Yenidoğan bebeğin bakımı nasıl olur? Bebek bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Bebeklerini kucağına alan anne ve babalar, doğru bakımı uygulayabilmek adına bebekleri için pervane olurlar. Yenidoğan bebeğin hassas cildi ve bünyesine yönelik bakım şartlarını uzmanlar açıkladı. Yenidoğan bebeğin bakımı nasıl olur? Bebek bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Taburcu edilmeden önce bebek hemşireleri tarafından temel yenidoğan bebek bakım eğitimi verilse de evde yenidoğan bebeğin bakımına ilişkin anne bireyleri heyecanlı ve endişeli olabilirler. Bununla birlikte "Acaba bebeğime bakarken nerede yanlış yapıyorum?" sorusu da annelerin korktuğu ve endişelendiği konular arasında yer alır. Yenidoğan bir bebeğin bünye ve cilt hassaslığı göz önünde tutulduğunda, dünyaya adapte olmaya çalışan bir birey olarak düşünülmeli ve ebeveynlerin uzmanların fikirlerine danışmaktan çekinmemesi gerekmektedir. Uzmanlar tarafından aktarılan yenidoğan bebek bakımı ve bebek bakımında dikkat edilmesi gereken konuları sizler için derledik...

yenidoğan bebek ve annesi

yenidoğan bebek ve annesi

YENİDOĞAN BEBEK BAKIMI NASIL OLUR?

Yenidoğan bebek bakımı aslında ebeveynlerin düşündüğü kadar zor bir durum değildir. Birkaç hafta içerisinde oturacak düzenin başlarında biraz bocalansa da, yenidoğan bebeğin temel ihtiyaçları bellidir. Yenidoğan bebek adı altında ilk 28 günlük bebek tasvir edilir. Bebeğin bu ilk 28 günde önemli konular alt temizliği, göbek bakımı, cilt bakımı ve banyo gibi konularda bilgiye ihtiyaç duyulabilir. Bu konuda her anne baba acemilik çektiğini ve sorarak öğrendiği unutmamak en büyük meselelerden biridir. 

yenidoğan bebek emzirme

yenidoğan bebek emzirme

EMZİRME DÜZENİ

İlk haftalarda emzirme düzensiz ilerler, bebek her istediğinde emzirilmesi gerekmektedir. Her iki göğsü de eşit derecede emzirmek ve süt çıkarmak önemli bir konu olduğunu belirten uzmanlar, bir seferde birinden emdiyse, diğer seferde diğer göğüsün verilmesi gerektiğini belirtti. İlk 10 dakikadan sonra süt daha yağlı gelmeye başlayacaktır. Bebekte doygunluk hissi uyandıran yağlı anne sütü, ayrıca emzirdikçe annenin rahim ve vajinal kas sistemini tetikler ve iyileşmesine yardımcı olur. Bebek emmesiyle, sütü sağmanın aynı etkiyi oluşturmadığını belirten uzmanlar, bebeğin emme gücü ne kadar yüksekse annenin de kendini toplama hızının o kadar yüksek olduğunu belirtti. Günde yaklaşık 10 - 12 kere emmesi beklenen bebeklerde ilk 4 - 6 ay gece beslenmesi olması şarttır. Emzirilen bebeğe su vermenin zararlı olduğunu açıklayan uzmanlar, ek gıdalara kesinlikle 6 aydan sonra başlanılması hususunda da uyarıda bulundu.

yenidoğan altını değiştirme

yenidoğan altını değiştirme

DIŞKI VE İDRAR SIKLIĞI

Yenidoğan bebeğin ilk ayında dışkısının günde 6 ila 8 kez çıkabileceğini bildiren uzmanlar, anne sütüyle beslenene bebeğin dışkısının da cıvık ve sulu olacağını belirtti. Bu bağlamda sürekli endişelenen ve korkan annelerin rahat olması gerektiğini zaten herhangi bir katı gıda tüketmeyen bebeğin ihtiyacını karşılayabildiği için, korkulacak bir durum olmadığı açıklandı. Dışkı ilk günler yeşil tonlamasında olurken, daha sonraları altın rengine benzer bir tona bürünmektedir. 2 aydan sonra bebeğin günde iki ya da dört kere dışkılamasının da normal olduğu belirtildi.

 En sağlıklı ıslak mendili hangisi? 2022 bebekler için en iyi ıslak mendil markaları neler?İLİŞKİLİ HABER En sağlıklı ıslak mendili hangisi? 2022 bebekler için en iyi ıslak mendil markaları neler?

yenidoğan bebek göbek bağı

yenidoğan bebek göbek bağı

GÖBEK BAKIMI VE ALT DEĞİŞTİRME

Bebeğin altı sık sık değiştirilmelidir. Ciltlerinin çok hassas oluşundan kaynaklı pişik ve yanık acılarından uzak tutmak için, olabildiğince organik ıslak mendillerle temizlenmesi gerekmektedir. Beslenmeyle bağırsak hareketleri artacağı için, beslenmeden sonra altının hemen pisleneceği bilinmeli ve değiştirilmelidir. Bebeğin altı çok kirli ise yıkanmasının daha doğru olduğunu belirten uzmanlar, göbek bölgesinin ekstra korunması gerektiğini de belirtti. Göbek bölgesinin kuru ve temiz kalması gerekmektedir. Henüz yeni doğanda kapanmayan göbek bağının çabuk enfeksiyon ve mikrop kapma olasılığı bulunmaktadır. Günde 1 - 2 defa alkollü bez ile göbek bağı bölgesini temizleyip kurulayın. İlk iki hafta kanama olmasının da normal olduğunu belirten uzmanlar, yine kanama durumunda alkolle temizlenebileceğini belirtti.

bebek temizliği

bebek temizliği

BEBEK BICI BICI SAATİ

Göbek düştükten 1 gün sonra bebeğin duş alındırabileceğini açıklayan doktorlar, göbek düşmeden önce su ve sabunla temizlenmemesinin daha doğru olduğunu belirtti. En uygun olanın yine bebekleri süngerle ya da yumuşak bir bezle silinmesi gerektiği açıklandı. Bunun dışında ağzı çenesi ve boyun kısmı özellikle katmanlı bölgelerinin sıklıkla temizlenmesi ve pişiğe karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Sabun artığının da kalmaması bebeğin cildi için oldukça önemlidir. 

Bebekler için organik krem yapımıİLİŞKİLİ HABERBebekler için organik krem yapımı

bebeklerde cilt bakımı

bebeklerde cilt bakımı

BEBEĞİN CİLT BAKIMI

Her banyo sonrası yağ ya da krem sürmenin gerekmediğini belirten doktorlar, bebek cildinin hassaslığı üzerinde durdu. Krem ve yağlar bebeğin terlemesini önlerse, ufak sivilce ve isilik tarzında döküntüler meydana gelebilir. Eğer cildi kurur da çatlak ve pullanma meydana gelirse bebek losyonu yada nemlendiricini günde 2 kez sürebilirsiniz. 

BEBEK İÇİN İDEAL ODA ISISI 21 İLA 24 DERECEDİR. ÜŞÜDÜĞÜNÜ ANLAMAK İÇİN BURNU VE ELLERİNE BAKMAK GEREKMEKTEDİR.

bebek

bebek

BEBEK BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • İlk olarak ziyaretler ilk zamanlarda azaltılmalıdır. Yabancı insanların temasından kaçınılması gerektiğini belirten uzmanlar, daha dünyaya alışmaya çalışan bebeğin birden fazla bakteri ve virüse bulaşması enfeksiyon ya da hastalık kapmasına sebebiyet verebilir.
  • Araba koltuğu muhakkak bebek doğmadan önce temin edilmeli ve araba koltuğu olmadan araca bindirilmemelidir.
  • Bebek uyurken sürekli olarak pozisyonunu değiştirin, su kadar narin olan kafa bölgesinin yassılaşmaması ve gelişimsel olarak zarar görmemesi için, sağ ve sola sürekli sırtına destek yastık koyarak çevirmeye çalışın.
  • Yenidoğan bebeğin gözlerinde çok fazla çapak olabilmektedir. Bunları kaynamış soğumuş suya bandırılan pamuk ya da temiz yumuşak peçete ile temizleyebilirsiniz.
  • İlk 4 aylık bebeklerde gaz problemi oldukça yaygındır. Ağlama krizlerinde ya da huysuzlukta ilk yapılması gereken bebeğin gazını çıkartmaktır. 
  • Sizi yakından tanımasına olanak sağlayın, sürekli konuşun ve şarkılar söyleyin. İçeride duyduğu sesin size ait olduğunu anlayan yenidoğan bebekle hem iletişim daha kuvvetli bir bağ ile başlatılmış olur hem de çocuğun ileri de daha kolay konuşmasına yardımcı olduğu belirtilmiştir.
30 gün boyunca her gün bir bardak turşu suyu içtiğinizde bakın vücudunuzda ne oluyor?

İLİŞKİLİ HABER

30 gün boyunca her gün bir bardak turşu suyu içtiğinizde bakın vücudunuzda ne oluyor?
 İkiz bebek olma ihtimali nedir? Nasıl ikiz bebek sahibi olunur? İkiz bebek belirtileri neler?

İLİŞKİLİ HABER

İkiz bebek olma ihtimali nedir? Nasıl ikiz bebek sahibi olunur? İkiz bebek belirtileri neler?

BİR YORUM YAPIN 0