Yenidoğan göbek bağı bakımı! Göbek bağı düşünce bakımı nasıl yapılır?

Yenidoğan dönemindeki bir bebeğin göbek kordonu düştükten sonra enfeksiyon kapmaması için göbek bağı bakımının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Bebeklerde göbek bağı düştükten sonra bakımı nasıl yapılır? İşte anne babalara tavsiyeler...

Yenidoğan döneminde bebeklerin çoğunda doğduktan hemen hemen 2 hafta sonra göbek kordonu düşer. Göbek kordonu düştüğünde ise anne ve babalar tarafından bakımlarının dikkatli yapılması gerekir. Hamilelik döneminde bebeğin besin ve oksijen almasını sağlayan göbek kordonu doğum esnasında klemplenerek kesilir ve devamında ufak bir parça kalır. Bu parça ise jöle gibi yapışkan kıvamda sulu şekilde olurken ilerleyen günlerde sarı, kahverengi ve siyah renk alıp kendiliğinden düşecektir. Göbek bağı kendiliğinden düşene kadar nazikçe ve yumuşak bir şekilde bakımı yapmak oldukça önemlidir. Yenidoğan döneminde göbek bağına ballı görülen sorunlar ve göbek kordonu bakımından dikkat edilmesi gerekenler:

Bebeklere banyo nasıl yaptırılır?İLİŞKİLİ HABERBebeklere banyo nasıl yaptırılır?

ANNE KARNINDAKİ BEBEK NE KADAR HAREKETLİYSE KORDONU...

yenidoğan göbek kordonu

yenidoğan göbek kordonu

Bebeklerdeki göbek kordonunun plasenta arasında ortadan uzanan ve kan damarları geçtiği hortuma benzer bir organ olduğunu belirten uzmanlar, bebeğin yaşamını sürdürebilmesi için hayati organlarından biri olduğunu vurgulamaktadırlar. İhtiyacı olduğu besinler ve oksijen göbek kordonu sayesinde plasenta aracılığıyla bebeğe iletilir. Anne karnında 28. haftaya kadar boyu uzayabilen göbek kordonun doğum sırasındaki uzunluğu yaklaşık 55 cm kadardır. Her bebekte aynı uzunluğa sahip olmayan göbek kordonunda uzunluğun neye göre değiştiğinin sebebi kesin bilinmese de bebeğin hareketlilik hızına göre kordonun daha uzun olabileceği öne sürülmüştür.

Kordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanmasıİLİŞKİLİ HABERKordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanması

BEBEKLERDE GÖBEK KORDONUNA BAĞLI GÖRÜLEN KOMPLİKASYONLAR

bebeklerde göbek bağı bakımı

bebeklerde göbek bağı bakımı

Göbek kordonunda oluşan birtakım sorunlara bağlı olarak gelişen, hamilelikte ve doğumda ortaya çıkan komplikasyonları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Kordon dolanması: Her 4-5 doğumdan birinde görülebilen boyunda kordon dolanması genelde ciddi bir durum olmaz iken bazı bebekler için oldukça riskli olabilir

2- Kordon sıkışması: Kordonun baskı altında olmasıyla bebeğe giden kan ve oksijen azalır. Acil sezaryen gerektirebilir.

3- Kordonda gerçek düğüm olması: Tek tük görülen bu sorun genelde doğum sonrasında fark edilir ve nadiren bebekte sorunlar oluşturur. 

4- Kordon sarkması: Su kesesi açılınca göbek kordonu rahim ağzından dışa sarkar. Hemen müdahale edilmesi gerekir aksi takdirde bebek ölebilir.

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydalarıİLİŞKİLİ HABERBebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

BEBEKLERDE GÖBEK BAĞI BAKIMI NASIL YAPILIR?

bebeklerde göbek kordonu bakımı

bebeklerde göbek kordonu bakımı

Yeni anne ve baba olmuş kişilerin bebeklerinin bakımıyla ilgili endişelendiği ve biraz da korkarak yaklaştığı göbek bağı bakımında yanlış bir yöntem izlendiğinde bebek için sakıncalı bir durum haline gelebiliyor. Bebek doğduktan yaklaşık 2 hafta sonra kendiliğinden düşen göbek bağını temizlerken enfeksiyon kapmaması için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Göbek bağının olduğu bölgeye bir şey değmemesi ve kuru kalması oldukça önemlidir. Başlangıçta sarımsı olup sonrasında mavimsi bir hal alan göbek bağı düşmeye yakın siyah bir renge bürünür.

Bebeğinizin göbeğine takılan mandalı incitmeden sağa ve sola yatırarak her gün 2 defa temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Mandalın alt ve üst şeklinde her iki bölgesine bakım yapmalısınız, aksi halde bağ geç düşebilir.

Göbek bağı çevresinde hafif bir kanama olabilir. Ancak bu normal bir durumdur, eğer sürekli kanama olursa bir sorunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Sezaryen doğum günah mı? Diyanet’ten ‘sezaryen’ fetvası: Zorunluluk yoksa caiz değil

İLİŞKİLİ HABER

Sezaryen doğum günah mı? Diyanet’ten ‘sezaryen’ fetvası: Zorunluluk yoksa caiz değil

BİR YORUM YAPIN 0