Ev yapımı zeytinin yumuşamaması için ne yapılır? Zeytin uzun süre nasıl saklanır

Son dönemlerde piyasada satılan birçok ürüne konulan katkı maddelerinden dolayı birçok şeyi evde yapmaya özen gösterenlerin sayısı artmaya başladı. Zeytinde evde hazırlananlar listesinde yerini alırken zeytini hazırlarken yumuşamaması için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunuyor. O halde zeytinin yumuşamaması için ne yapılır, zeytin yumuşaması nasıl engellenir? Detaylar haberimizde:

Zeytin hasadı mevsiminin gelmesiyle birlikte evde kurulacak zeytinler, toplanmaya başladı. Marketlerden hazır boyalı gıdaları tüketmek yerine evde kendiniz zeytin kurma işlemini yapabilirsiniz. Bütün kış boyunca bozulmadan ve yumuşamadan zeytini saklamak için bilmeniz gereken bazı detaylar var. Zeytini şişe, kavanoz veya bidonlarda kurduğunuz da ağız tadıyla katkısız bir şekilde aylarca tüketebilirsiniz. Zeytin kurarken ilk olarak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri zeytinin kaliteli ve güzel olması gerektiğidir. Zeytinler eğer yumuşak ve kalitesizse tuzla bir araya geldiğinde hemen erimeye ve bozulmaya başlar. Bu yüzden zeytin seçimini doğru yapmak gerekiyor. Ayrıca zeytinlerin olgunlaşma zamanı ekim kasım aylarıdır. Ekim ve kasım aylarında güzel olgunlaşmış zeytinleri kurmaya özen gösterin. Zeytini mevsiminde kurmak en uygun zaman olarak belirlenmiştir. Peki zeytin yumuşamaması için ne yapılmalı, zeytin bozulması nasıl engellenir? İşte yanıtlar:

Zeytin yumuşamaması için ne yapılması gerekir

Zeytin yumuşamaması için ne yapılması gerekir

EVDE YAPILAN ZEYTİNİN YUMUŞAMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

⇒ Ekim ve Kasım aylarında kurmak için aldığınız siyah ya da yeşil zeytinlerin mutlaka taze ve sert olmasına dikkat edin.

⇒ Taze ve yumuşak olmayan zeytinleri büyükçe bir kabın içine koyup yıkayın. Zeytinlerin arasında çürük, bozulmuş ya da lekeli olan zeytinleri ayıklayıp kaldırın.

⇒ Daha sonra tekrar iyice sudan geçirip yıkama işlemini bitirin. Ayrıca zeytinlerin arasında zeytin yaprakları bulunuyorsa onları da ayıklamayı unutmayın.

Evde yapılan zeytinin yumuşaması nasıl engellenir

Evde yapılan zeytinin yumuşaması nasıl engellenir

⇒ Önceden hazırladığınız büyük pet şişe veya kavanozların içine yavaş yavaş doldurun. Bütün zeytinleri güzelce doldurduktan sonra iş zeytinleri salamura yapmaya geldi. Burada dikkat etmeniz gereken şeylerden biri 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeniz gerektiğini unutmayın. Burada eğer tuz ayarını tam yapamıyorsanız halk dilinde bilinen ve genelde kadınların sıklıkla kullandığı yumurta ayarı vardır. Bu anlamda yumurta ayarı tekniğini kullanabilirsiniz. 

⇒ Yumurta ayarı için: Büyükçe bir kabın içini yeteri miktarda su doldurun. Daha sonra için 1 yumurta koyun. Yumurtayı koyduktan sonra sıra tuzu ayarlama işlemine geldi. Suyun içinde olan yumurta bu konuda size yardımcı olacaktır. Suyun içine tuz atamaya başlayın. Tuzu atma işlemini yumurta dibe çökene kadar yapın ve arada karıştırmayı unutmayın. Yumurta dibe çöktüğünde tuz oranı olmuş demektir.

Zeytinin bozulmaması için en yapılır

Zeytinin bozulmaması için en yapılır

⇒ Suyu artık zeytinlerinin üstüne ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.

⇒ Bir diğer dikkat etmeniz gereken püf noktalarından biri kurduğunuz zeytinleri serin ve kapalı bir ortamda muhafaza etmeniz gerektiğidir.

⇒ Kullandığınız zeytinlerin kalitesine göre değişkenlik gösterecek olsa da 30-40 gün içinde zeytinle tatlanıp kullanılabilir hale gelecektir.

Zeytin nasıl saklanır

Zeytin nasıl saklanır

Evde söz veya nişan organizasyonu yapacaklara bazı tavsiyeler

İLİŞKİLİ HABER

Evde söz veya nişan organizasyonu yapacaklara bazı tavsiyeler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Olcay Gülşen 1 yıl önce

Yumurta tuzsuz suda diptedir, tuz attıkça yukarı çıkmaya başlar. Yumurta dibe çökünce değil yüzeye çıkınca tuz ayarı olmuş demektir

Toplam 7 beğeni