Bebeklerde göz kayması neden olur, nasıl geçer?Bebeklerdeki göz kayması kendi kendine geçer mi?

Bebeklerde meydana gelen göz kayması (şaşılık) sebebi uzmanlar tarafından kırma gücünde bozuklukların oluşması olarak açıklanıyor. Başka bir neden olarak da 'beyin' gösterilirken pek çok ebeveyn bebeklerde göz kaymasının nedenini ve nasıl geçtiğini merak ediyor? Peki bebeklerde göz kayması neden olur, nasıl geçer? Bebeklerdeki göz kayması kendi kendine geçer mi?

Bebek doğduktan sonra ilk 3-4 ayına kadar gözlerinde kayma meydana gelebilir. Ancak bu durum olağan görülse de bazı bebekler için normal karşılanmaz. 4. aya kadar kendi kendine geçebilen göz kaymaları, özellikle 4.-5. aydan sonra göz kusurundan dolayı ortaya çıkıyorsa bebeğe gözlük takılması önerilebilir. Gözlük, bebeğin gözlerinin normal pozisyona dönmesine yardımcı olurken aynı zamanda görme organının kusursuz bir şekilde fonksiyon göstermesine yardımcı olabilir. Bunun yanında uzmanlar göz kaymasını problemini kırma gücündeki bozukluktan (aşırı hipermetropi, aşırı miyopi ya da astigmat) kaynaklı olduğunu söylüyor. Bu durumda göz kayması için kabartma tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem, gözlerden birinin kapatılması ve diğer gözün kullanılmasıyla uygulanır. Böylelikle göz kaslarının çalışması sağlanır.

Bebeklerde göz kayması

Bebeklerde göz kayması

GÖZ KAYMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Göz kayması (şaşılık), iki gözün de aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıdır. Paralelliğin bozulduğu göz kayması durumu genellikle doğumdan sonra kasların güçsüzlüğü-dengesizliği, göz sinirlerinde hasar ve doğum sonrası görülen bazı göz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar.

Bebeklerde şaşılık

Bebeklerde şaşılık

Bebeklerde göz kayması neden olur?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde göz kayması neden olur?

GÖZ KAYMASI NEDENLERİ NELERDİR?

  • Kas zayıflığı:

Bebeğin göz kasları yeterince güçlü değilse, gözler normal bakış pozisyonundan ayrılır ve paralellik sağlamaz. Bu durum, genellikle doğumdan sonra beş aya kadar ortaya çıkar. Bebeklerin göz kasları henüz tam olarak gelişmediği için, göz kayması oldukça yaygındır.

  • Kas dengesizliği:

Bu durumda, bir göz diğerine göre daha güçlüdür. Dolayısıyla gözler normal bakış pozisyonunun tutturamaz.

  • Göz sinirlerinde hasar:

Bebeğin göz sinirlerinde bir hasar varsa da gözlerin normal bakış pozisyonunda tutarsızlık olabilir. Bu durum da bebeğin göz hareketlerinde değişikliklere sebep olur. Göz sinirleri, bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi oldukça önemlidir ve hasar görmeleri durumunda göz kayması yapabilir.

  • Katarakt veya diğer göz hastalıkları:

Bir bebekte katarakt varsa gözlerde bulanıklık ya da farklı yönlere bakma olabilir. Bu durum da şaşılığın oluşmasına sebep olur. Bebeklerde göz kayması erken teşhisle birlikte kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Böylelikle bebeğin görme yetisinde oluşan herhangi bir bozukluğun ilerlemesi ve ciddi boyutlara ulaşması engellenir. Bununla birlikte, göz kayması  (şaşılık) bazen kendiliğinden de geçebilir.

Eğer bebeğinizin gözlerinde kayma mevcutsa, gözlerinin hareketleri yakından izlenmelidir. Bu bebeğin gözlerinin normalleşme süreci konusunda önemli bir ipucu olabilir. Bebeğinizin gözleri hala normal pozisyonuna dönmediyse, uzman bir göz doktoruna başvurmanız gerekir.

Bebeklerde şaşılığın nedenleri

Bebeklerde şaşılığın nedenleri

BEBEKLERDEKİ GÖZ KAYMASI (ŞAŞILIK) NE ZAMAN GEÇER, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Göz kayması çoğu zaman kendiliğinden geçen bir durumdur. Bebeğin göz kaslarının çalıştırılıp güçlü bir hale getirilmesi göz kaymasının geçmesinde büyük oranda yardımcı olur. 

Göz kayması tedavisinde uygulanan yöntemler:

Göz kaymasının nedeni göz kusuru ise, gözlük takılması önerilebilir. Gözlük, bebeğin gözlerinin normal pozisyona dönmesini sağlarken gözlerin kusursuz bir şekilde fonksiyon göstermesine de yardımcı olur.

Eğer göz kaymasının sebebi gözlerdeki zayıflık ve güçsüzlükse, kabartma tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemde, gözlerden birinin kapatılması ve diğer gözün kullanılması önerilir.

Bebeklerde göz kayması probleminin nedeni kas dengesizliği veya göz sinirlerinde hasar ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Göz kayması probleminin tedavisinde nadiren kullanılan bu yöntem genellikle diğer tedavilerin yetersizliği durumunda uygulanır.

NOT!

Bebeklerde göz kayması probleminin erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca bebeklerin sağlıklı beslenmesi, fiziksel aktiviteler yaptırılması ve yeterli uyku uyuması, gözlerin sağlıklı olmasına ve göz kayması probleminin önlenmesine yardımcı olabilir.

Sivilce kızarıklığı neden olur ve en kolay nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Sivilce kızarıklığı neden olur ve en kolay nasıl geçer?
FİP hastalığı nedir? İnsana bulaşır mı? FİP hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir

İLİŞKİLİ HABER

FİP hastalığı nedir? İnsana bulaşır mı? FİP hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir
Dua ve zikir sesli mi, yoksa sessiz mi yapılmalıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Dua ve zikir sesli mi, yoksa sessiz mi yapılmalıdır?

BİR YORUM YAPIN 0