HD ne demek? Full HD nedir? HD ve Full HD arasındaki farklar

Son zamanlarda televizyon ve bilgisayarda karşımıza çıkan HD kelimesinin anlamı birçok kişi tarafından merak konusu haline geldi. İzlenme kalitesini ve gerçekçiliği artıran HD ve Full HD kavramları hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için açıkladık. Peki, HD açılımı nedir? HD görüntü ile normal yayın arasındaki fark nedir? Full HD ve HD arasındaki fark nedir? İşte tüm yanıtlar...

Günümüzde neredeyse her evin olmazsa olmazı haline gelen televizyon, tablet ve bilgisayar gibi görüntülü elektronik cihazlar, pek çok farklı çeşidiyle piyasada yer alıyor. Geçmiş zamanda tek bir görüntü seçeneğiyle izlediğimiz videolarda artık farklı görüntü kalitesi seçenekleri de mevcut. Özellikle son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan HD kelimesi, görüntü kalitesini belirmede oldukça önemli. Herkes tarafından merak edilen HD ve Full HD kelimesi aslında izlediğiniz dizi, film ve videoları olduğundan daha farklı bir şekilde sizlere sunabilir. Gelin, günümüz teknolojisinin hediyelerinden biri olan HD kelimesinin anlamını birlikte öğrenelim.

Televizyona internet nasıl bağlanır? Cep telefonundan televizyona nasıl bağlanılır?İLİŞKİLİ HABERTelevizyona internet nasıl bağlanır? Cep telefonundan televizyona nasıl bağlanılır?

HD NE DEMEK? HD AÇILIMI NEDİR?

İngilizce bir kelimenin kısaltması olan HD "High Definition" anlamına gelmektedir. Bu kelimenin Türkçedeki karşılığı ise "yüksek çözünürlük" olarak bilinmektedir. HD görüntü, piksel olarak isimlendirilen noktacıkların bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. HD görüntüye örnek verecek olursak; örneğin sinema salonlarında izlediğimiz filmlerde yer alan her detay izleyiciye gerçekçi ve net bir şekilde aktarılmaktadır. Bu gerçekçilik faktörünü sağlayan şey ise; HD görüntü kalitesinin kullanılmasıdır. 

HD ne demek

HD ne demek

HD GÖRÜNTÜ VE NORMAL YAYIN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

HD görüntü kalitesi normal yayın kalitesine oranla daha iyi görüntü sağlamaktadır. Bir yayın televizyon kanallarında normal yayın kalitesinde verildiğinde görüntü çözünürlüğü 768x576 px iken; HD görüntü kalitesinde izlendiğinde 1920x1080 px olarak karşımıza çıkmaktadır.

HD ve normal yayın arasındaki farklar

HD ve normal yayın arasındaki farklar

Yani aralarında 4 kat fark görüntü kalitesi ortaya çıkmaktadır. HD görüntü; netlik, renk, kontrast gibi unsurları daha iyi bir şekilde sunduğu için normal yayına oranla çok daha güzel bir görüntü izlemenizi sağlar.

HD avantajları

HD avantajları

FULL HD NE DEMEK?

HD kelimesinin yanı sıra karşımıza sıklıkla çıkan bir diğer terim ise Full HD'dir. Full HD kelimesinin açılımı ise "Full High Definition" olarak bilinmektedir. Türkçede bu kelimenin anlamı "yüksek çözünürlüklü yayın" olarak açıklanabilir. Full HD kelimesi tam olarak çözünürlüğü ifade etmektedir.

Full HD ne demek

Full HD ne demek

Piksel olarak adlandırılan noktaların bir araya gelmesi sonucu daha net bir görüntü oluşmasını Full HD görüntü sağlamaktadır. Yani piksel sayısının çokluğu görüntü kalitesinin yüksekliğini belirmektedir. Full HD görüntü kalitesinde en iyi olan olarak bilinmektedir. 

Full HD görüntü

Full HD görüntü

FULL HD VE HD ARASINDAKİ FARK NE?

HD görüntü, bir görüntünün daha kaliteli ve net olmasına olanak tanır. Ancak Full HD görüntü diğer görüntülere oranla görüntüyü net ve pürüzsüz bir şekilde izleyiciye ulaştırmaktadır. Türkiye'de pek çok televizyonda Full HD görüntü tercih edilmektedir.

Full HD görüntü ve HD görüntü arasındaki farklar

Full HD görüntü ve HD görüntü arasındaki farklar

Küçük Van Gölü’nde kayak ve termal keyfi bir arada!

İLİŞKİLİ HABER

Küçük Van Gölü’nde kayak ve termal keyfi bir arada!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0