Evlilik korkusu nedir, evlilikte korku nedenleri! Evliliğe hazır olmak için ne yapılmalı?

Evlilik çağına gelmiş olmasına rağmen geçinememe, anlaşamama, sorumluluktan kaçma gibi nedenlerden dolayı evlilik düşüncesine uzak kalınabiliyor. Genellikle de evlilikten korkan erkekler, çeşitli bahaneleri öne sürerek süreci uzatmak isteyebiliyor. Peki evlilikte korku neden olur? Evlilik fobisi kimlerde görülür? Evliliğe hazır hissetmek için yapılabilecekler...

Kişinin hayatını etkileyecek en önemli olaylardan biri olan evlilik oldukça ciddi bir müessese olduğundan dolayı kimilerinin gözünü korkuturken kimilerinin hayallerini süsleyebiliyor. Bundan dolayıdır ki birçoğumuz etrafımızda "Henüz evliliğe hazır değilim.", "Evlenmek bana göre değil.", "Evlilik fikri beni çok korkutuyor." gibi cümleler kuran insanlara denk gelmişizdir. Bütün bu ifadeler işin aslında evlilikten korkulduğunun ifadesidir. ''Gomofobi'' olarak da nitelendirilen evlilik korkusu, kişinin etrafında veya birebir olarak kendi ailesinde yaşadığı olumsuz evlilik örneklerinden dolayı edinilen bilgiler doğrultusunda hissedilen bir korkudur. Evlenilecek olan kişiye karşı bağımlı olmak, onun düşüncelerine değer vermek bazı insanları bekar yaşamanın avantajlarına doğru iter. Eş adayı olarak görülen kimse farklı kültür ve aileden geliyorsa bir anda kişi kendisini o evrede nasıl yapacağı konusunda endişeler yaşayabilir. Evlilik denilen durumda herkes kolay kolay sorumluluk alamaz. Çünkü bekar hayatında olunduğu gibi yalnızca kendinizi düşünerek değil aynı zamanda eşinizin ve ilerleyen evrelerde çocuklarınızın hayatını düşünüp ona göre plan yaparak yaşamalısınız. Yeri geldiğinde fedakar olmalı, maddi ve manevi imkanınızı buna göre şekillendirmeniz gerekecektir. Bu gibi düşünceler kişinin düşüncesine yerleşmediği zaman evlilikten korkma ya da yalnızlığı daha çok benimseme gibi durumlar görülebiliyor.

TIKLA OKU: BEKARLAR İÇİN EN TESİRLİ EVLİLİK DUALARI

EVLİLİK KORKUSU NEDİR? EVLİLİK FOBİSİ BELİRTİLERİ:

Evliliğe hazır olmak için ne yapılmalı?

Evliliğe hazır olmak için ne yapılmalı?

Kadınlarda ve erkeklerde görülen evlilik korkusu, belirli bir evreye gelindiğinde aile ve çevre baskısıyla beraber ortaya çıkar. Her iki cinsiyette evliliğe karşı korkusunu farklı şekillerde yaşar ve yansıtır. Erkeklerde çoğunlukla ‘Eşime ve çocuklarıma bakıp evimi geçindirebilecek miyim? Onların isteklerini gerçekleştirebilecek miyim? Onlara iyi bir eş ve iyi bir baba olabilir miyim?’ gibi sorular eşliğinde stresleri ortaya çıkar. Kadınlarda da ‘Baba evinde gördüğüm rahatlığı ve muameleyi eşimin evinde görür müyüm? Eşim beni aldatır mı, anlaşabilir miyiz? Eşimin annesi ile geçinebilir miyim?’ gibi sorular stres eşliğinde ortaya çıkar.

EVLİLİK KORKUSUNUN NEDENLERİ! EVLİLİK FOBİSİ NEDEN OLUR?

Evlilik korkusu nedenleri! Evlilikte korku neden olur?

Evlilik korkusu nedenleri! Evlilikte korku neden olur?

Evliliğe karşı ön yargılı olmada ya da ciddi korkuların oluşmasında en birincil etken aile ve çevre olabilir. Bekar kimse, kendi anne babasının geçinemediğine birebir şahit oluyorsa ya da tartışmalarına tanık oluyorsa bu evlilik korkusunu arttırabilir. Yaşanan olumsuzluklarla beraber kişi çelişkiler yaşar ve kendi evliliğinin de bu şekilde olacağına inanıp evlilikten uzaklaşabilir. Ancak bu demek değildir ki sadece mutsuz evlilik yaşantısında evlilik korkusu görülür.

Mutlu bir ailede yetişmiş kimsede kendi babasının evinde gördüğü rahatlığı ve mükemmelliği karşı taraftan göremeyeceği kaygısı da gelişebilir. Kısaca  fazla mükemmeliyetçi olmak da bu korkunun oluşmasına sebep olabilir. 

Evlilik korkusuna iten davranışları şu şekilde sıralamak yanlış olmaz:

- Aile ve çevre baskısı
- Şiddet korkusu
- Geçinememe endişesi
- Sorumluluktan kaçma
- Nişan, düğün merasimlerindeki stres
- Maddi durumlar
- Daha iyi eş bulma düşüncesi

ERKEKTE GEÇİM KORKUSU NEDEN OLUR? EVLİLİKTE MADDİ PROBLEMLER

Evlilikte korku nasıl yenilir?

Evlilikte korku nasıl yenilir?

Erkeklerin evlilikten korkmasında etken düşüncelerden birisi de geçim kaygısıdır. Böyle durumda kişi evleneceği kimsenin beklentilerine ve taleplerine bakmalıdır. Eğer evleneceği adayın beklentileri çok yukarılarda ise ve maddi imkanlarda kısıtlı ise erkeğin evlilikten korkması haklı bir korkudur. Ekonomik gücü çok iyi olmayan birisinin,bu beklenti ile geçim problemi yaşayacağı açık bir gerçektir. El bebek, gül bebek büyümüş, hayatın hiçbir sıkıntısını çekmemiş tıpkı baba evinde prensesler gibi yaşamış bir kadınla evlenilecekse o kişinin beklenti ve ihtiyaçları düşünülmelidir.

Bundan dolayıdır ki evlilik öncesi adayların kendi ekonomik durumlarını net olarak aktarmaları ve dürüst olmaları en önemli konulardandır.

Kiminle evleneceğini bilmek ve onu tanımak, evliliğe pozitif başlamanın ilk adımıdır. Ne olursa olsun şu durumu da göz ardı etmemek gerekir; evlilikte maddi kaygılar ne kadar hakim olursa olsun maddiyattan ziyade sevgi önde ise sevgi bu sevgi korunduğu ve devam ettiği sürece ekonomik problemler, beklentiler ikinci planda kalacaktır. Böylelikle de evli kimselerin mutluluğuna engellemeye yetmeyecektir.

EVLİLİK KORKUSU NASIL YENİLİR? EVLİLİĞE HAZIR OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Evlilik fobisi belirtileri

Evlilik fobisi belirtileri

Evlilik korkusunun önüne geçmek için kişi kendine güvendiği gibi başkalarına karşı da güvenini üstünde tutmayı öğrenmelidir. Ön yargılardan uzak bir şekilde yeri gelince fedakarlık gösterip paylaşımcılığı öğrenmelidir.

 Aile, toplumun en küçük ünitesidir. Sağlıklı toplumlar, sağlıklı ailelerden oluşur. Sağlıklı evlilikler bir toplumun en sağlam dinamikleridir. Bu nedenle düzenli, başarılı bir yaşam ve sağlıklı, uzun ilişkiler yaşayabilmek için gerekirse psikolojik destek almaktan da kaçınmamalıdır.

Kazakla yapılacak en güzel kombinler Bir kazak ile ne giymeli

İLİŞKİLİ HABER

Kazakla yapılacak en güzel kombinler Bir kazak ile ne giymeli
El dezenfektanı nasıl seçilir? El dezenfektanı kullanırken nelere dikkat edilir?

İLİŞKİLİ HABER

El dezenfektanı nasıl seçilir? El dezenfektanı kullanırken nelere dikkat edilir?

BİR YORUM YAPIN 0