Depremzede bebekler nasıl beslenmeli? Sağlık Bakanlığı'ndan ilk açıklama yapıldı

6 Şubat tarihinde Türkiye'de yaşanan iki büyük deprem sonrası enkaz altından çıkarılan binlerce anne ve yenidoğan bebekler tüm ülkeye umut ışığı oldu. Günlerdir enkaz altında kalıp beslenemeyen bebekler için Sağlık Bakanlığı'ndan ilk açıklama geldi. Peki depremzede bebekler nasıl beslenmeli? Anneler bebeğini emzirmeye devam etmeli mi? İşte Sağlık Bakanlığı'ndan gelen ilk açıklama...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve beraberinde 10 ilde birden yıkımların ve can kayıplarının yaşanmasına sebep olan 7,7 ve 7,6'lık depremlerin enkaz altı çalışmaları devam ediyor. Devlete bağlı kuruluşlar AFAD, Kızılay, UMKE ile gönüllülerin depremzedeler için yardım faaliyetleri sürerken bir taraftan arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu enkaz altından sağ çıkarılan bebekler tüm ülke için umut ışığı oluyor. Sağlık Bakanlığı, enkaz altında çok fazla toza maruz kalan ve saatlerdir aç kalan depremzede bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda depremzede annelere duyuruda bulundu. Duyuruda; depremzede annelerin bebeklerini mümkün olabildiğince emzirmeleri gerektiği vurgulandı.

depremzede bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı

depremzede bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı

UZMANLAR ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Deprem bölgesinde zor şartlarda kalan bebekleri hangi tehlikelerin beklediğine değinen Doç. Dr. Birol Karabulut, "Çocuklar erişkinlerden farklı olarak fiziksel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamamış olmaları nedeniyle afet sırasında erişkinlerden daha fazla etkilenmektedirler. Çocukların erişkinlere göre solunum sayısının yüksek olması, vücut sıvı hacminin az olması, derilerinin ince olması ve yüzey alanlarının geniş olması hem daha fazla sıvı kaybına hem de hipotermiden daha erken ve fazla etkilenmelerine neden olmaktadır. Beslenme yetersizliği, temiz ve yeterli suyun olmaması, barınak yetersizliği, aşırı kalabalık ortamlar çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerinde duraklamaya ve başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere ciddi hastalıklara yol açmaktadır." diye konuştu.

Depremzede bebekleri beslerken dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Doç. Dr. Karabulut, şu bilgileri paylaştı:

"Afet sonrası 5 yaş altındaki çocuklarda beslenme yetersizliği sık görülmektedir. Yeterli protein, karbonhidrat ve yağ alınamamasına bağlı protein enerji bozukluğu (malnütrisyon), lojistik nedenlerden dolayı taze besinlere ulaşma yetersizliği nedeniyle mikronutrient (mikro besin) eksikliği çocukların bilişsel, psikolojik, nörolojik ve fiziksel gelişimlerini büyük ölçüde etkileyerek kalıcı hasar oluşturabilmektedir. Bu nedenle özellikle 5 yaş altı çocuklar arasında malnütrisyon görülme riski yüksek olduğu için beslenme durumunun saptanmasında çocuklara öncelik verilmesi gerekmektedir."

Uzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! İLİŞKİLİ HABERUzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! "En çok onları etkiliyor"

ANNE SÜTÜ ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUYOR

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; stresten dolayı sütü azalan annelerin, bebeklerini sürekli emzirmeleri halinde 72 saatte süt miktarlarının artmaya başlayacağı kaydedildi. Ayrıca emzirme sırasında salgılanan hormonların, hem annede hem de bebekte stresin azalmasına yardımcı olduğunun da altı çizildi. 

Öte yandan anne sütünün bebeği, bulaşıcı hastalık ve öldürücü ishalden koruduğuna değinildi.

depremzede bebekler nasıl beslenmeli

depremzede bebekler nasıl beslenmeli

DEPREMZEDE BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

Anne sütünün kesildiği durumlarda bebeğin maması, hijyen kuralları çerçevesinde özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. Mama hazırlanırken temiz su ve temiz kaplar kullanılmalı, mamalar tek seferlik olup 1 saat içinde tüketilmelidir.

Bebek mamalarının pakette belirtildiği şekilde hazırlanması da önemli kurallar arasında yer alır. Tam ölçü kullanılması gerekir. Bunun aksine mama, çok fazla sulandırılmış olursa bebeğin beslenme ihtiyacını karşılamaz.

 Tuvalet kağıdının zararları! Tuvalet kağıdı yerine ne kullanılmalı? Uzmanlar onun yerine...

İLİŞKİLİ HABER

Tuvalet kağıdının zararları! Tuvalet kağıdı yerine ne kullanılmalı? Uzmanlar onun yerine...

BİR YORUM YAPIN 0