Sınavı kötü geçen çocuğa nasıl davranılmalı? Sınav sonrası çocuğa nasıl davranılması gerekir

Sınava giren çocuklar için önemli bir dönemdeyiz. Aslında sadece sınava giren çocuğun kaygısı değil, aynı sınava girermiş gibi de ebeveynlerin kaygıları da mevcuttur. Bu dönemde çocuğun psikolojisi açısından uyarıda bulunan uzmanlar, sınava giren çocuğa nasıl davranılması gerektiği hakkında uyarıda bulundu. Sınavı kötü geçen çocuğa nasıl davranılmalı? Sınav sonrası çocuğa nasıl davranılması gerekir?

Aileler çocuklarla birlikte sevinir, onlarla  birlikte üzülür. Ebeveynler çocukların sınava en iyi şekilde çalışmasını ve en iyi yerler kazanması için desteklemek isterler. Sınav stresinin bol olduğu şu zamanlarda ailelerin de çocuklar kadar stresli bir dönem geçirmesi normaldir. Sınavı güzel geçmeyen çocuğun, onunla aynı emeği vermiş ebeveynde üzülmektedir. Uzmanlar bu konu hakkında sınavı kötü geçen çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında ve sınav sonrası nasıl bir ilişki kurulması gerektiği hakkında da açıklamalarda bulundu.

sınav stresinde çocuk

sınav stresinde çocuk

SINAVI KÖTÜ GEÇEN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Sınava giren çocuğun sınav sonrası da stresli ve kaygının son derece arttığını belirten uzmanlar, anne ve babaların çocukları olumsuz etkilememesi yönünde uyarıda bulundu. Sınavı kötü geçen çocuğun, ne olursa olsun takdir edilmesi gerektiğini açıklayan uzmanlar, sürekli yanlarında ebeveynlerinin bulunduğunun bilincinde olması gerektiğini ve puan hesaplama, üniversite tahminleri yerine beraber vakit geçirmelerini önerdi.

stres yapan çocuk

stres yapan çocuk

Sınav sonuçları gelmeden ihtimal ve olabilecek hakkında konuşmanın yersiz olduğunu açıklayan uzmanlar ayrıca bu durumun çocukla olan sağlıklı ilişkiye zarar verebileceğini belirtti. Sınavı kötü geçen çocukla sonrasında yapılan olumsuz eleştiri, ebeveynlerinin sadece başarılı olduğunda yanında olacakları algısını oluşturabilmektedir. Gelecekle ilgili karamsar konuşmak ve her şe bitmiş gibi davranmak sakıncalı durumlar arasında yer almaktadır.

stres yapan çocuk

stres yapan çocuk

Başkalarının yanında övgü ve eleştirinin olmaması gerekmektedir. Seçeneklerin iyi değerlendirilmesi ama bu süreçte emek verdiği sınav için elinden geleni yaptığının fark ettirilmesi gerekmektedir. Çocuğa ne olursa olsun yol göstermek ve doğru bilgi vermek önemlidir.

Pandemi sürecinde bu hastalık çocuklarda arttı! Çocuklarda kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?İLİŞKİLİ HABERPandemi sürecinde bu hastalık çocuklarda arttı! Çocuklarda kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?

sınava hazırlanan çocuk

sınava hazırlanan çocuk

Her insanın çeşitli başarısızlıklar yaşamak zorunda olduğunu ama en iyisine ulaşmak için başta kaybetmenin yolun sadece bir parçası olduğunu açıklamalısınız. Her insanın farklı yaşam yelpazesi olduğunu ve her insanın aynı yaşta yanı şeyleri yapamayacağını, belki geç de olsa bir sonraki sınavda bir çok insanın önüne geçebileceğini ve başarılı olabileceği umudunun aşılanması gerekmektedir.

sınava hazırlanan çocuk

sınava hazırlanan çocuk

SINAV SONRASI ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALIDIR?

Kimi çocuk çok disiplinli ailelerde sınav kaygısını da aşan bu stresle başa çıkmaktadır. Sınav için ne olursa olsun takdir edilmesi gerekirken, çocuğun "Ne yapsam olmuyor?" duygusu ile özgüvenini kaybetmesine olanak sağlayacak durumlarda kaçınılması gerekmektedir. Sınav sonucuna göre ona verilen değerin azalması ya da artması gibi bir olayın söz konusu olmadığı açıklanmalı ve gelecek ile ilgili karamsar olmaması gerektiği belirtilmelidir. Şu anda sonuçlar çıkmadan konuşmanın manasız olduğu ve tam bu süreçte dinlenmesi gerektiği açıklanırken, olmadığında bir sonraki sınava girebileceğini o da olmazsa bir sonrakine daha girebileceğini belirtin. Zamanın öyle de böyle de geçeceğini ama önemli olanın sevdiği alan ve istediği doğrultuda olması gerektiğini idrak ettirmek çok önemlidir. 

Çocuklarda şizofreni hastalığı nedir? Çocuklarda şizofreni hastalığı geçer mi?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda şizofreni hastalığı nedir? Çocuklarda şizofreni hastalığı geçer mi?
İnternet bağımlılığı nedir? İnternette vakit geçirmek günah mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

İnternet bağımlılığı nedir? İnternette vakit geçirmek günah mıdır?
Çocukları kaç yaşına kadar anne baba yıkar?

İLİŞKİLİ HABER

Çocukları kaç yaşına kadar anne baba yıkar?

BİR YORUM YAPIN 0