Zeytin nasıl toplanır? Zeytin toplarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Faydaları saymakla bitmeyen yeşil zeytin tarihinin 50 bin yılı öncesine kadar dayandığını biliyor muydunuz? Soframıza gelene kadar belirli aşamalardan geçen zeytin hem yeşil hem de siyah olarak tüketilebilir. Yeşil zeytin ağaçlardan koparılarak salamura zeytin ya da zeytinyağı olarak da tüketiciyle buluşan zeytin nasıl toplanır, zeytin hasadı ne zaman yapılır? Zeytin toplamanın püf noktaları nelerdir:

Akdeniz gölgesinde yetişen ve zeytingiller familyasından olan zeytin ülkemizin en çok faydalı olan besinler arasında yer alıyor. Her derde deva olan zeytinin hem yağı hem de yaprakları da insan sağlığına çok iyi gelmektedir. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri almamızı sağlamaktadır. Zeytin hasadının başladığı bu aylarda zeytin ağaçlarından zeytini taptaze koparıp kışın tüketmek için hazırlığa başlayabilirsiniz. Zeytinin doğru zamanda ve doğru metotla hasat edilmesi hem elde edilecek zeytin ve zeytinyağının miktarını ve kalitesini belirlemekte ağacın sağlığını etkileyerek gelecek yıllardaki veriminde çok önemlidir. İşte zeytin toplamanın en kolay yöntemi ve detayları...

Sahte zeytin nasıl anlaşılır? Zeytin siyah rengi nasıl alır? Zeytini karartmak için...İLİŞKİLİ HABERSahte zeytin nasıl anlaşılır? Zeytin siyah rengi nasıl alır? Zeytini karartmak için...

ZEYTİN NE ZAMAN TOPLANIR?

Zeytinin sofralık ve yağlık olarak 2 amaçla kullanıldığı düşünüldüğünde toplama işleminin de iki farklı şekilde olması gerekir. Genellikle çizme ve kırma olarak yeşil zeytine işlenecek zeytinler Eylül - Ekim aylarında toplanır. Salamuralık veya sele zeytini olarak işlenecek siyah zeytin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Kasım - Aralık aylarında toplanır. 

Zeytin nasıl toplanır

Zeytin nasıl toplanır

ZEYTİN NASIL TOPLANIR?

Zeytin hasadının yapıldığı şu aylarda zeytinin ağacından toplanması biraz zor ve meşakkatli bir çaba gerektirmektedir. Zeytinin toplarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri meyveyi zedelemeden toplamak ve ezilmesinin önüne geçmek için çuvallara istiflemek yerine hava alan kasalara koymaktır. Ayrıca topladıktan sonra en geç 24 saat içinde işleme tabi tutmak gerekir.

Zeytin toplama hasadı geldiğinde ve hasada karar verildiğinde öncelikle yere düşmüş olan zeytinler toplanması gerekiyor. Toplama işlemi genellikle elle toplama şeklinde yapılır. Yere düşmüş zeytinleri özel adı "dip zeytini"dir. Ağaçtan kendiliğinde yere düşmüş ve bir süre yerde beklemiş olduğundan tahmin edileceği gibi kaliteli zeytinyağı olmaz. Fabrikalarda rafine edilerek riviera zeytinyağı yapımında kullanılır.

Zeytin toplamanın püf noktaları

Zeytin toplamanın püf noktaları

AĞAÇTAN ELLE TOPLAMA NASIL YAPILIR?

Özellikle natürel sızma zeytinyağı üretmek isteyen üreticiler zeytini ağaçtan elle ve el tırmıkları ile toplatma yöntemini seçerler. Böylelikle bu şekilde toplanan zeytinlerin kabuğu yırtılmayacağı, dokusu zedelenmeyeceği ve ezilmeyeceği için bu zeytinden en kaliteli zeytinyağı elde edilir.

Eğer kendi bahçenizde bulunan zeytin ağaçlarından zeytinleri toplamak isterseniz büyük çadır ya da muşamba örtüleri ağaçların altına serin. Muşamba, büyük kumaş örtülerini güzelce ağaçların çevresine serdikten sonra ağaca çıkıp sopalarla zeytin dallarını sallayarak zeytinler ağaçtan düşürebilirsiniz.

zeytin nasıl toplanır

zeytin nasıl toplanır

Zeytinler ağaçtan toplandıktan sonra uygun kasalar içinde yağ çıkarma fabrikasına götürülerek kısa zaman içinde işlenirse en kaliteli yağ elde edilir.

Ağaçtan toplanan zeytinlerin çuvallar içerisinde değil özellikle zeytin naklinde kullanılacak (büyüklüğü ve delikleri bu amaca göre belirlenmiş) plastik kasalarda taşınması gerekir. 

Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşe mor renk almaya başladığı zaman ve taneler buruşmadan yapılır.

PÜF NOKTASI: Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.

Ombre concealer trendi nedir? Ombre concealer nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Ombre concealer trendi nedir? Ombre concealer nasıl yapılır?
O istatistik korkuttu! Yeni doğan bebeklerin yüzde 10'u prematüre doğuyor

İLİŞKİLİ HABER

O istatistik korkuttu! Yeni doğan bebeklerin yüzde 10'u prematüre doğuyor
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0