FİP hastalığı nedir? İnsana bulaşır mı? FİP hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir

Kedi sahiplerini oldukça endişelendiren ve ölümcül sonuçlara neden olan FİP hastalığı sebebiyle Güney Kıbrıs'ta Ocak ayından itibaren 300 bin kedi hayatını kaybetti. Bir virüs türü olan FİP' in başka bölgelere yayılmasından endişe ediliyor. Peki FİP hastalığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Kedi sahiplerinin en çok korktuğu ve endişelendiği hastalıklar arasında yer alan FIP hastalığı, koronavirüs ile enfekte olan kedilerde virüsün mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Islak ve kuru formlara sahip olan fip, ilerleyicidir ve ne yazık ki hayati tehlike oluşturuyor. FİP, Güney Kıbrıs'ta 300 bin kedinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş ve Güney Kıbrıs'ın yanı sıra Türkiye, İsrail ve Lübnan'a da yayılmıştır. Veteriner Hekim Tamer Dodurka, Güney Kıbrıs'ta FİP hastalığının yayılmasında çevresel faktörlerin etkili olduğuna dikkat çekmiştir.

FİP HASTALIĞI NEDİR?

FİP hastalığı kedilerin vücutlarındaki koronavirüsün mutasyona uğrayarak FİP' e evrilmesidir. Dodurka konuyla ilgili şunları söyledi;  "Karaciğere, bağırsaklara, karın boşluğuna yayılabiliyor. Bildiğimiz Corona virüsün kedi bünyesinde mutasyon geçirerek FİP'e dönüşmüş hali. Yabancı madde gibi algılayıp aşırı bağışıklık göstererek vücudun kendine zarar vermesi seklinde özetlenebilir. Şöyle ki bu oluşan aşırı reaksiyon aşırı sitokin salgılanması, aşırı iltihap yayılıp damar iltihapları yapar. Damarın da bütünlüğü bozulduğu için karın boşluğuna kanı atabilir. Karında şişlik göğüste sıvı birikimi nedeniyle solunum zorluğu gibi ishal, yüksek ateş, güçten düşme. Neticede tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalık."

İNSANA BULAŞIR MI?

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan bu hastalığın kediden insana bulaşmadığı bildirdi. Fakat ülkemizde kedilerin bir arada bulunduğu ve beslendiği toplu ortamların bu hastalığın bulaş oranını arttırdığını açıkladı. Çözüm olarak ev ve sokak hayvanlarının su ve mama kaplarının farklı yerlere konulmasının yayılımı azaltacağını ifade etti.

FİP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Kedilerde ateş
  • İştah kaybı
  • Su içmeme durumu
  • Arka ayakların tutmaması
  • Karında su toplaması

Kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?İLİŞKİLİ HABERKediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?

FİP HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

FİP tedavisine yardımcı olmak için piyasada ilaçlar bulunsa da henüz uzun vadede olumlu ya da olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilememiştir. Veteriner hekimler muayene süreci sonrasında en uygun tedavi yöntemini seçeceklerdir.

Sivilce kızarıklığı neden olur ve en kolay nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Sivilce kızarıklığı neden olur ve en kolay nasıl geçer?
Bebeklerde göz kayması neden olur, nasıl geçer?Bebeklerdeki göz kayması kendi kendine geçer mi?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde göz kayması neden olur, nasıl geçer?Bebeklerdeki göz kayması kendi kendine geçer mi?
Dua ve zikir sesli mi, yoksa sessiz mi yapılmalıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Dua ve zikir sesli mi, yoksa sessiz mi yapılmalıdır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

tttttt 8 ay önce

Maalesef Türkiye de aşısı yok. Çok kimse de Çin den getirtiyor. Tr de şişesi 1500 tl iken çin den gelirken yanında getirenler 200 tl karşılığı yuan dan aldılar. Ülkemizde onay almamış ilaçla zaten ölecek olan 1-2 kedinin hayata döndüğünü gördüm.