Hammadde fiyatlarındaki zam tencere-tava fiyatlarına yansıdı!

Sac, demir, çelik, plastik ve porselen hammaddelerinde fiyat artışları yaşanıyor. Yüzde 100’e varan fiyat artışı sonrasında porselen takımları, tencere - tava ve küçük ev aletleri başta olmak üzere ev ürünlerinde yüzde 30'a varan bir zam uygulanmaya başlandı. Üreticiler, hem iç piyasada hem de ihracatta sıkıntılar olduğuna dikkat çekiyorlar.

Pandeminin etkileri ve küresel ısınma gibi sorunlar, birçok sektörde fiyat artışlarının yaşanmasına neden olmaya başladı. Bu durumdan hem iç hem de dış pazarda etkilenen sektör ise, Türkiye’deki ihtiyacının büyük bir kısmının ithalat yapılarak karşılandığı plastik, sac, çelik, porselen ve alüminyum gibi hammaddeler oluyor. Hammaddelerin fiyatlarında en az % 40 en fazla ise % 100 artış gözleniyor. Sektör temsilcileri yaşanan durumu, 'Hammadde üreticilerinin arzı kısarak fiyatların yükselmesine neden oldukları.' şeklinde açıklıyorlar. Hammaddelerden yapılan ev ürünleri arasında saklama kapları, tencere ve tavalar, ütü masaları, küçük ev aletleri, kurutmalık ve demlikler yer alıyor. 

Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan'ın haberinde görüşlerini belirten Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder, 'Plastik, sac, çelik, alüminyum ve porselen hammaddelerinde yüzde 40 ile 100’e varan artışlar oldu. Hatta bazı ürünlerde yükseliş yüzde 100’ü aştı. Geçmişte bin 400 dolara aldığımız ürünün fiyatı 3 bin dolara çıktı. Türkiye, söz konusu hammaddelerin büyük bir kısmını ithal ediyor. Yerli üreticiyi korumak için hammadde ithalatında ek vergiler de uygulanıyor.' açıklamasında bulundu.

Titiz Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Durmuş ise, 'Aslında ürünlere olan talepte de bir yükseliş yaşanmıyor. Fiyatlarda 7-8 yılda görülmeyen artışlar oldu. Plastik hammaddelerinde ürünlere göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında fiyat artışları yaşandı. Sektörde kârlılık neredeyse sıfırlandı. Zarar etmeye başladık. 100 tonuna 130 bin dolar ödediğimiz ürünün fiyatı 200 bin dolara çıktı. Bu finansman sorununu da beraberinde getirdi. Kredi faizleri de yükselince üretici iyice zor duruma düştü. Tüm bu gelişmeler neticesinde iç piyasaya verdiğimiz ürünlere yüzde 50 zam yapmak zorunda kaldık. Bu da satışların azalmasına neden oldu.' ifadelerini kullandı.

Sac hammaddesinin emaye vb. ürünlerin yapımındaki önemi büyük oluyor. Bu konu hakkında konuşan Avşar Emaye Genel Müdürü Murat Tabak, 'Demir ve sac hammaddelerinde global çapta bir fiyat artışı yaşanıyor. Üreticilerin özellikle üretimi kıstığını tahmin ediyoruz. Ürünlerin tedarikinde de sorunlar yaşanıyor. Şu anda hammadde sipariş etsek ancak mart ayında teslim edebileceklerini söylüyorlar. Hem fiyat artışları hem de tedarik sıkıntısı nedeniyle mutfak eşyaları ve pişirme grubu ürünlerine yüzde 30 zam geldi. Eğer hammadde sıkıntısı devam ederse birçok üretici üretimini durdurmak zorunda kalacak. Bu ihracat rakamlarına da yansıyacak. Hammadde olmadığı için ihracat da yapamayacağız. Yaşanan durum enflasyonun yükselmesine de neden olacak.' açıklamasında bulundu. 

Hammadde fiyatlarındaki artışa dikkat çeken OMS Paslanmaz Mutfak Araçları Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger de, 'Bu durum üreticilerin hem iç piyasada hem ihracatta rekabetçi olmasını engelliyor. Dünyada bir emtia sıkıntısı yaşanıyor. Hammaddelere uygulanan ek gümrük vergilerinin en azından bu dönem için kaldırılmasını talep ediyoruz. Hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve ek vergiler nedeniyle ürünlerimizde fiyatları arttırmak zorunda kaldık. Biz de ürünlerimize yüze 40-50 zam yapmak zorunda kaldık. Bu enflasyonu da etkileyecek. Verilecek destekler sanayiciye ve ülkemize katkı sağlayacak.' diye konuştu.

Osman Müftüoğlu açıkladı: Takviye yutmak aşıyı da güçlendirir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Osman Müftüoğlu açıkladı: Takviye yutmak aşıyı da güçlendirir mi?

BİR YORUM YAPIN 0