekletebilirsiniz. Tadına bakarak suda bekletme süresini artırabilirsiniz.

- Bir diğer yöntem ise tuzlu su olacaktır. Tuz olarak kaya tuzu kullanılması gerekmektedir. Bir kilo zeytin için yarım kilo kaya tuzu kullanılmalıdır.

BİR YORUM YAPIN 6

Özge 5 yıl önce

Çekirdeğin zor veya kolay çıkması bir kalite göstergesi değildir. Zeytinin cinsine bağlı bir özelliktir.

Toplam 1 beğeni

musa 4 yıl önce

çekirdeğin kolay çıkması ve aynı zamanda küçük olması kaliteli olduğunu gösterir zira kolay çıkması da yağlı olduğu anlamına gelir

Toplam 1 Beğeni

Ekerrr 5 yıl önce

Hakkìnìzì helal edin.Ne kadar aydinlandik gercekten cok başarìli bir yazì

ben 5 yıl önce

eeee kolay mı çıkması lazım çekirdeğin yoksa zor mu. hangisi neyin işareti onu yazmamışsınız.

Toplam 1 beğeni

Özge 5 yıl önce

Çekirdeğin kolay veya zor çıkması bir kalite göstergesi değildir. Zeytin cinsine bağlı bir özelliktir.

Toplam 1 Beğeni

Misafir 5 yıl önce

iyi zeytinin çekirdeği kolay mı çıkar zor mu onu anladım?

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun