Bebeklerde diş çıkarmaya ne iyi gelir? İlk diş ne zaman çıkar, belirtileri! Ateşlenme...

Üst ve alt çenede 10'ar tane olmak üzere toplamda 20 süt dişin çıkacağı bebeklik döneminde, ilk dişin ne zaman çıkacağı merak konusudur. Sürekli ağlama ya da ağrı gibi sorunlarla kendini ele veren diş çıkarma döneminde bebeğinizi rahatlatacak önerileri sizler için sunduk. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri neler? Diş etlerinin acımaması için mama tarifi...

Bebeğiniz normalde sessiz sakin bir yapıda olmasına rağmen her zamankinden daha fazla huysuzluk çıkarıyor ve sürekli ağlıyorsa dile getiremediği bir sıkıntısı var demektir. Bu sıkıntıların nedeni; başlangıçta nedensizmiş gibi görünse de genel itibariyle kolik sancısı, acıkma, diş çıkarma ve birtakım sağlık problemlerinden kaynaklanma gibi ihtimallerdir. Hem anne ve babalar hem de bebekler için oldukça sıkıntılı bir dönemin başı olan diş çıkarma evresi çoğu zaman salya, yüksek ateş ve yemek yiyememe gibi belirtilerle kendini gösterir. Dişlerin ağızda yeni yeni çıkmasıyla görülebilecek olan bu belirtilere yönelik gerekli müdahaleler yapılarak diş çıkarma süreci hafifletilebilir. Bebeklerde diş çıkarma süreci nasıl ilerler? Bebeklerde diş çıkarma belirtileri neler? Bebeklerde diş çıkarma tablosu nasıldır? Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu ne kadar sürer? Bebeklerde diş çıkarma süresi...

bebeklerde diş çıkarma

bebeklerde diş çıkarma

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELER?

Dişin patladığı günden 4 gün önce başlayan ateşlenme dişin ilk çıktığı gün baya yükselebilir ve giderek üçüncü güne kadar azalır. Toplamda 20 tane süt dişin bulunduğu evre her bebekte aynı zamanda ve aynı belirtilerle ortaya çıkmaz. Bebeğin dişleri en erken 3 aylık ile 5-6 aydan sonra kendini gösterse de aslında anne karnındayken oluşmaya başlamıştır. Çene kemiğinin yarılmasıyla ağızda görülmeye başlanan dişler, 15-18. aylara kadar uzayabilir. Bebeklerde genelde ilk patlayan dişler alttaki ön dişlerdir, daha sonra üst ön dişler çıkarak 3 yaşına kadar 20 tane süt diş çıkmış olur. 

Bilinmelidir ki dişi erken dönemde çıkan bebeğin büyüme açısından gelişimi diğer bebeklere göre daha hızlı değildir. Sadece genetik farklılıktan dolayı erken ya da geç diş çıkmaya başlamıştır.

Bebeğinizin dişlerinde kızarık bir görüntü, hafifi şişlik ve ağrıdan dolayı ağlama gibi durumlar görülebilir. Tüm bu belirtiler dişin diş etini yararak çıkarmaya başladığını gösterir.

diş çıkarma belirtileri

diş çıkarma belirtileri

Bebekler neden ağlar? Bebekler ağlayarak ne anlatır? Bebeklerin 5 ağlama stili...İLİŞKİLİ HABERBebekler neden ağlar? Bebekler ağlayarak ne anlatır? Bebeklerin 5 ağlama stili...

BEBEKLERDE EN BELİRGİN DİŞ ÇIKARMA İŞARETLERİ! DİŞ ÇIKARMA SÜRECİ EN KOLAY NASIL ATLATILIR?

- Ağızda fazlaca görülen salya,
- Kulakta kaşınma,
- Önüne geleni ısırma ya da çiğnemeye çalışma,
- İştah azalması ya da süt emmeme,
- Uyku sorunları,
- Sürekli kucağa gelme isteği diş çıkarma dönemindeki yaygın belirtilerdendir.

UZMANLARDAN TAVSİYE!

Uzmanlar, bebeklerin diş çıkarma sürecinin nasıl daha kolay atlatılacağı hakkında ebeveynlere bazı önemli bilgiler verdi. Bebekler diş çıkarma sürecinde çoğu zaman huysuzlanır ve aileye de sıkıntı verirler. Ateşlenme, iştahsızlık, uykusuzluk, kulak kaşıntısı ve çekiştirme gibi belirtilerle kendini ele veren dış çıkarmada bu dönem ile nasıl başa çıkılabileceği hakkında tavsiyelere göz atalım...

1- Damak kısmına temiz ve soğuk bir bezle masaj uygulayın.

2- Diş çıkarma döneminde yeme isteği azaldığından dolayı doktorun önerdiği meyve pürelerini hazırlayın ve su tüketmesini sağlayın.

3- Plastik olmayan diş kaşıyıcılarını bebeğinize alın. Diş kaşıyıcılarını buzdolabında bekletebilirsiniz. Fakat kesinlikle buzlukta bekletmeyin! Eğer ki bekletirseniz ve bebeğiniz bunu kullanırsa ağızda yara olabilir.

4- Diş kaşıyıcısı şart değil, onun yerine havuç gibi çiğ sebzelerde verebilirsiniz., ancak kemirmesi için bir besin verirseniz oturma şeklinde olmasına dikkat edin ve sakın yanından ayrılmayın.

5- Doktor onayıyla ağrı kesici şuruplar kullanabilirsiniz. Ağrının azalması için diş jellerini de kullanabilirsiniz. Fakat bu diş jelleri çocuklar tarafından yutulabilir.

bebeklerde diş ağrısı nasıl geçer

bebeklerde diş ağrısı nasıl geçer

DİŞ ÇIKARAN BEBEĞE NE İYİ GELİR? DİŞ AĞRISINI HAFİFTECEK ÖNERİLER...

1. SOĞUK MENDİL ÇİĞNETİN

Islak ya da soğuk mendili buzdolabında 30 dakika beklettikten sonra çiğnemesi için bebeğinizin ağzına koyun. Dişine gelecek soğuk bez, ferahlama hissi verecek ve ağrı ile şişliği yok edecektir.

2. DİŞ ETİ KAŞIYICILARI KULLANIN

Bebekler için en işe yarar malzemelerden birisi de diş eti kaşıyıcılarıdır. Kaşıyıcıları buzdolabında bekletirseniz masaj etkisi daha da artacaktır. İçi sıvıyla dolu olan diş eti kaşıyıcılarını çiğneme gereksiniminden dolayı bebeğiniz delebileceği için ağzına akıtabilir. Bu yüzden sıvı diş eti kaşıyıcılarını tercih etmeyiniz.

3. PARMAK GIDA VERİN

Bebeğinizin parmağıyla kavrayabileceği faydalı sebze ve meyveleri ek gıda dönemine başladığınızda verebilirsiniz.

bebeklerde diş çıkarma süreci

bebeklerde diş çıkarma süreci

4. DİŞ ETİ JEL VE PUDRALARI KULLANIN

Bebek ürünleri arasında yer alarak satılan diş jellerinin pek çoğu, problemli bölgede sakinlik hissi oluşturacak lokal anestezikler ve bölgede mikrop ürememesini engelleyen temizleyicileri barındırır. 

diş çıkaran bebekler için mama

diş çıkaran bebekler için mama

DİŞ ÇIKARAN BEBEKLER İÇİN KOLAY MAMA TARİFİ

Genellikle huzursuzlanma, yüksek ateş ve salya artışı belirtileriyle kendini gösteren diş çıkarma evresinde bebeğinizin  bebeğinizin kolaylıkla yiyebileceği lezzetli mama tarifini sizler ve bebeğiniz için düzenledik...

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı süt
  • Bebe bisküvisi
  • Labne peyniri
  • Ceviz ve fındık karışımı
  • Bal

Hazırlanışı: İlk olarak sütü cezvede biraz ısıtalım. Süt ısınana kadar boş bir kasenin içerisine yaklaşık 10 adet bebek bisküvisi atalım. Daha sonra bisküvilerin üzerine bir miktar labne peyniri ekleyelim. Ceviz ve fındık ikilisini ilave ederek bir tatlı kaşığı bal dökelim. Kaynattığımız sütü karışımın üzerine ekleyelim. Daha sonra tatlı kaşığı yardımıyla malzemeleri kase içerisinde ezelim.

NOT : 1 yaşındaki bebeklerin tüketebileceği bir tariftir. Bebeğiniz 1 yaşından küçükse içerisinde bal olduğundan dolayı bu tarifi uygulamayınız.

BİR YORUM YAPIN 5

Özge 2 yıl önce

6 aylık bebeğe yeşil soğan verilir mi damaklarının rahatlaması için...

Özge 2 yıl önce

6 aylık bebeğe yeşil soğan verilir mi damaklarinin rahatlaması için...

Toplam 1 beğeni

Barış 3 yıl önce

bir agri kesici fitil koyun hicbiseyi kalmaz

Selma 3 yıl önce

Bebegim 15 aylik daha dişi cikmadi

Toplam 1 beğeni

Emone 3 yıl önce

Cikar merak etmeyin acele etmeyin dişsiz bebek gördünüz mü siz hiç

Toplam 1 Beğeni