Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklavanın sahtesi satıcılar tarafından piyasaya sunuluyor. Hem sağlığa hem de cebe zarar veren sahte baklava da akıl almaz hilelere başvuruluyor. Baklava satın alırken sahte olup olmadığını anlamanın birkaç püf noktası bulunuyor. Baklavacı Mehmet Yıldırım yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sahte baklava hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilmiş yer fıstığı konuluyor.  Özellikle kilolarca alınan baklavanın içeriğini değiştiren bazı işletmeler, vatandaşın hem cebine hem sağlığına zarar veriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 lira olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor. Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Baklavacı Mehmet Yıldırım yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sahte baklava hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Son zamanlarda giderek artan ve tüketicilerle buluşturulan gıdalara bir yenisi eklendi. Baklavada merdiven altı yapılırken kilosu 10 TL'ye satılıyor. Çoğu tüketiciyle buluşan sahte baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilerek yer fıstığı kullanılıyor.

Çiğ köftenin kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Çiğ köfte yerken bunlara dikkat! İLİŞKİLİ HABERÇiğ köftenin kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Çiğ köfte yerken bunlara dikkat!

Böylelikle çok düşük maliyete baklavayı yapan üreticiler bu yaptıkları yöntemle en az yüzde 50 maliyetten kar elde ediyor. Ayrıca şeker yerine glikoz şurubu konulan baklavanın sahte olup olmadığını anlamak için bazı detaylar bulunuyor. Kilosu 70 liraları gören ceviz içi yerine kilosu 15 liralarda olan ay çiçeği çekirdeğinin içini kullanan kayıt dışı işletmeler, ceviz tadı vermek için de çekirdek içini bir süre kavuruyor. Sadece ceviz içi kullanılan tatlılarda değil, Antep fıstığıyla yapılan tatlılarda da hileye başvuruluyor. 

baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır

baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır

Antep fıstığıyla yapılan baklava ve diğer tatlı ürünlerinde bu kez işin içine gıda boyası giriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 liralarda olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor.

Baklavadaki büyük tehlike! Vatandaşın hem sağlığına hem cebine zarar veriyorİLİŞKİLİ HABERBaklavadaki büyük tehlike! Vatandaşın hem sağlığına hem cebine zarar veriyor

baklavadaki tehlike

baklavadaki tehlike

Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Bu kullanılan hile yönteminde baklavanın sahte olup olmadığı anlaşılması çok kolay değildir. Çünkü bu ürünleri kullanarak yapan satıcılar profesyonel bir şekilde iyice kavurarak ve oranında gıda boyası kullanıp anlaşılmaz hale getiriyorlar. 

Uzmanlara göre gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.

kaliteli baklava nasıl anlalışır

kaliteli baklava nasıl anlalışır

Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmesi gerekiyor. Baklavayı sahte olduğundan ayırt etmek içinde içine konulan malzemeyi koklamanız gerekiyor. Eğer kokusu fıstık gibi gelmiyorsa sahte yer fıstığıyla yapıldığını anlayabilirsiniz. Sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan sahte baklavadan uzak durulmalı.

Diyet yulaflı kahvaltılık tarifi: Muzlu ve kakaolu yulaf nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Diyet yulaflı kahvaltılık tarifi: Muzlu ve kakaolu yulaf nasıl yapılır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 31

Abdullah 2 yıl önce

Bu nasıl haber, siz hangi ülkede yaşıyorsunuz, Antep fıstığı kilosu 50 liraya düştü.

pesimist 1 yıl önce

1 yıl önce yapmışsın yorumu. şimdiki fiyatına bakıyorum da enflasyon fenaa

FIRAT 2 yıl önce

Koku icin aroma eklenirse anlayamayiz.En iyisi yememek .

zafer gülten 2 yıl önce

iyisimi ya açıp kendin yapacan,yada bazı yerlerde üstüne şerbeti dökülmemiş cevizli baklavalar satılıyor,hem daha ucuza geliyor,alacan onlardan şerbetini kendin dökecen.

urfalı mehmet ant. 2 yıl önce

zabıta denen memur kesimi var ne işe yarar tüm belediyelerde adeta rezalet ....

Toplam 1 beğeni

Cafer 2 yıl önce

Kaç kişi evde baklava yapmasını biliyor şimdiki kadınlar dizi izlemekten telefonla uğraşmaktan baklava yapmasını unuttu.Evin erkeği niye baklava yemek yapılmıyor bu evde diye hanımına söylese kadına baskı ve şiddetten devlet ensesinde. Eniyisi piyasayı belediye ve tarım bakanlığı denetlesin.

Yorumların Tümünü Okuyun