Kordon kanı nedir? Kordon kanı ne işe yarar? Kordon kanı saklamak mantıklı mı?

Bebeğinize ait kordon kanını saklamanız halinde hem bebeğinizde görülebilecek olası sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılır hem de uyum gösteren başka insanların tedavisinde kullanılabilir. Bu konu hakkında bebek kordon kanının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Utku Ateş açıkladı. Kordon kanı nedir? Kordon kanı ne işe yarar? Kordon kanı saklamak mantıklı mı?

Pek çok anne ve baba çocuklarının sağlıklı dünyaya gelmesi için elinden geleni yapar ve buna göre hazırlıklar içerisinde olur. Alacağı önlemlerden biri de doğum anında yapılabilen kordon kanı ve kordon dokusunun saklanılması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Utku Ateş konuyla ilgili "Kordon kanı, kordon dokusu ve plasenta içinde kalan kana verilen isimdir. Plasenta içindeki kandan elde edilen kan yapıcı (hematopoietik) kök hücreler kan hastalıkları ve bazı metabolik hastalıklarda tercih edilirken; kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ise tıpta pek çok alanda klinik araştırmalarda veya tedavi denemelerinde yoğun olarak kullanılan hücrelerdir." açıklamasında bulundu.

anne karnındaki bebek

anne karnındaki bebek

KORDON KANI NEDİR İŞE YARAR?

Kordon kanı, hücre ve doku bankacılığı doğumdan sonra yeni doğanın göbek kordon dokusunun içerisinde kalan kordon kanının özel kitlere alarak, bu amaç için ruhsatlanmış özel laboratuvarlarda işlenmesi, kalitesinin kontrol edilmesi dahilinde -196 derece de dondurularak saklanması olduğu ifade edildi.

kordon bağı

kordon bağı

Bununla birlikte bebeğin herhangi bir kök hücreye ihtiyacı olduğu vakitlerde kordon kanındaki hücre kullanılarak iyileştirilebilir ve anne abanın yapabileceği en iyi yatırımın bu olabileceği açıklandı. Kordon kanının içerisinde kök hücre, vücudun yapı taşı olan hücre türü olduğunu ifade eden Ateş, herhangi bir şekilde oluşan organ ve doku hasarını onarma amaçlı kullanıldığını ifade etti. 

yeni doğan bebek

yeni doğan bebek

KORDON KANINI SAKLAMAK MANTIKLI MI?

Prof. Dr. Ateş konuyla alakalı açıklama yaparken kan ve lenf kanserinde önemli başarı yakalamayı sağlayan kök hücreleri kıymetli olduğunu ve bu kök hücreyi kordon kanında olabileceğini açıkladı. Ateş "Kan ve lenf kanserlerinin tedavisinde büyük başarı sağlayan kan yapıcı kök hücreler, başta kemik iliği olmak üzere dolaşan kandan ve kordon kanından elde edilir. Kordon kanından elde edilen hematopoietik (kan yapıcı) kök hücreler lenfoma, talasemi (Akdeniz anemisi), lösemi gibi tedavisi zorlu süreçleri kapsayan kan hastalıklarının tedavisinde kullanılır." açıklamasıyla herkesin bebeğine yapabileceği en iyi yatırımın onu kordon kanını saklamakla olabileceğini ifade etti.

Plaj çantasına ne koyulur? Plaj çantasında olması gereken kozmetik ürünler

İLİŞKİLİ HABER

Plaj çantasına ne koyulur? Plaj çantasında olması gereken kozmetik ürünler
Türkiye'de kadınlar plajı nerelerde var? Kurban Bayramı tatilinde kadınlara özel plajlar

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye'de kadınlar plajı nerelerde var? Kurban Bayramı tatilinde kadınlara özel plajlar
Erkek kıyafet kombini nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel erkek kombinleri

İLİŞKİLİ HABER

Erkek kıyafet kombini nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel erkek kombinleri

BİR YORUM YAPIN 0