Bebekler nasıl kolay yürütülür? Bebekler neden geç yürür? Bebeklerde yürüme belirtileri

Bebeklerin büyüme-gelişme sürecindeki en önemli basamaklardan biri olan yürüme evresi anne babalar için oldukça heyecan verici bir dönemdir. Bebeklerinin ilk adımlarını görmek için sabırsızlanan ebeveynler bebeklerinin erkenden yürüyebilmesi için bazı alıştırmalar yaparlar. Peki bebekler ne zaman yürür ve nasıl kolay yürütülür? İşte emekleme ve yürüme için bazı alıştırmalar...

Her anne babanın bebekleri için heyecanla bekledikleri ve yaşamak istedikleri bazı anlar vardır. Bu anlar; doğum sonrasındaki ilk görüş, ilk dokunuş, ilk emzirme, ilk adım ve ilk cümleler gibi bebeğinizin büyüme ve gelişme aşamalarındaki önemli süreçlerdir. Bebeğiniz gelişim özelliklerine göre belirli bir döneme geldiğinde yürüyecek hatta size koşacaktır. Siz de bebeğinizin bu gelişimini erken dönemde izlemek istiyorsanız ve bunun için elinizden geleni yapmaya hazırsanız, gelişim dönemlerini takip etmeli ve ayına göre doğru alıştırmalar yapmalısınız. Bebeklerin yürüme dönemlerine genel anlamda baktığınızda çocuğunuzun 10 ila 18. ay arasında ilk adımını attığını görebilirsiniz. Ancak bu adımlar çoğu zaman ilk etapta yürüme şeklinde değil emeklemek, tutarak kalkmak ve dolaşmak şeklindedir. Bunun yanı sıra hiçbir bebek diğerleriyle kıyaslanmamalıdır çünkü her bebeğin gelişimi farklıdır. Bebeğinizin yürüme konusunda kendini rahat hissetmesi için anne ve babası olarak yapmanız gereken en etkili şey bebeğinizi cesaretlendirmek ve alıştırma çalışmaları yapmak olacaktır. Peki bebeğinizi yürümesi için nasıl cesaretlendirebilirsiniz? Bebekler ilk ne zaman yürüyebilir? Yürüme alıştırmaları nasıl yapılmalı? İşte bebeğinizi yürütmenin yolları...

Bebeklerde yürüme

Bebeklerde yürüme

Her çocuğun gelişimi aynı derecede ilerlemez iken siz kendi çocuğunuzun gelişimine destek olmak için bazı şeyler uygulayabilirsiniz. Genel açıdan bakacak olursak çocukların birçoğu ilk adımlarını 11-14 ayları arasında gerçekleştirebilmektedir. Yürüyebilen çocuklarda izlenen ilk belirti bebeğin öncelikli olarak ayakta durabilmesidir.

Ayakta durduktan sonra devamında anne ve babanın yürüme alıştırmaları esnasında desteklemesi oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimini daha hızlı ilerletmek için ebeveynler büyük bir sabırla çaba göstermelidir.

BEBEKLER NE ZAMAN YÜRÜYEBİLİR?

Bebekler ne zaman yürüyebilir

Bebekler ne zaman yürüyebilir

Yeni doğan döneminde bebeklerde görülen bazı ilkel refleksler vardır. Bu reflekslerden bir tanesi de yürüme refleksidir. İlk 3-4 ayda eşlik eden bu refleksi görebilmek için bebeğin ellerinden tutup ayakta durdurulmaya çalışması ile görülür. 4. aydan itibaren kendiliğinden kaybolan bu reflekste ilk adım aslında bu aşamada atılır.

Yürümeyi keşfeden bebekte, herhangi bir sağlık sorunu yoksa 11. aylarda yürüme görülebilir.

Bebeklerde kolay yürütme taktikleri

Bebeklerde kolay yürütme taktikleri

18 ya da 19. ay olmasına rağmen hala yürüme eylemi görülmüyorsa telaşlanmayın. Yürüme zamanı için başlangıç 18. aylarda olabilir ancak ilerleyen zamanlarda hala daha yürüme görülmüyorsa bebek mutlaka doktora götürülmelidir.

BEBEKLER NASIL YÜRÜTÜLÜR?

Bebekler nasıl kolay yürütülür?

Bebekler nasıl kolay yürütülür?

Ebeveynler, bebeklerini ilk önce ayakta durmaya alıştırmalı daha sonra adım attırmaya çalışmalılar. Peki bu süreç içerisinde ebeveynler bebeklerinin yürümesine nasıl destek olmalıdır? İşte yapılabilecekler...

  • Bebeğinizin sırt kaslarının gelişmesi konusunda elinizden geleni yapın. Bu anlamda bebeğinizin kafa ve boyun kısmını hareket ettirebilirsiniz.
  • Bebeğinizi sevdiği nesnelere karşı ilerlemesi için yönlendirin. Doktorlar bu yöntemin oldukça işe yaradığını belirtiyor.

Bebeklerde yürüme alıştırmaları

Bebeklerde yürüme alıştırmaları

  • İtmeli ve çekmeli oyuncaklar denge gelişimini  olumlu etkiler.
  • Bebeğinizin daha rahat ve kolay denge kurabilmesi için ev içerisinde yalın ayak dolaşmasını sağlayın. Ayrıca çok şekilli ve renkli ayakkabılar bebeğinizin ilgisini dağıtarak denge bozabilmektedir.
  • Bebeğinizin gelişimini oyunlarla destekleyin. Mesela onunla birlikte ya da onun önünde sizi takip etmesini isteyebilirsiniz.

BEBEĞİNİZİN YÜRÜMESİNDE GECİKME VARSA...

Bebeklerde geç yürüme

Bebeklerde geç yürüme

1 yaş civarında yürüyebilen bebekler olduğu gibi 18 aylık olmasına rağmen hala daha yürüyemeyen bebekler de vardır. Bebeklerdeki yürümenin gecikme nedenleri hem ruhsal hem de bedensel olabilir.

Genetik anlamda yürüme gecikmeleri bebeğin boy ve kilo oranına, doğumun erkenden gerçekleşmesinden ailelerin aşırı korumacı tutumuna ya da bebeklere gerekli cesaretin verilmemesinden kaynaklanabilir.

Psikolojik sorunlar yürümede gecikmenin önemli işaretlerindendir.

Bebek gelişim açısından yürüyebilecek pozisyonda iken ebeveynin panik halinde yürüme konusunda tedirgin hareketler sergilemesi direkt olarak bebeği etkileyebilmektedir. Bebeğin devamlı oturur vaziyette tutulması ve oynatılması da yürüme eylemini geciktirebilir.

Bebekler neden geç yürür

Bebekler neden geç yürür

BEBEKLER NEDEN GEÇ YÜRÜR? BEBEKLERDE GEÇ YÜRÜME NEDENLERİ:

12-18 aylarına gelen bebekler önce emeklemeye sonra da yürümeye başlar. Ancak, her bebek aynı dönemde aynı gelişimi gösteremeyebilir. Dolayısıyla kaba motor becerisi gelişmeyen çocuklar diğerlerine göre daha geç yürümeye başlar. İşte bebeklerin geç yürüme nedenleri...

  • Emekleme: Emeklemeyi seven ve bu konuda başarılı olan bebekler, ulaşmak istedikleri şeye hızlı bir şekilde ulaşabildiklerini fark ettiklerinde yürümek yerine emeklemeyi tercih ederler.

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

  • Aşırı kilo: Yaşı ve boyuna göre vücut ağırlığı fazla olan bebekler yürümekte zorlanırlar.

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

  • Ebeveyn tutumu: Bebeğine bir şey olur endişesiyle serbest bırakmayıp sürekli kucakta taşıyan ebeveynler, bebeklerinin gelişememesine neden olur.

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

  • Tıbbi sorunlar: Kas hastalıkları, metabolik rahatsızlıklar, beyin felci, enfeksiyon, prematüre gibi problemler kaba motor gelişimini engelleyebilir.

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

Bebeklerde geç yürüme belirtileri

YÜRÜME EVRESİNDE YAPILAN HATALARA DİKKAT!

Bebekler nasıl yürütülmeli

Bebekler nasıl yürütülmeli

Biz yetişkinlere göre çok daha savunmasız olan bebeklere karşılık aşırı koruyucu olan ebeveynler, istemeden bebeklerinde bazı gelişim geriliklerine sebep olabilir. Ağaç yaş iken eğilir sözünden yola çıkarak çocuklara bazı şeylerin erken dönemde öğretilmesi gerektiğini çıkarabiliriz.

Bu nedenle herhangi bir tehlike söz konusu olmadığında bazı durumlarda bebeğinizin zorluklarla mücadele etmesine izin vermelisiniz. Yürüme alıştırmaları evresinde yalpaladığı zaman cesaretlendirmeli ve hareketi yeniden denemesine izin vermelisiniz.

Evde kara erik nasıl kurutulur? Güneşte erik nasıl kurutulur? Kurutulan erik nasıl saklanır

İLİŞKİLİ HABER

Evde kara erik nasıl kurutulur? Güneşte erik nasıl kurutulur? Kurutulan erik nasıl saklanır
Allantoin nedir, nelerde bulunur? Allantoin cilde faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Allantoin nedir, nelerde bulunur? Allantoin cilde faydaları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0