Kudüs (Mescid-i Aksa) nerede? Mescid-i Aksa'nın önemi

İslam alemi için kutsal kabul edilen yerlerden biri olan Mescid-i Aksa, son günlerde acı anlara şahitlik ediyor. Kadın, çocuk ayırt etmeksizin İsrail polisinin zulmüne uğrayan Müslümanlar için tüm dünya ayaklandı. Peki Mescid-i Aksa nerededir ve önemi nedir? İşte yanıtlar...

Kur'an-ı Kerim'de, 'Kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan (Mekke'den), kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya (Kudüs'e) götüren Allah'ın şanı ne yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.' ayeti kerimesinde geçen ve Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, İslamiyet'te en önemli 3. kutsal mekan olarak kabul ediliyor. Son günlerde İsrail polisinin hain saldırısı nedeniyle gündeme gelen Mescid-i Aksa'da aralarında kadınların da yer aldığı bir grup insan coplarla darp edildi. Sosyal medya kullanıcılarını ayağa kaldıran acı görüntüler sonrası birçok kişi "Mescidi Aksa nerede, önemi nedir?" sorularına yanıt aramaya başladı. Tüm detaylar haberin devamında...

Mescid-i AksaİLİŞKİLİ HABERMescid-i Aksa'nın önemi nedir? Ağlama duvarında ne yapılır?

MESCİD-İ AKSA NEREDE? MESCİD-İ AKSA NE DEMEK?

Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde, Tapınaklar tepesi (Morya) olarak bilinen bölgede yer alan Mescid-i Aksa'nın asıl adı Ârâmîce Beth makdeşa, İbrânîce Beth ha-Mikdaş ve Arapça Beytülmakdis olup "mukaddes ev" anlamını taşımaktadır. 

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa

Surlarla çevrili eski şehrin güney doğu köşesinin en uzak noktasına kadar uzanan, surla çevrili bölge içerisindeki alanın tamamı Mescid-i Aksa'nın olduğu bölge olarak tanımlanmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 144 dönüm olan alanın içerisinde Kubbet-üs-Sahra, Kıble Mescidi ve sayısı iki yüze ulaşan birçok esere rastlamak mümkündür. 

Mescid-i Aksa önemi

Mescid-i Aksa önemi

MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), Mescid-i Aksa hakkında şu ifadeleri kullanmıştır:

"Yolculuk ancak şu üç Mescid'den birine olur: Benim şu mescidime (Mescid-i Nebevî), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya."

Bu hadis doğrultusunda Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebevî ve Kabe ile birlikte üç harem bölgesinden biri olarak kabul gördüğü için "Harem-i Şerîf" adını da taşımaktadır. 

Kudüs neden Müslümanlar için çok önemlidir? KudüsİLİŞKİLİ HABERKudüs neden Müslümanlar için çok önemlidir? Kudüs'ün tarihi

MESCİD-İ AKSA'NIN İSLAMİYETTE YERİ

Hicretin birinci yılında (M. 622), Medine'de Müslümanlar yaklaşık 16 ay boyunca Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kıldığı için burası Müslümanların ilk kıblesidir.

Mescid-i Aksa İslamiyette önemi

Mescid-i Aksa İslamiyette önemi

Bunun yanı sıra Hz. Muhammed'in (s.a.v) İsra ve Mirac hadisesi sırasında gerçekleştirdiği yolculuğun yeryüzündeki gece yolculuğu olarak bilinen İsrâ kısmında yöneldiği yer Mescid-i Aksa olarak bilinmektedir. Sevgili Peygamberimizin, melek Cebrail eşliğinde, Burak adlı bineğe binerek Mescid-i Haram'dan yola çıktığı ve Mescid-i Aksa'ya ulaştığı, Burak'ı Burak Duvarı'na bağlayarak tüm peygamberlere imamlık ederek namaz kıldığı ve sonrasında farklı katlarında Adem, Yahya, İsa, Yusuf, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberlerle buluşacak şekilde göğü kat ederek miraca çıktığı kabul görmektedir.

Mescid-i Aksadan kareler

Mescid-i Aksadan kareler

Çocuğunuzun sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için uzmanından beslenme tüyoları

İLİŞKİLİ HABER

Çocuğunuzun sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için uzmanından beslenme tüyoları

BİR YORUM YAPIN 0