İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ü çocuklarımıza nasıl anlatmalıyız?

Dünyada en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kudüs, aynı zamanda İslam Dünyası için de kutsal bir şehirdir. İlk kıblemiz olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da Peygamber Efendimiz (s.a.v) tüm Peygamberlerle beraber namaz kılmıştır. Bu yüzden çocuklara da dinimizde önemli bir yeri olan Mescid'i Aksa'yı anlatmamız gerekiyor. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs çocuklara nasıl anlatılmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde İsrail tarafından işgal altında olan Kudüs'ün İslamiyet tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Öncelikle Kudüs; Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Allah'ın huzuruna çıktığı Mescid-i Aksa'yı içinde barındırıyor. Mescid-i Aksa hem ilk kıblemiz hem ikinci mescidimiz hem de üçüncü haremimizdir. İsra Süresi'nde sık sık bahsedilen yer olan Kudüs'ü tıpkı Kabe gibi çocuklarımıza anlatmalıyız. Çocukluk yaşta yüreklerine bu sevgi ve bağın tohumlarını ekmemiz lazım. İslamiyet'i ve Müslüman olma kurallarını anlatırken Kudüs'ün önemini vurgulamamız şarttır. Kudüs, aynı zamanda en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu yüzden bir çok dine ev sahipliği yapmıştır.

Kudüs

Kudüs

Kudüs (Mescid-i Aksa) nerede? Mescid-i AksaİLİŞKİLİ HABERKudüs (Mescid-i Aksa) nerede? Mescid-i Aksa'nın önemi

KUDÜS'Ü DOĞRU ANLATMAMIZ ŞART!

Gelişen teknolojiyle çocuklarımız sıklıkla bu haberleri duyduklarından dolayı Kudüs'ün nerede olduğunu merak ediyorlar. Ancak İsrail tarafından işgal altında olduğundan ve orayı korumaya çalışan Filistinlilerin İsrail'in kontrolsüz şiddete maruz kalması haberleri çocukların bilincinde farklı yer etmesine neden olabilir. Savaş bölgesi gibi lanse edilse de Kudüs bilincini ve onurunu küçük yaştan itibaren çocuklarımıza aşılamamız gerekiyor. 

Kudüs çocuklara nasıl anlatılmalı

Kudüs çocuklara nasıl anlatılmalı

KudüsİLİŞKİLİ HABERKudüs'ü ziyaret hangi aylarda daha çok tercih edilir? Müslümanlar için Kudüs neden çok önemli?

İLK KIBLEMİZ MESCİD-İ AKSA'NIN BULUNDUĞU KUDÜS'Ü ÇOCUKLARIMIZA NASIL ANLATMALIYIZ?

  • Çocuk bilinci bambaşka bir dünyadır. Aslında hepimiz o evreden geçtik. O evrede bilincimize yerleştirdiğimiz her şey ileri yaşlardaki karakterimizi, hareketlerimizi ve düşüncelerimizi oluşturdu. Bu yüzden çocukluk çağda Kudüs'ün İslamiyet için bir onur olduğunu çocuklarımıza anlatmanın en kaliteli ve eğlenceli yolu görsellerdir.

Kudüsün önemi

Kudüsün önemi

  • Televizyonların yansıttığı savaş ortamının aksine Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın en güzel fotoğraflarını gösterip nerenin ne olduğunu anlatmamız gerekiyor. En önemlisi görselleri gösterirken Hz. Muhammed (s.a.v)'in namaz kıldığı yerler anlatılmalı.

Kudüsü çocuklarımıza nasıl anlatmalıyız

Kudüsü çocuklarımıza nasıl anlatmalıyız

  • Görsellerden ziyade çocukların bilincinde en çok anlatım yerleşir. Bir yeri kafalarında yer edinmesi için güçlü kelimeler seçerek hikayeler ve masallar anlatın. Halay gücü hareketlenen çocuk orada kendinin de olduğunu hissetmeli. Özellikle hikayelere Müslümanların Kudüs'te yaşadıkları anlatılmalı.

Çocuklara Kudüsü anlatırken nelere dikkat edilmelidir

Çocuklara Kudüsü anlatırken nelere dikkat edilmelidir

  • Evde mutlaka bir köşede Kudüs, Kabe gibi mabetlerimizin önemini anlatan bir yer olması onları daha çok cezbedecektir. Bu alana her girdiklerinde kendilerini o muazzam atmosferde hissetmek için müzikler seçebilirsiniz. Bir gün bütün bunları onunla beraber o yerlere giderek de yapacağınızı söyleyerek yaşadıklarının sadece hayal gücünden ibaret kalmayacağını belirtmeniz daha faydalı olacaktır.

Çocuklara Kudüsü anlatmak

Çocuklara Kudüsü anlatmak

  • Kudüs'le ilgili oyun kartları hazırlayın. Bazen siz onlara sorun bazen onların size sormasını sağlayın. Çocukla bu oyunları yaşına ve algılama durumuna uygun seçiniz. Sıkılmasına izin vermeden anlatınız ki çocuk öğrendiklerini çabuk unutmasın. 

İlk kıblemiz Mescidi Aksanın bulunduğu Kudüs çocuklara nasıl anlatılır

İlk kıblemiz Mescidi Aksanın bulunduğu Kudüs çocuklara nasıl anlatılır

Kudüs neden Müslümanlar için çok önemlidir? Kudüs'ün tarihi

İLİŞKİLİ HABER

Kudüs neden Müslümanlar için çok önemlidir? Kudüs'ün tarihi

BİR YORUM YAPIN 2

Recep Aydın 1 yıl önce

Mescid-i Aksa deyip de Kubbet'üs -Sahra fotoğrafı paylaşımını kasıtlı mı yapıyorsunuz. İnsanları kandırmayı bırakın da gerçek fotoğrafı koyun.

imam 2 yıl önce

Mescid-i Aksada değişik süslemeler var. Onların içinde Memluklere ait süslemeler de var. Onları da ziyaretçilere gösterin, resimlerini yayınlayın ve "bunlar da Memluklerin eseri diyin. Gizleyip saklamak yanlıştır. Hangi toplumun eseri varsa belirtin.

Toplam 1 beğeni