Çocuklarda gece korkusunun sebepleri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatmanın sebepleri ve çözümü

Özellikle ilkokul çağına kadarki çocuklarda görülebilen gece korkusu ve alt ıslatma problemlerinin bir çok farklı sorunları olabilmektedir. Gece korkusu yaşayan çocuklarda görülen alt ıslatma probleminin çözümü ise anne babalar tarafından merak edilmektedir.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Gece korkusu, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve altında pek çok sebebi barından problemlerden biridir. Çocuklar için uykuya geçiş süreci bazı durumlarda bildikleri güvenli ortamdan ve kişilerden ayrılmak, bilmedikleri bir belirsizlik durumuna geçmek olarak adlandırılabilir. Çocuklarda yaşanan gece korkuları; karanlıktan korkma, uykuya dalmakta zorlanma, uykuda alt ıslatma ve kabuslar görme şeklinde kendini gösterebilmektedir. Özellikle 3 ila 6 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla görülen kabuslar ve kötü rüyalar uyandıklarında alt ıslatma problemi ile karşılaşılmasına sebep olabilir.

Peki çocuklarda gece korkusunun sebepleri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatmanın sebepleri ve çözümü nedir?

Çocuklarda gece korkusu

Çocuklarda gece korkusu

Çocuklarda uyku probleminin (Parasomnia) sebepleri nedir? Çocuklarda uyku problemine çözümlerİLİŞKİLİ HABERÇocuklarda uyku probleminin (Parasomnia) sebepleri nedir? Çocuklarda uyku problemine çözümler

ÇOCUKLARDA GECE KORKUSUNUN SEBEPLERİ?

Çocuklarda gece korkusu ve alt ıslatmanın birden fazla sebebi olabileceğini belirten Uzm. Psikolog-ilahiyatçı Elif Zahide Gök, bu korkuların sebeplerinden ve korku yaşayan çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğinden bahsetti. Gök konuyla ilgili olarak "Çocuklarda gece alt ıslatması problemiyle karşılaşan ebeveynleri öncelikli olarak bir hekime yönlendiriyoruz. Eğer fizyolojik bir sorun yok ise bunun psikolojik bir durum olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu durumun en temel sebeplerinden biri korku olabiliyor. Çok farkına varmasak da okulda söylenen herhangi bir hikaye, youtube üzerinden videoları seyrederken arada geçen bazı görüntüler, çocuklar arasında konuşulan o boşlukları genellikle kabuslarla doldurma eylemi çocukların, bizim çok basit göreceğimiz, aklımıza bile gelmeyecek şeylerden korkmasına ve bunu felaketleştirmesine sebep olabiliyor. Çoğunlukla gördüğümüz şey; çocuk korkuyla uyanıyor ve fakat yerinden kalkamadığı için altını ıslatmış olabiliyor. Pek çok sebebi var ama en çok gördüğümüz sebeplerden bir tanesi çocuğun, sebebi bilinmeyen korkuları olması." ifadelerini kullandı.

"BU DAVRANIŞLARIN ALTINDA ÇOCUĞUN 'BENİ GÖRÜN, BENİ ANLAYIN' ÇAĞRISI YER ALIR"

Korku yaşayan çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğinden bahseden Gök sözlerine şöyle devam etti:

Çocuklarda gece korkusunun sebepleri

Çocuklarda gece korkusunun sebepleri

"Bunu çözmenin en kolay yolu tabi ki, çocuğumuzla daha sakin bir zamanda konuşmak, onun duygularını, duygu dünyasında neler olup bittiğini anlamaya çalışmak. Eğer bir sorgulama gibi yapmazsanız bir sohbet gibi yaparsanız hatta siz de o yaşlarda yaşadığınız bazı korkularınızdan bahsederseniz. Yani siz de sahici olursanız çocuğunuz size gerçek duygularıyla karşılık verecektir. Aslında alt ıslatmanın ve bunun gibi pek çok bizim olumsuz diyebileceğimiz davranışların altında çocuğun 'beni görün, beni anlayın' çağrısı vardır. Bu çağrıya kulak vermek lazım."

Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Gece korkusunun sebepleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERGece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Gece korkusunun sebepleri nelerdir?

ÇOCUKLARDA GECE KORKUSUNUN TEDAVİSİ

Çocuklarda gece korkusunun tedavisi

Çocuklarda gece korkusunun tedavisi

Gerekli durumlarda uzmanlardan yardım almakta fayda bulunacağını da dile getiren Gök, çocukların kendilerini ve duygu dünyalarını en fazla oyun içerisindeyken ifade edebileceklerinden bu sebeple gerekirse özellikle de bir oyun terapistinden yardım alınabileceğinin altını çizdi.

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?

İLİŞKİLİ HABER

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?
Karabük’te 1400 yıllık kumbara bulundu: İşte içinden çıkanlar!

İLİŞKİLİ HABER

Karabük’te 1400 yıllık kumbara bulundu: İşte içinden çıkanlar!
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0