Bebeklerde öpücük hastalığı nedir? Çocuklarda öpücük hastalığı belirtileri ve tedavisi

Tombul tombul yanakları ile öpmeye doyamadığımız bebekler ve çocukları bekleyen en büyük tehlike öpücük hastalığıdır. Direkt olarak fiziksel temas ile tükürük yoluyla bulaşabilen öpücük hastalığına karşı anne ve babalar dikkatli olmalıdır. Peki bebeklerde öpücük hastalığı nedir? Öpücük hastalığı belirtileri neler? Öpücük hastalığı tedavisi nedir? Bebeklerde ve çocuklarda öpücük hastalığı...

Bebeklerde ve çocuklarda masumiyetlerine karşılık içimizde oluşan sevgiyi ifade etmenin en güzel yolu bize göre öpücüklerle ifade edilir. Fakat bize göre bir sevgi göstergesi olan bu masum öpücükler istemeden de olsa bebeklerde ya da çocuklarda bazı sıkıntıları beraberinde getirebiliyor. Özellikle de yeni doğan bebeği görmek için ev ziyaretinde bulunan kalabalık gruplu misafirlerin mis gibi cennet kokulu tertemiz ciltlerine öpücük kondurmak tıp dilinde 'Enfeksiyöz Mononukleoz' olarak bilinen bulaşıcı hastalığa yol açabilir. Hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen ama daha çok  15-18 yaş civarında ve 5 yaşının altındaki çocuklarda görülen öpücük hastalığı, tüm anne ve babaların bilmesi gereken bir konudur. Yakın fiziksel temas hali, tükürük ve boğaz salgıları ile kolaylıkla bulaşabilen öpücük hastalığı tam olarak nedir, gelin beraber bakalım...

ÖPÜCÜK HASTALIĞI NEDİR? ÖPÜCÜK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

 bebeklerde öpücük hastalığı nedir?

bebeklerde öpücük hastalığı nedir?

İçerisinde Epstein-Barr virüsünün bulunduğu bir bulaşıcı hastalık türü olan öpücük hastalığı en çok öpme esnasında tükürük yoluyla bulaşır. Öpücük hastalığının çocuğa ya da erişkine bulaşıp bulaşmadığını anlamanın en kolay yolu kanda yapılan bir test sayesinde öğrenilebilir. 2-4 hafta aralarında yavaş yavaş kendiliğinden iyileşen bu hastalıkta kişi birkaç ay sonra kendini bitkin hissedebilir. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre, 5 yaşına gelen çocukların Epstein-Barr virüsüne yakalanma oranı yüzde 50 gibi yüksek bir oranda ilerliyor.

Çocukluk döneminde görülen öpücük hastalığında anne ve babaların bu durumdan şüphelenmeleri durumunda 2-4 hafta arasındaki kuluçka evresini beklemesi gerekir. Bu haftalardan sonra kendini göstermeye başlayacak olan öpücük hastalığı belirtileri ise şöyle:

Vücutta halsizlik ve yorgunluk 
Ateş
Boğaz ağrısı
Bademciklerde büyüme ve bazı yerlerde beyaz iltihaplanma
Tüm vücut lenf bezelerinde büyüme
Baş ağrısı
Dalakta büyüme ve karnın dalak tarafında dolgunluk hissi
Karaciğerde büyüme
Cilt döküntüsü.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ÖPÜCÜK HASTALIĞI NEDEN OLUR? ÖPÜCÜK HASTALIĞI BULAŞICI MI?

Öpücük hastalığı bulaşır mı?

Öpücük hastalığı bulaşır mı?

EBV adındaki bir vürüsün baskın olduğu öpücük hastalığında, virüs enfeksiyona yakalanan bir kimsenin ağız, kan gibi vücut sıvıları ile direkt olarak temas etmeleri sonucunda kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Kış mevsimlerinde yaygın olarak görülen hapşırma, öksürme, öpme ya da öpücük hastalığındaki birinin başkasıyla yiyecek ya da içeceğini paylaşması virüsün kişiden kişiye geçmesine neden olabilir.

ÖPÜCÜK HASTALIĞI NASIL GEÇER? ÖPÜCÜK HASTALIĞINA DOĞAL YÖNTEMLER

 öpücük hastalığı belirtileri ve tedavisi

öpücük hastalığı belirtileri ve tedavisi

1- ELMA SİRKESİ:

1 bardak kadar ılık suya 1 yemek kaşığı sirke ile 1 yemek kaşığı karbonat koyun. Ardından 1 tatlı kaşığı bal da ilave ettikten sonra günde 2 bardak tüketilebilir.

2- HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI:

İçerisindeki vitamin ve besin değerleri bakımından kıymetli olan Hindistan cevizi yağını katı bir şekilde yemek öpücük hastalığını daha erken atlatma imkanı sağlar.

3- SIVI TÜKETİMİ

Gün içerisinde bolca sıvı tüketerek hem sağlığınızı koruyabilir hem de iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

ÖPÜCÜK HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?

Sadece öpücük hastalığına özel bir tedavi yöntemi olmayan bu rahatsızlıkta viral bir hastalık türü olduğundan bakteriyel enfeksiyon için antibiyotik işe yaramaz. Öpücük hastalığı bulaşan çocuk gününü hareketli geçirmemeli, bolca dinlenmeli, sıvı tüketimine önem vermelidir. Ateşlenme durumunda ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.

BİR YORUM YAPIN 0