Wabi-Sabi nedir, nasıl uygulanır? Wabi-Sabi dekorasyon renkleri!

'Kusurların Mükemmelliği' anlamına gelen Wabi-Sabi kültürü, popüler kültür sebebiyle oluşan baskılardan kurtulmayı amaçlamaktadır. Ev dekorasyonunda da değerlendirilen bu uygulamada her şey doğal haliyle yer alır. Peki Wabi-Sabi dekorasyon nasıl uygulanır ve renkleri nelerdir? Wabi-Sabi dekorasyonla ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde.

Japonların çok eski bir hayat felsefesi olan Wabi-Sabi kelime anlamı itibariyle alçak gönüllülüğü, kusurların oluşturduğu güzelliği ve doğallığı temsil etmektedir. Zamanla bir dekorasyon trendi olan Wabi-Sabi'deki temel niyet; aynı dekorasyon kavramı üzerinden her evde kendilerine özel bir yaklaşım oluşturmaktadır. Yani bu yaklaşımda kumaşı sökülmüş bir sandalyenin o yırtılan kısmının tamir edilmesi ihtiyacı gözetilmez. Aynı şekilde kırılmış bir koltuk kenarı da göze batmaz ve kusurunun güzelliğinden faydalanılır. Özellikle bekar yaşayanların ve/veya mobilya değişimine zamanı ya da nakidi olmayanların evleri için rahatlıkla değerlendirebilecekleri bir trenddir. Bu yaklaşımda ayrıca hiçbir faydası ve işlevselliği olmayan eşyalara da yer verilmez.

WABİ-SABİ DEKORASYON RENKLERİ

Japon kültüründe doğayı yansıtan pek çok yaklaşım bulunur. Wabi-Sabi'de de bu hakimdir. Bu yaklaşımın tezahürleri de renklerde görülür. Wabi- Sabi kültüründe tercih edilen renkler natürelliği temsil eder.

Wabi-Sabi dekorasyon renkleri

Wabi-Sabi dekorasyon renkleri

Bu renkler sırasıyla şöyledir:

- Kahverengi tonları

- Nötr tonlar

- Beyaz

- Bej

- Toprak kırmızısı

- Koyu yeşil

- Pastel tonlar

Tamamı doğada rahatlıkla görülebilen renklerdir ve çoğunlukla aksesuarlar üzerinde kullanılmaktadır ve duvar rengi olarak da tercih edilebilmektedir.

WABİ -SABİ DEKORASYON NASIL UYGULANIR?

Wabi-Sabi dekorasyonda ilk uygulanacak yöntem faydacı ve rahatlık kavramlarının ön plana alınmasıdır. Rahat olmanızı sağlaması için, işlevselliği yüksek ve faydasız eşyaları odada bulundurmamanız gerekir. Buna aksesuarlar da dahildir.

Eşyaları olduğu gibi kullanın. Yırtılmış, sökülmüş, boyası solmuş renkleri ve eşyaları değiştirmeyin. Kusurlu güzelliği yansıtın ve doğallık üzerine ilerleyin. Canlılığı kaybolmuş renkler bu dekorasyon için temel olan tonlardır.

Yer ve zemin için ise aynı şekilde ilerleyin. Doğayı yansıtacak tasarımları uygulayın. Cilasız, parlaklığı gitmiş kaplama ve renkleri kullanın. Bu görünüm için rustik ve ahşap doğru seçim olacaktır.

Çay içmek kilo aldırır mı? Yemekten sonra çayı şekerli içerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Çay içmek kilo aldırır mı? Yemekten sonra çayı şekerli içerseniz...
Bonsai ağaç nasıl yetiştirilir? Bonsai ağaç bakımı nasıl yapılır Bonsai ağaç özellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Bonsai ağaç nasıl yetiştirilir? Bonsai ağaç bakımı nasıl yapılır Bonsai ağaç özellikleri

BİR YORUM YAPIN 0