Kaliteli zeytin nasıl anlaşılır? Sahte zeytin nasıl anlaşılır? Zeytini karartmak için...

Son dönemlerde piyasada katkı maddeleri konulan ürünlere bir yenisi daha eklendi. Zeytinin üretim süreci ticari sebeplerden dolayı sağlıklı olmayan koşullarda gerçekleştiriliyor. Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sahte zeytin hakkında merak edilenleri Aykan Zeytincilik'ten Erkan Aykan a sordu. İşte zeytindeki yapılan hilelerle ilgili merak edilenler:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Son dönemlerde gıda sektöründe yapılan hileler insan sağlığını tehlikeye atıyor. Özellikle zeytinde kısa sürede bol ürün elde etmek için uygulanan yöntemler pes dedirtiyor. Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa sürede sofraya getirmek için birtakım hilelere başvuruluyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınarak hazırlanıyor. Uzmanlar yeşil zeytinin ise doğal halinde mutlaka çizik olması gerektiğini belirtiyor. Kaliteli bir zeytinin nasıl anlaşılacağı ve zeytinin en iyi muhafaza edilme şekli ile ilgili merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Aykan Zeytincilik'ten Erkan Aykan anlattı.

Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, zeytin üretiminde ticari kaygılarla sağlıklı olmayan yöntemler kullanıldığını söyledi. Sele zeytinin 2 ay sürede olgunlaştığını belirten Semerci, "Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay gibi bir sürede olmakta. Ne yazık ki ticari kaygılarla bu zeytinlerin yapılışında insan sağlığı için risk oluşturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır.

Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sağlığına zararlı ama ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim gıda odeksimize İspanyol tipi yapım diye girmiş ve yasal. Bu tür zeytinleri özellikle çocuklarımıza tükettirmemeliyiz" dedi.

Ev yapımı zeytinin yumuşamaması için ne yapılır? Zeytin uzun süre nasıl saklanırİLİŞKİLİ HABEREv yapımı zeytinin yumuşamaması için ne yapılır? Zeytin uzun süre nasıl saklanır

siyah zeytinde akılalmaz hile

siyah zeytinde akılalmaz hile

Yeşil zeytinin ilk zamanlarında, siyah zeytinin de dalında karardıktan sonra yapıldığını belirten Semerci, "Bölgeye ve toprağına göre daha kahverengi de olabilir. Bunda bir sakınca yok. Fakat ticari kaygılarla, zeytinin rengini gidermek, daha çabuk siyahlaşmasını sağlamak için bir takım ilkel yöntemler kullanılıyor.

Bir anlamda zeytinin sahtekarca üretildiği yerler de var. Bunlar ilk önce zeytin havuzlarına metal parçalar atarak başladılar. Daha sonra ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Bunları, genelde kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari kaygılarla para kazanmak adına lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz.

Yeşil zeytinde yapılan hileler

Yeşil zeytinde yapılan hileler

Buna hakkımız yok, insanları zehirlemeye de hakkımız yok. Her ne kadar denetimler yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor. Para hırsı insanlardaki birçok duygunun önün geçmiş halde. Tüketiciler sağlıkları için natürel zeytin tercih etsin" diye konuştu.

1 AYDA ZEYTİN HAZIR HALE GETİRİLİYOR!

Tüketicilerin sağlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını ancak bunun da doğru olmadığını kaydeden Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyle anlattı:

Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar önemli değil. Sağlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız muhakkak natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda değil, altı yedi ayda, bir sene de olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. Yeşil zeytinde mutlaka çizik olmalı.

Sahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!İLİŞKİLİ HABERSahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!

Çizik olmayan yeşil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün değil. İlk aşamada yeşil zeytinin çizilerek tatlandırılması, natürel yapılacağı anlamına gelir. Çizilmeyen yeşil zeytin natürel olmaz. Çünkü acısını verebileceği bir açıklık kalmaz zeytinin üzerinde. Siz eğer çizmeden yaparsanız, kostikle yapmış olursunuz ki, bu da her ne kadar temizlenirse bana göre sağlıksız ve insan vücuduna da önemli zararlar verebileceğini düşündüğüm bir zeytin yapım şeklidir.

Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdirİLİŞKİLİ HABERBaklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir

Kostikle yapılan zeytin

Kostikle yapılan zeytin

Bizim Kaz dağlarının bakıyorsunuz pembeli, pembede yeşile doğru giden, müthiş bir zeytini vardır. Biz al yanak deriz. Bunu olmaya başlayan yeşil zeytin diye düşünürüz. Muhakkak yemyeşil, çağla yeşili olmaz. Salamuradan sonra rengi bir parça değişir. Bizim tüketicilerimizin de bu bilinci kazanıp, biraz pembeye kaçan, kırmızıya doğru kaçan yeşil zeytini de çizik olduktan sonra kullanmalılar.

Son dönemlerde piyasada satılan birçok ürüne konulan katkı maddelerinden dolayı birçok şeyi evde yapmaya özen gösterenlerin arttı.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 33

Vatandaş 2 yıl önce

Demek olıyorki, ülkemizde herkesin , herşey yapma özgürlüğü var. Bir tek hükümetin halka hizmet yapma özgürlüğü yok. İsteyen, istediği gibi at oynatıyor.

veli 2 yıl önce

emin olun ki cehennemi bizim türkler dolduracak. her türlü dalavere bizde

Hüseyin 2 yıl önce

Keşke olmasa ama inanın en temiz ülke Türkiye bu olumsuzluklara rağmen. Gimdes sertifikalı ürünleri tercih edebilirsiniz uygulaması telefona indiriliyor

İbraam 2 yıl önce

Ne günlere kaldık arkadaş ya

mevsiminde tabi 2 yıl önce

kolayı var. zeytin imalathanelerine baskın yapacaksın.

Toplam 7 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun