Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl sağlanır?

Evlerinizi dekore ederken dikkat edilmesi gerekenlerden biri, renklerin birbirleriyle olan uyumudur. Mobilya ve aksesuarlarda trend parçaları tercih etseniz dahi renklerde uyum yakalayamazsanız, istenilen şıklığı oluşturamazsınız. Peki ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl sağlanır? Sizler için derledik.

Evinizin şık ve uyumlu bir dekorasyona sahip olabilmesi için yalnızca mobilya ve aksesuar uyumuna değil renk bütünlüğüne de önem vermeniz gerekir. Birbiriyle uyumu olmayan renklerle yapılmış bir dekorasyon, ancak anlam karmaşasına ve göz yorulmasına neden olabilir. Bu sebeple, dekorasyon konusunda birbirleriyle uyumlu olan renkleri iyi bilmeniz gerekir. Bununla birlikte renk uyumunu iyi bir şekilde yansıtmanızı sağlayacak birkaç dekorasyon stili de bulunur. Bu stiller sayesinde, oluşturmak istediğiniz şıklığı rahatlıkla elde edebilirsiniz. Ancak bu stillerle, renk uyumunun yüksek olduğu bir dekorasyon uygulamadan önce bazı küçük noktaları bilmeniz gerekir. Öyleyse hem bu dekorasyon stillerine hem de renkler konusunda bilmeniz gereken detaylara yakından bakalım:

RENK UYUMUNDA KÜÇÜK DETAYLAR

Eğer renkleri kullanırken bir kontrast oluşturuyorsanız, dekorasyonda bilinen 3’e 7 oranını kullanabilirsiniz. Bu oran sayesinde, kullanılan renklerden hangisini daha ön planda tutmak istiyorsanız onu baskın hale getirmiş olursunuz.

Bununla birlikte %70’i canlı renkler, %30’u nötr renklerden oluşan bir dekorasyon stili kullanabilirsiniz.

RENKLERİN UYUMUYLA OLUŞAN DEKORASYON STİLLERİ

İlk uygulayacağınız stil, aynı rengin farklı tonlarıyla oluşan dekorasyonlar. Örneğin odanızda mavi renge yer vermek istiyorsunuz, o halde mobilya ve aksesuarlarda mavi ve onun alt ve üst tonlarına yer verebilirsiniz.

Bir diğer stil ise, birbiriyle uyumlu zıt renkerle oluşturulan dekorasyon stilidir. Bu çok iyi bilinen stilde, yemek masasını siyah seçerken, sandalyelerinde kırmızı lake tonunu kullanmanız iyi bir örnek olacaktır. 

Bazı renklerin kendi içerisinde ayrı bir uyumu vardır. Yani bir tonu belirttiğinizde diğer ton da direkt akla gelir. Bunlara analog renkler denir. 3 rengin birleşiminden oluşan bu tonlar arasında sarı, mavi ve yeşil bir örnektir.

Aynı stil zıt renklerle de uygulanır. Birbirleriyle yakın olmayan ancak dekorasyonda birleştiğinde oldukça uyumlu duran 3 farklı tondan oluşan bu stil de, dekorasyon konusunda oldukça şık duracaktır.

Bilinen stillerden biri olan kontrast ile iki renkten şık bir uyum sağlayabilirsiniz. Örneğin; kırmızı ve siyah, siyah ve beyaz, açık ve turuncu gibi.

Ev içerisinde sakin ve minimal bir alan oluşturmak istiyorsanız, monokrom tonlar tercih edilebilir. Az ton kullanılarak oluşturulan bir dekorasyon stilidir.  Olduğundan daha canlı ve hareketli bir dekorasyon içinse; üçgen, kare ve dikdörtgen renk gruplarından bir ton tercih edilebilir.

Halıdaki kusmuk lekesi nasıl çıkar? Kusmuk lekesini çıkaran kolay yöntem

İLİŞKİLİ HABER

Halıdaki kusmuk lekesi nasıl çıkar? Kusmuk lekesini çıkaran kolay yöntem

BİR YORUM YAPIN 0