Tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı nedir? Tuvalet eğitimi ne zaman verilir, kaç yaşında başlar?

Çocuğunu bezden kurtarmanın çaresini arayan ebeveynler, Pedagog Dr. Adem Güneş'in tuvalete eğitiminde üç gün kuralını uygulayabilir ve eğer çocuk da hazırsa bezden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Peki, tuvalette üç gün kuralı nedir? Çocuklara tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat edilmeli, tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı?

Günümüz annelerinin bebeklerinde bezi bırakmaları için giriştikleri tuvalet eğitimi için en uygun aralığın genel olarak 18 aylık civarı olduğu düşünülse de bu durum her çocuk için geçerli değildir. Çocuğun tamamen kendi özerkliğini ilan etmesinde önemli bir adım olan tuvalet eğitimi sürecinde gerek fizyolojik gerek de ruhsal hazırlıklar önemlidir. Çocuğun tuvaletini tutabilme kapasitesinin tuvalet eğitimine başlamada önemli bir sinyal olmasının haricinde bezden rahatsız olma, kıyafetini çıkarmak isteme ve tuvalete merak duyma da tuvalet eğitiminde önemli işaretlerdir. Çocukta bu özellikler yavaş yavaş gelişmeye başladıysa artık bezi bırakıp tuvalet eğitimine alıştırılabilir. Bir çocuğu tuvaletini yapmak için lazımlık kullanması gerektiğini idrak etmenin en etkili yolu, çocuğun tuvaletini dura dura yapmasını fark etmektir. Ebeveynler bu belirtiyi gördükten sonra üç gün kuralına geçerek tuvalet eğitimine başlayabilir. Pedagog Adem Güneş'e göre tuvalet eğitiminde 3 gün kuralını ve hangi yaşlarda tuvalet eğitimine geçilebileceğini sizlere derlemeye çalıştık.

Çocuklara bez nasıl bıraktırılır? Çocuklar tuvalet temizliğini nasıl yapmalı? Tuvalet eğitimi..İLİŞKİLİ HABERÇocuklara bez nasıl bıraktırılır? Çocuklar tuvalet temizliğini nasıl yapmalı? Tuvalet eğitimi..

TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALI NEDİR?

1. GÜN:

Bir nevi deneme kuralı olan bu üç günün birinci gününde sızdıran bez tercih edilmelidir. Çocuğun ‘ıslaklıktan dolayı rahatsızlık hissetmesi ve bir çare arayışına girmesi' ile başladığı eğitimde ne kadar kaliteli ve sızdırmaz bez kullanılırsa, çocuk tuvalete gitmeyi o kadar geç öğrenecektir.

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilir?

2. GÜN:

İkinci gün, çocuğun altına hiç bez bağlanmamalıdır. Siz ebeveyni olarak,“İstersen artık bez bağlamayayım” teklifinde bulunabilirsiniz. Bezsiz bir şekilde yalnızca külot ve pantolon giydirin. Çocuk tuvaletini altına yaptığında ıslaklığın verdiği rahatsızlığı daha çok hissedecek ve çözüm arayışları içinde olacaktır.

Çocuklarda bez hangi yaşta bırakılır?

Çocuklarda bez hangi yaşta bırakılır?

3. GÜN:

Sorunlarına yönelik çözümleri kendisi fark edecektir. Fark edemediyse de fark etmesine yardımcı olarak “Rahatsız oluyorsun değil mi? İstersen çişin geldiğinde tuvalete yapabilirsin. Gel beraber gidelim” diyebilirsiniz.

Çocuklarda altına kaçırma nasıl önlenir? Gece alt ıslatmaya bitkisel yöntemlerİLİŞKİLİ HABERÇocuklarda altına kaçırma nasıl önlenir? Gece alt ıslatmaya bitkisel yöntemler

ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİ?

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl verilir?

Tuvalet eğitiminin ilk başlangıcında çocuğunuzu karşınıza alıp onu gerekli ön hazırlığı verdikten sonra sen artık büyüdün kendi tuvaletini kendi başına yapabilirsin gibi cümlelerde bulunarak, bir tık arka plana çekilebilirsiniz. Burada vereceğiniz tek mesaj, ne olursa olsun onun yanında olacağınızı bilmesidir. Dolayısıyla da çocuğunuza 'ben senin yanındayım ihtiyacın olunca çağırman yeterli' mesajını vermeniz önemlidir. Tuvalet zamanlarını belirleyerek çocuğunuza tuvalet vaktini hatırlatabilirsiniz. Saatlerini, ne kadr sıklıkla tuvalete gidip gitmediğini bir çizelgede not tutun.

TUVALET EĞİTİMİNE KAÇ YAŞINDA BAŞLANMALI?

Tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi

Çocuğa tuvaleti alıştırma süreci bazı ebeveynler için oldukça zor bir geçiş dönemi halini alabilmektedir. Özellikle tecrübesiz anne ve babalar bu konuda ne yapacaklarını bilmediklerinden dolayı oldukça endişelilerdir. Tuvalet eğitimi için en doğru yaş çocuğun kendini hazır hissettiği zamandır. Uzmanlar, tuvalet eğitimi için en uygun yaş aralığını 2 ya da daha sonrası olduğunu söylüyor. 

2 yaşından önce çocukları tuvalete gitmeleri için zorlamak çok yanlış bir davranıştır. 2 yaşındayken gündüz, 3,5-4 yaşlarında gece kontrolü sağlayarak tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Çocuk 2 yaşına gelmediyse kas kontrolü gelişmediğinden dolayı tuvaletin geldiğini hissedemez  ve tuvaletini tutamaz. 

Destekli ve desteksiz oturma! Bebekler ne zaman oturur? Bebeklere oturma nasıl öğretilir?

İLİŞKİLİ HABER

Destekli ve desteksiz oturma! Bebekler ne zaman oturur? Bebeklere oturma nasıl öğretilir?
Çocuklarda karaciğer yağlanması belirtileri ve tedavisi

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda karaciğer yağlanması belirtileri ve tedavisi
Bebeklerin gözleri neden kanlanır? Yeni doğan bebekte göz kanlanması nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerin gözleri neden kanlanır? Yeni doğan bebekte göz kanlanması nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 6

Leyla Adanur 1 yıl önce

Mrblr yaklaşık 2 haftadır oğluma gece çişini alıştırmaya çalışıyorum. Oğlum 45 aylık.ben gece 2 saatte bir tuvalete kaldırıyorum her. Kaldırdığında altına yapmış oluyor bir türlü kendisi utanmıyor sürekli altina yapıyor ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz

Leyla Adanur 1 yıl önce

Mrblr yaklaşık 2 haftadır oğluma gece çişini alıştırmaya çalışıyorum. Oğlum 45 aylık.ben gece 2 saatte bir tuvalete kaldırıyorum her. Kaldırdığında altına yapmış oluyor bir türlü kemdisi utanmıyor sürekli alktina yapıyor neyapmaylliyim yardimc olurmusunuz

Hacer 2 yıl önce

Kızım 3 yaşında ve asla tuvalete girmior lazimlik kullanmıyor hiç bir şekilde ikna edemiyorum sürekli tutuyor tuvaletini çok sksincada altına bırakıyor sizce ne yapmalıyım 4. Günümüz ama hala defisen bisy yok aynı asla girmior oturmuor tuvalete

Toplam 1 beğeni

Gül 4 yıl önce

Ogum kakasini altına yapıyor 3 yasina birturlu lazimliga otirtamiyorum gece kaçırmiyor gündüzleri de iyi tek sorun

Toplam 1 beğeni

Rabiya 5 yıl önce

Kizim 4 yasinda geceleri tuvalete kaldirmamaragmen altini islatiyor acaba normalmi bu

Toplam 5 beğeni

..... 5 yıl önce

Normal

Toplam 1 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun