Çocuklarda mevsimsel alerji nedir? Nezle ile karışır mı? Mevsimsel alerjiye ne iyi gelir?

Bahar aylarından biri olan ilkbahar mevsimine geldiğimiz bu günlerde mevsimsel alerji olarak da adlandırılan alerjik nezle (rinit) vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olan alerjik rinit çocuklar üzerinde de etkisi göstermektedir. Hayatı olumsuz alanda etkileyen bu rahatsızlığın sebebi ve tedavisi ise anne babalar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır.

İlkbahar ve Sonbahar gibi bahar aylarında ortaya çıkan mevsimsel alerjilere, bitkilerin havaya saçtığı polenler sebep olmaktadır. Rüzgâr yoluyla 500 km uzağa kadar uçuşabilen polenler özellikle alerjik bünyeye sahip olan çocuklarda burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetleri ortaya çıkarabilmektedir. Temel sebebi çiçek tozu yani polen olan bahar alerjisine Mart - Nisan aylarında ağaç polenleri, Ağustos - Ekim aylarında ise yabani ot polenleri sebep olmaktadır.

Çocuklarda mevsimsel alerji

Çocuklarda mevsimsel alerji

Bebeklerde ve çocuklarda bahar alerjisi belirtileri! Bahar alerjisinden nasıl korunulur?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde ve çocuklarda bahar alerjisi belirtileri! Bahar alerjisinden nasıl korunulur?

ÇOCUKLARDA MEVSİMSEL ALERJİNİN BELİRTİLERİ

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülen en önemli bahar alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Çocuklarda mevsimsel alerjinin belirtileri

Çocuklarda mevsimsel alerjinin belirtileri

  • Ataklar halinde arka arkaya hapşırık
  • Burun akıntısı ve burunda kaşıntı
  • Gözlerde sulanma ve kızarıklık
  • Boğazda gıcık ve kaşınma hissi
  • Gündüzleri burun akıntısı geceleri burun tıkanıklığı
  • Göz altı morlukları
  • Geniz akıntısı
  • Geceleri öksürük

Çocukluk döneminde ortaya çıkan astımın yüzde doksan oranında alerjik kökenli olduğu bilinmektedir. Bahar dönemi polen hassasiyeti olan çocuklarda, astım ataklarının görülmesi de muhtemeldir.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat

Çocuklarda bu belirtilere dikkat

3 haftadan daha uzun süren belirtiler alerjik bir durumun olduğunun göstergesidir. 3 haftadan uzun süren belirtilerin ardından bebekler ve çocuklar doktora gösterilmelidir.

MEVSİMSEL ALERJİNİN NEZLE VEYA SOĞUK ALGINLIĞI İLE FARKI

Çocuklarda mevsimsel alerji ile nezle arasındaki fark nedir

Çocuklarda mevsimsel alerji ile nezle arasındaki fark nedir

  1. Her ne kadar benzer belirtiler gösterseler de alerji ile soğuk algınlığı ve nezleyi birbirinden ayırt edilmesi oldukça kolaydır. Alerjiden kaynaklanan belirtiler ilk defa yaşanmaz mutlaka bir genetik alt yapısı bulunur ve yıllarca aynı tarihlerde belirtiler tekrarlanır.
  2. Bir hafta için azalıp kaybolan belirtiler genel olarak soğuk algınlığından kaynaklanırken tüm bahar ayları boyunca devam eden belirtilerin sebebi mevsimsel alerjidir.
  3. Sarı burun akıntısı, vücut ağrıları ve ateş nezlenin belirtileriyken mevsimsel alerjide ateş görülmez ve burun akıntısı daha sıvı ve şeffaftır.
  4. Alerji, alerjen madde ile temas halinden sonra başlarken; nezle, virüs vücuda girdikten birkaç gün sonra ortaya çıkmaktadır.

ÇOCUKLARI MEVSİMSEL ALERJİDEN KORUMAK İÇİN NELERE
DİKKAT EDİLMELİ?

Çocukları mevsimsel alerjiden korumak için dikkat edilmesi gerekenler

Çocukları mevsimsel alerjiden korumak için dikkat edilmesi gerekenler

  • Polenin en yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havaya çıkmamalı. Kapalı alanların sabah saatlerinde havalandırılmaması gerekir.
  • Polenlerin yoğun olduğu deniz açık havada spor yapılmamalıdır.
  • Klimalarda polen filtresi kullanılması önemlidir.
  • Açık havaya çıkarken şapka ve gözlük kullanılmalıdır.
  • Dışarda giyilen kıyafetler, eve gelince değiştirilmelidir.
  • Dışarıya illa çıkması gerekiyorsa burun iç kısmı ve göz çevresine ince tabaka halinde vazelin sürülebilir. Bu sayede polenler vazeline yapışmakta ve içeri girişi engellenmektedir
  • Hava değişimi içerideki havayı kullanarak temizleyen, dışardaki havayı kullanmayan özel klimalar aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Yatmadan önce duş alınmalı ya da saçlar yıkanmalıdır.
  • Evde toz barındıran halı, kilim gibi ev eşyaları kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Sigaradan çocuklar uzak tutulmalıdır.

Çocukları mevsimsel alerjiden korumak için nelere dikkat edilmeli

Çocukları mevsimsel alerjiden korumak için nelere dikkat edilmeli

ÇOCUKLARDA MEVSİMSEL ALERJİYE NE İYİ GELİR?

Alerji durumunda öncelikle yapılması gereken alerjiye sebep olan etkenin ne olduğu öğrenilmelidir. Çocuğunda alerji belirtilerinin olduğunu fark eden anne babaların bunu öğrenmenin yöntemleri için bir doktora başvurması öncelikli tedavi yöntemidir. Çocuklarda mevsimsel alerji tanısı doktorlardan tarafından konulmalı ve tedavi için de doktor yönlendirmeleri dikkate alınmalıdır. Belirtileri dayanılmaz düzeye geldiyse ilgili doktorun muayenesi ve antialerjik ilaçlar kullanılabilir. Onun dışında bağışıklık sistemini güçlendirmek, bol sıvı tüketimi ve istirahat bu süreçte oldukça önemlidir.

Çocukları mevsimsel alerjiye ne iyi gelir

Çocukları mevsimsel alerjiye ne iyi gelir

Kulak deldirme nasıl yapılır, acıtır mı? Kulak deldirme ağrısına hangi kremler sürülür?

İLİŞKİLİ HABER

Kulak deldirme nasıl yapılır, acıtır mı? Kulak deldirme ağrısına hangi kremler sürülür?
Çikolata yine ezber bozdu! Çikolatanın bilinmeyen faydaları neler?

İLİŞKİLİ HABER

Çikolata yine ezber bozdu! Çikolatanın bilinmeyen faydaları neler?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0